Friday, October 28, 2016

Trip ke Sydney - New Zealand bersama anak-anak kecil - Day 4 - Lake Tekapo & Queenstown Creeksyde Holiday Park



Assalammualaikum..

Warning : Entry ni memang banyak gambar hihi

Malam tu kami tidur nyenyak, awal pagi kami dah bangun dan jenguk dari tingkap nampak pemandangan tasik Lake Tekapo yang sungguh indah! Cuaca sangat baik harini. Alhamdulillah.

Bagi itik makan
Baru lepas mandi


Pagi tu breakfast dan mandikan dareesa deenina dan terus checkout.



Masa nak checkout, ada orang tempatan tanya Mr. Zauj, "Do you know where you can see the best view of Lake Tekapo?" Then, dia tunjukkan map nak ke satu look point ke Mr.Zauj. Sementara nak ke look point tu memang ada 2 ,3 perhentian jugala untuk bergambar. so jom layan gambar-gambar di Lake Tekapo.


ingat senang nak ambik gambar dengan bebudak ni?



yang kecik ni nak belari jeee kejenya

handsomenye. laki sapa lah ni hehe
our hero

happy face

nyawa

tak bagi adik gerak


tolonglaa bagi kerjasama

mintak tolong orang ambilkan gambar




tempat lain plak

our motorhome


kambing & snow cap mountain = new zealand




sampai look point, masak dulu




sambung bergambar

dalam blog ni semua gambar phone je. gambar gopro tak save lagi

panorama

untungle korang

siblings

minta orang ambilkan gambar

sabo jela

Parking dekat look point 5 NZD. Berbaloi

tempat wajib bila ke Lake Tekapo
Lebih kurang jam 12 tengahari barulah kami meneruskan perjalanan ke Queenstown.

On the way ke sana, kami berhenti di Lake Pukaki. Cantikkkk sangat! Tasik yang sangat biruuu muda sparklingg. terlalu lawa. sungai nak ke tasik tu pun biruuuu. ada baca yang dalam tu ada mineral yang menyebabkan warnanya biru.

Lake Pukaki

biru sangat sangat

terlalu cantik. macam lukisan


Twizel

Then kami meneruskan perjalanan ke Twizel, saja round round bandar tapi tak turun pun. kat sini banyak stesen minyak. tapi kami tak isi sebab minyak masih penuh.

Lepas tu kami nampak lah Salmon farm yang famous tu. Tapi tak berhenti pun sebab anak-anak sedang tidur. kalau berhenti sure mereka terjaga. malas pulak nak melayan drama nanti, jadi kami teruskan je perjalanan..menyesal lah jugak tak  berhenti. so ini adalah salah satu sebab untuk repeat new zealand hehehe



then dalam pukul 5 macam tu, kami tiba di Tasik Wanaka. disini kami makan, dan bersihkan anak-anak. dalam jam 6 kami teruskan perjalanan dan tiba di Puzzling World. malangnya dah tutup. sedih..tiket dah beli awal-awal secara online. mujur ada diskaun NZD10..macam mana nak dapat diskaun? ok nanti rina akan cerita di entry budget haha.

walaupun sedih tapi tak lah ralat sangat, sebab kami spent masa dekat lake tekapo dan lake pukaki. memang worth it. puzzling world kat mana-mana ada. tapi pemandangan yang tersangat indah susah nak jumpa.
PMU depa hihi. TNB people je paham






view sepanjang perjalanan


sungai pun cantik


berhenti isi minyak




Then kami singgah di Cromwell untuk beli Real Fruit Ice Cream yang sangat famous.

sedap sangat sangat, beli 2 je masa ni. nina tidoq. rugila nina huihui


Akhirnya kami sampai di Queenstown Creeksyde Holiday park. Ini adalah power campsite yang terletak di tengah bandar Queenstown. selalunya orang malaysia selalu ambil top 10 holiday Park. tapi rina taknak sebab 1) Mahal. budak2 1 tahun keatas dah ada cas 2) Jauh dari town 3) Rate rendah di trip advisor berbanding Creeksyde..




inilah kerja korang. habis roti dan biskut dibaginya itik makan.
Memang pilihan kami tepat. Campsite di creeksyde ni memang best. saya request toilet dekat memang dekat betul. hot shower pun free, tak macam di Lake Tekapo, berbayar. yang penting bersih sangat-sangat, cantik pulak tu suasana campsite tu walaupun kecil. hehe. very recommended ye sebab jauh lebih murah dari top 10.



oklah sambung next day dalam next entry.


Read more...
Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top