Saturday, December 21, 2013

Kahwin kak fiza

Salam..harini kenduri kahwin my cousin..kakfiza. Congrates dear :)







Gambar tak lawa..bukan takde kamera tapi malas nak bawa..rasa cam nak tukar hp note 3...gambar lawa...

InsyaAllah kalau ada budget or dapat budget.

Ni pula majlis nikah semalam




1 masjid pusing huhu


Sekian

Read more...

Wednesday, December 18, 2013

Survey berkaitan baby saya

Salam..dalam satu group tu kitorang ada main survey survey..so rina nak share lah soalan survey dan jawapan rina..


Lepas korang baca, korang pula buat la dalam blog korang & tinggalkan la komen link entry..hihi..sharing is caring 

1. Pampers? 
Whoopie/ Diapers/mamipoko (say no to petpet)

2. Toileteries + rash cream? 
Pureen/carry jr/ sudocream

3. Stroller? 
Halford s8

4. Car seat? 
Xde lagi guna halford carrier

5. Baby carrier? 
Snuggbaby stork

6. Walker? 
Mydear

7. Seat untuk makan? 
HIGH CHAIR yg jenis besi getah2 merah tu beli kat kedai di kelate rm40

8. Dijaga bs/mak/jaga sendiri/taska? 
Mak terchinta

9. Botol susu? Teats? Soother? 
Philips avent

10. Steamer/blender/sterilizer? 
Autumnz warmer & combined steamerblender philips avent

11. Breast pump? 
Medela fs

12. Formula milk? 
Susu ibu

13. Babycot/playpen/tidur same dgn parents? 
Babycot & tidur dengan kami

14. Playgym?no gym-free and easy? 
Playgym ada brand Simple dimple.Ke playskul? Xde lagi

15. Sleeping pattern? Tdo siang byk ke. Tdo mlm byk ke?
 Nap siang 2/3 kali..paling lama sejam nap..malam straight 8.00pm-6.00am (bangun df sambil tutup mata)

16. Food strike? Nursing strike?
NOt yet

17. Insurance coverage? 
Not yet..tnb je cover medical

18. Kerap demam/selesema/batuk/ceri beri/muntah/ruam/ekzema? 
No. Susah beyak je. Kena beri buah pear selalu

19. Foods. Mau puri ke.mau bubur ke. SEMUA MAKAN

20. Bantal busuk. 
Ibu n abah dia


Read more...

Monday, December 09, 2013

Update pukal lagi & resipi sosej roll

 Assalammualaikum..update pukal & ringkas lagi..sebab mood update blog sudah hilang..


Haritu rina cash out nuffnang..until now tak dapat lagi..rupanya cara kiraan nak dapat duit ialah (30-x) + 30 + <15 hari...x ialah  tarikh kita tekan cashout... Jadinya rina cash out haritu 1 nov...maka..lama la lagi nak dapat..lainkali sila cashout 29 @ 30 hb..tak la jenuh menunggu..


Ini gambar anak dara pakai baju love..murah baju ni..dekat reject shop..buy 1 free 2 ! Jatuh dalam rm10+ je baju..lagi 1, rina suka shopping dekat f.o.s sebab murah & baju rare..bosan la baju kartun3...nanti dah besar masa dia faham kartun biar dia pilih..sekarang biar ibu yang pilih hihi



Kikiki pengsan ke apa tu??


Trend kan wooden toys sekarang ni..so rina pon beli kan lah 1 untuk dareesa..dia suka :)

 
"Aaaaa aaaafbbb bahh" her first word..sounds like "abah" & definitely mr zauj perasan huhu...ibu is jeles!


Sosej roll buatan sendiri..sedap! Mr zauj suka! Rina buat pon sebab tahu dia suka.
Senang je nak buat..

Mulamula rebus sosej sampai masak..kemudian canai roti gardenia..lapik sehelai cheesedale..gulung sosej & cheese ketat ketat..gam hujung dengan telur kuning..kemudian celur dalam telur putih..salut dengan serbuk roti...celur lagi dan salut lagi bagi tebal..baru rangup..

Masak menggunakan minyak yang banyak..masak kejap je bagi kuning then angkat..siap!

Serbuk roti, rina guna bahagian tepi roti yang warna koko tu..rina panaskan dalam oven 100 degree dalam 10 minit atau sehingga kering dan keras...kemudian blend..

Boleh buat banyak banyak dan simpan dalam peti..bila nak, bawa keluar dan masak! Tapi cek dulu takut roti ada kulat sudah..

Eh tetiba ajar resipi :p

Okla tu je bai

Read more...

Wednesday, December 04, 2013

Review Azam 2013

Assalammualaikum semua =)

Alhamdulillah...dengan izin Allah, rina masih berkesempatan untuk menaip lagi di blog ini...Sejak tahun 2009 kot rina berblogging di blog ini..sebelum ni blog lain heheh...jadi masuk 2014..genap 5 tahun la blog ni..wow lama lama!

tapi rina rasa tahun 2013 la paling pantas berlalu..dan paling banyak perkara berlaku..dan paling banyak merubah kehidupan rina!



budak ini lah yang merubah hidup rina! baju sama tapi bulan lain..haiyo..cepatnye besar..taktau mau gembira atau sedih? MIX feeling kot =)

ok, back to the topic, nak review azam tahun 2013 yang pernah rina tulis di SINI.

1) Graduate!

