Sunday, February 23, 2014

#zuhadareesa dah boleh berjalan


Milestone terbesar setakat ini! Hehe...alhamdulillah dah boleh jalan anak ibu..
Actually baru lah dalam 10 tapak ++ then jatuh atau capai benda untuk pegang. Kadang kadang tu kalau mood malas datang taknak berdiri langsung. Lagi lagi time orang suruh lagi dia taknak. Kalau orang tak suruh or buat tak tahu baru lah berjalan sakan. Ikut perangai sapa lah tu :p

Dareesa start menatih sejak masuk usia 11 bulan. Sebelum ni duk guna walker ride tu je. Lepas start menatih setapak dua..dalam seminggu makin bertambah tapak.

Jatuh, terhantuk, darah bibir, takyah cakaplah..banyak kali dah kena. Adus..padahal mak rina memang jaga betul dia ni tapi tu la..ligat sangat..tak terkejar kita ni..doa doa moga Allah lindung dari perkara yang tak baik..

Lagi seminggu birthday dareesa. Rina ada buat majlis. Tapi kecil kecilan. Hanya jemput family, jiran, teman rapat dan beberapa teman seangkatan. Sesiapa yang baca ni rasa macam rapat dengan rina dan rasa ada di kl 1 Mac ni lepas tu nak makan lunch free sambil menyambut ulang tahun dareesa do pm me on fb ye!! Biasalah..dah jadi mak orang ni memang asyik lupa je..my bad.

Insyaallah buat doa selamat juga.. nak buat party bagai tak perlu kot. Dareesa bukan faham lagi..lagipun mr zauj tak minat. Tapi rina teringin gak nak buat  birthday anak dekat mcdonald ke ada clown ke heee..mak yang lelebih..tengokla nanti dah besar sikit, try pujuk mr zauj kikiki..

Ok tu je..esok dah start kerja..rabu outstation ke melaka..tinggalkan dareesa..mak takmau ikut so terpaksa tinggal. Takpelah..boleh ibu rehat sikit haha..yela tu..nanti ibu yang menangis rindu...demi tugas ibu terpaksa pergi..takpe..2/3 malam je..abah kan ada :)

K babai..

Read more...

Thursday, February 20, 2014

Homemade solid food untuk Zuha Dareesa

Salam...susah la guna apps hp...baik bukak website blogger..lagi mudah..



Sebenarnya takde apa nak story sangat pun. Life sangat bz sekarang ni..kerja lagi..master lagi..huwaaa stressnya!

Dareesa je la tempat hilang stress...dia dah makin besar..dah pandai macam macam within a week. Kadang kadang eh? Macam mana dia tahu buat ni ek? Haha...tak perasan dia dah makin faham & makin meniru gaya orang..

Nantila bila cukup setahun 1 mac ni rina akan cerita perkembangannya...

Insyaallah rina akan buat kenduri doa selamat..buat makan sikit ajak family dan jiran terdekat je..kecil kecilan..buat ikut kemampuan..nanti dareesa dah faham baru ibu buat best best ye...


Ingat nak buat camni kek untuk dareesa tapi not sure menjadi ke idak..wait & see k hihi..

kek coklat pun ada tapi dareesa tak boleh makan lagi so rina nak buatkan kek yang boleh dia rasmikan :)

alhamdulillah dareesa memang suka buah buahan..sayur..nasi pun dia makan..tak letak garam or gula pun..tawar je..tapi dia tetap makan. Satu je tips dia..jangan bagi dia rasa makanan yang 'sedap' yang bergaram, berajinamoto..nescaya dia takmau lah makanan tawar tawar ni. Logik kan?

makin lama rina makin semangat nak masak untuk dia. Sebab dia suka makan. Hihi. Macam macam dah rina try tapi takdela pula rina capture gambar. Rina just nak senarai di sini briefly untuk rujukan masa depan :p masa ketandusan idea...

here we go..

bubur nasi + ayam/daging/ikan/udang + brokoli/carrot/cedery/kobis 
tumis dulu dengan bawang putih menggunakan unsalted butter untuk lebih sedap
Nak lagi sedap steam & blend dulu sayur then jadikan sebagai rencah bubur tu
Boleh juga buat stok ayam/sayur/daging sendiri tapi rina belum pernah buat

oat + fruits/kurma

tofu lembut + air rebusan kurma

spagheti + cheese + tomato + udang + origano

begedil ayam..blend je potato+bawangbesar yang sudah disteam then gaul telor goreng dengan unsalted butter

finger bread. Sapu roti with butter then bakar 

mesh potato..gravy buat guna ayam, cheese 

roti telur

telur rebus

sup ayam letak 4 sekawan - Kayu manis, c3ngkih, lawang & pelaga

cheezy potato : cheese potato & cinnamon

Jus pear & barli

Tu je kot..alhamdulillah..seronok & teruja dapat masak sendiri untuk yang tersayang lepas tu takde komplen. Makan je sampai licin.

kalau buat kat mr zauj confirm kena komplen. Huahua :p ini lah nasib dapat suami pandai masak. Jadi, kita biarkan dia masak hahaha..selalu breakfast je la rina masak or just ikut instruction mr zauj :) 

ok babai



Read more...

Wednesday, February 19, 2014

Blogaway for android

Jom kawin!
Omey tak saya?

Rina baru je tukar hp. From iphone to samsung. So taktahu nak guna apps ape untuk update blog. Terjumpa lah this apps - blogaway.

Macam mudah je. Jap nak test upload pic.

Eh..dah upload tapi macam nak susun dalam post?

Huhu tah la..video pon boleh kot upload..jap try upload video dareesa  baca buku
Ala slow..asyik failed je..

Tak tahu camne nak susun dalam post ni..


Posted via Blogaway

Read more...

Tuesday, February 11, 2014

Windmill restaurant Shah Alam Mall




Hehe tetiba gambar..
haritu kitoranv makan kat windmill..tak tahu nak makan mana..then google & foursquare jumpala restoran ni..

ingat murah..sekali masuk tengok harga...
errr..nak keluar balik malu whaha..lama gakla pikir nak makan apa..duk cek menu semua mahal mahal..masa weekdays je ada set yang affordable..

At last kitorang ambil lunch set yang ada starter, main course & desert. Huhu cam makan hotel pulak.. 1 set RM39.90++

Mahal ok..tapi paling murah pun RM29.90 tapi set kebab..zzz baik makan pasar malam.. je kebab..lagi sedap

Set kitorang order boleh pilih lamb/fish/beef or chicken & combined. Rina & mr zauj combined lamb & chicken sizzling black pepper..

overall lamb taste good but chicken tawar je

ade dapat roti,sup,salad, ice cream & ice lemon tea..

rina rate 4 out of 5 stars..
ambiance not bad..selesa..service bagus
cuma harga terlalu mahal untuk saja saja makan..
(Mahal untuk orang mcm rina la..)

Jadi mungkin tak kan kembali hehe ;p

ok sekian update ringkas rini hihi

P/s : gemoknyeee rina! Sikit lagi capai berat waktu bersalin :'( 

Read more...

Thursday, February 06, 2014

#zuhadareesa 11 months & counting

Assalammualaikum..

Alhamdulillah, 1 feb dareesa genap 11 bulan..lagi sebulan nak cukup setahun! Sekejap sangat rasa..macam baby lagi dareesa ni..macam bukan setahun je hehe..sedih pulak bila terfikir cepatnya anak ibu membesar..





Syukur, dareesa masih fully breastfeed. Suka makan masakan ibu, maktok..tak pilih makanan..sihat...demam sikit sikit je..alhamdulillah minta dijauhkan segala penyakit..

Cuma dia agak kurus mungkin faktor keturunan..orang kata sebab menyusu ibu..orang kata rina terlampau jaga dia makan..im not sure. But im very sure she is healthy & rina, as her mother, doing my best for her..because of Allah..dia amanah Allah..insyaallah selagi daya rina akan buat yang terbaik..moga Allah sentiasa melindungi dia dari perkara tak baik..

Ok, seperti biasa, perkembangan dia yang rina ingat dan notice;

1) boleh berdiri without support more than 5s

2) boleh berjalan with support (walker/kerusi)

3) boleh berjalan 2 tapak without support

4) boleh panjat tangga & turun tangga

5) boleh turun katil sendiri. Pandai kaki turun dulu

6) pandai selak baju orang cari susu dia hehe

7) gigi ada 4..sakit sangat bila digigit..

8) bab makan memang tak cerewet..suka makan..especially bubur nasi..no garam allowed..tapi gula dah bagi..sebab bagi biskut baby..cuma rina masih had kan..biskut biasa/coklat/air manis no no no..air minum air suam..she loves it.

9) pandai sebut abah..bahbahbaba

10) pandai minum guna straw

Lain lain macam sama je la..suka tengok lagu lagu baby songs dalam hp..tgok tv channel 613..



Tu je kot..takpelah..belajar slow slow..ibu tak kisah..no pr3ssure ok? Janji upsr 5A muahaha :p


Read more...
Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top