Tak tercapai T___T Dareesa dah masuk 9 bulan tapi masih tak siap siap lagi...STRESS betul! rasa nak stop tapi cannot...Nanti tak pasal pasal kena bayar RM10k hutang MOHE..lagi pon dekat nak habis dah...thesis je lagi...aduss...sedih pulak tak tercapai... =(

2) Selamat melahirkan bayi yang sihat & sempurna

Alhamdulillah...syukur pada Allah kerana mengurniakan bayi yang sangat sihat & sempurna...tiada apa yang lebih menggembirakan..nikmat Allah paling berharga...Zuha Dareesa...the best gift ever!

3) Berdikari di rumah sendiri

Alhamdulillah...walaupun banyak duduk di rumah mak (sebab dekat dengan ofis) tapi rumah kami tetap berasap...tetap bersepah hahaha memang dah rasa seperti rumah *feel like home*...kalau boleh memang nak balik hari hari tapi tu la...KL...jalan jem =P

4) Menjadi ibu yang terbaik & breastfeed hingga 6 bulan

Alhamdulillah...sekarang dareesa 9 bulan dan masih breastfeed =) syukur..rina harap juga dapat jadi ibu yang terbaik...kadang kadang tu, marah juga dareesa sebab stress..manusia biasa kan..kalau tak cukup tidur & terlalu letih boleh buat perkara yang diluar kawalan...tapi takdela sampai pukul...acah acah je nak bagi mr zauj gelabah hahaha...biar dia tolong sekali & aware isteri dia letih =P sejak dareesa start makan, rina cuba buat makanan untuk dia..biar semua homemade dan cuba elakkan makanan siap yang dijual dalam plastik...

5) Pandai masak 100 resipi

ok yang ni macam tercapai suku je =P hahaha....oleh sebab mr zauj gemar masak & memang hebat masak jadi rina give up dah...rina rela jadi tukang kemas, tukang basuh pinggan, tukang jaga anak huhu...tapi rina still masak nasi, breakfast macam roti telur ke & baking..tapi rina tak suka sangat la baking...sebab nanti sendiri yang makan lebih lebih sampai gemuk...kalau buat ramai ramai best la =) untuk makanan dareesa memang rina yang masak..so rasanya rina BOLEH la masak cuma tak hebat...okla tu dari tak tahu =P

6) Menutup aurat yang sempurna

adoi..failed lagi...doaKan yang terbaik buat rina..

7) kurus balik bawah 50 kg

=_=" ok.....next! =P hihi menci..

8) Jalan-jalan pergi oversea

tak pegi mana..rancang nak pegi singapore tak jadi sebab currency mahal...last last pegi goldcoast morib je hihi...okla tu..gold coast jugak =D

9) Nak dapatkan CP

haish...tak jugak lagi..

10) Kemaskini logbook

tak ponnnnnnnnn

11) Lengkapkan rumah

yAY! dah lengkap kot...adalah barang-barang lain tapi buat masani okla rumah..dah nampak macam rumah =)

12) Belanja mak & abah honeymoon

Tu pegi Goldcoast morib kira honeymoon la jugak hihi

so nampaknya 6 dari 12 tercapai so hanya 50% je tercapai =(

haih...2014...please be nice to me!




Read more...

Sunday, December 01, 2013

#zuhadareesa 9 bulan & playroom in progress


Comelnya anak ibu...love you so much! Alhamdulillah dah 9 bulan usia kamu. Macam cepat je macam cepat je hihi

Harini malang tak berbau...dareesa terhantuk sampai berdarah :( nasib sikit je. Tapi ibu fobia...banyak kali kamu sipi sipi nak cedera teruk..tapi Allah lindung...moga Allah sentiasa melindungi kamu dari segala perkara tak baik..

9 bulan tiada injection tapi bulan ni perlu buat appointment pneumococal 3rd dose...

So berat & tinggi tak tahu. Tapi ramai kata dareesa ringan & kurus...rina tak tahu nak buat camne lagi..dia masih menyusu ibu..susu masih cukup untuk dia Alhamdulillah..makan pun banyak lebih lebih lagi bubur ayam + brokoli. Your most favourite! Buah pulak suka pear. Macam macam dah ibu bagi..cheese, pasta, mash potato, oat, kiwi, oren..macam macamla..alhamdulillah ok je no allergy. Cuma tak demok..tapi takpela..janji sihat & tak demam.. Tak selsema & batuk..

Gigi dah ada 2 batang bawah..

Motor skill sama je kot dengan masa usia 8 bulan..dah pandai berdiri lepas 1 tangan..kalau lepas 2 tangan, 2 saat je bertahan hehe..lepas tu bila kita tolong tatih kan..terkengkang kengkang jalan..kaki jinjit jinjit..

Bila cakap jom! Menggelabah dia merangkak ke arah kita sambil melompat depa tangan..so cute

Bila cakap byeeee...dah pandai lambai tangan..

Bila suruh sayang...nanti dia 'makan' seluruh muka..

Dah pandai makan sendiri..minum belom reti tonggengkan cawan..letak mulut je

Suka landing atas kaki/badan orang..manja sangat

Pandai merengek nak minta dukung..& sangat kenal orang..

Alhamdulillah bagi rina motor skill takde masalah..

Mungkin pertuturan lambat sikit..asyikk aaaa aaaa hmmm hmmm abbbb abbb...tak lepas baaa pon..

Adoi..abah dah tak sabar nak dengar awak sebut baa baba ba tu..

Kamon dareesa! U can do it!

Mak kata mungkin ikut rina masa kecil..lambat cakap..sampai tua pun pelat lagi hihi..

Okla tu je..lagi 3 bulan nak masuk setahun..hadiah ibu dah prepare..in progress



Ni la hadiah ibu..playroom untuk dareesa hehe..semua barang ibu beli tau..insyaallah bila dareesa setahun siaplah kemas bilik ni..

Okbai!

Read more...
Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top