Tuesday, December 11, 2018

Pengalaman melahirkan anak ketiga yang diberi nama Muhammad Zafeef

Assalammualaikum & Hi all,

Alhamdulillah hari ini dah hari ke-14, cahaya mataku yang ke tiga hidup di muka bumi Allah ini. Semuanya baik baik sahaja. Cuma ibu perlu kuat semangat menghadapi cabaran pantang hehe..

Ingin rina coretkan sedikit kisah tentang kelahiran Muhammad Zafeef (yang terpuji, yang pantas) dari sebelum mengandung sehinggalah proses kelahiran Muhammad Zafeef yang ditunggu tunggu ini.

Sebelum Mengandung

Zuha Dareesa sudah berusia 5 tahun dan Zuha Deenina berusia 3 tahun. Alhamdulillah puteri puteri yang mudah dijaga, pandai bawa diri walaupun agak manja. Oleh itu, kami decided, eh saya decided 😜 sudah tiba masa nya untuk kita cuba zuriat yang ketiga. Pastinya kali ini kami inginkan zuriat lelaki. Pelbagai tips termasuk cara pemakanan dan juga kiriman doa ke mekah dibuat semasa proses usaha mendapatkan zuriat.

Semasa Mengandung

Pendek cerita, Rezeki Allah murahkan dan permudahkan, rina disahkan mengandungkan anak lelaki, perasaan of course excited dan penuh harapan. Proses Mengandung dirasakan terlalu lama sebab awal sangat tahu kot? counting days. berat memang naik 10 kg sahaja tapi sebab awal dah gemuk maka berat kalini mencecah 71 kg iaitu berat paling berat dalam sejarah rina hahaha. 😆

Sangat letih membawa perut yang berbentuk bujur ke hadapan. Kurang selera makan. suka makanan manis. Nothing special. Sehingga minggu ke 38 saya diberi MC untuk berehat di rumah.

pada mulanya nak bersalin di kelantan tetapi atas sebab sebab tertentu rina rina mengambil keputusan untuk bersalin di Hospital Pantai KL sahaja.

Proses Kelahiran 

(perenggan ini dah dikarang dari day 1 bersalin sedikit demi sedikit sehingga hari hari ini)

Ahamdulillah..tepat 40minggu, hari due date iaitu 28/11/2018 jam 3:40am, rina selamat melahirkan bayi yang ke 3 yang diberi nama Muhammad Zafeef yang membawa maksud yang terpuji yang pantas.. Seberat 3.44kg,  secara normal tanpa induce dan epidural!☠️

Walaupun dah baby yang ketiga tapi ini kali pertama rina bersalin tanpa epidural! 😂

Allahuakbar  luar biasa sakitnya..hanya Allah yang tahu..😫😫


27 November (sehari sebelum)

Pagi tu rina bawak Dareesa & Deenina untuk join sebuah kelas playgroup di area rumah Bandar Saujana Putra. Lepas tu, sempat lagi singgah Star Grocer area rumah untuk beli air kelapa dan aiskrim. Mr Zauj pergi bekerja.

Balik rumah dah terasa seperti contraction..sakit cramp di bahagian bawah perut dan pangkal paha secara berkala..tapi tak pasti berapa minit sekali. Sebab terlalu sibuk handle bebudak tu, suap makanlah, nak aiskrim lah, sibuk kemas dapur bersih bersih. Lepas solat zohor baru ada masa cek interval..10minit sekali..sakit datang dalam 50s. tak terlalu sakit. Terus minta husband balik kerja bawak ke hospital or rumah mak yang lebih hampir dengan hospital..

Pendek cerita sampai rumah mak dah azan asar..so decided nak solat dulu..contraction yang tadi setiap 7 minit jadi 10 minit semula .dan masih bearable..so tggu solat maghrib dan seterusnya isya pulak….

lepas isya contraction still sama..every 10 minit dan tak sakit mana..so kita tdor dulula..paksa anak anak tdor awal..dalam pukul 9 semua dah tidor..rina pon sama..

Jam 11 malam terjaga, rasa contraction yang makin sakit. cek interval still setiap 10 minit. Tak turun tanda tapi macam tak sedap hati. Kejut mr zauj ajak ke hospital. Dalam 12 lebih, kami ke hospital..

28 November (Rabu, Due date)

Sampai sampai terus ke Labour room dan cek ctg & bukaan.  masa ni interval dah setiap 4 minit. Entah bila dari 10 turun ke 4 minit, tak terkira dah.

Tengok tengok dah 5cm bukaan. Terus rasa takut sangat 😅..mintak epidural. Nurse kata boleh tapi perlu registration and takes time. Maybe tak sempat. Kami mintak proceed jugak.

After setengah jam nurse datang cek bukaan dah 7cm. ketuban belum pecah. Nurse kata dia nak cek dengan doc boleh epidural tak. Doc kata tak boleh dah, biasa anak ke 3 kejap je 10cm. so nurse pujuk untuk try gas je dulu..masa ni sakit every 1-2 minutes. Sakit nya ya Allah!! 😫😫😫

Sedut gas memang tak kurangkan sakit tapi boleh buat kita lalok.
Nurse cek lagi bukaan dah 8cm. ya Allah!  Sakitnyaa. Tak pernah rasa sakit macam ni. Sebab sebelum ni epidural. Ini adalah pertama kali rina rasa kesakitan yang luar biasa. Tiba tiba macam dah takde interval, sakit tu datang bertalu talu. Sakittt!! Rina sedut gas, mr zauj usap kepala, nurse urut belakang bahagian tulang bontot tu.

Makin sakit tak tahan sangat, rina peluk kepala mr zauj sambil dia berselawat dan suruh istighfar. part ni memang kelakar ingat balik.orang lain pegang tangan je, rina terpaksa peluk kepala dia baru rasa calm huhuh

ada jugak rina berpaut pada tepi katil, nurse cakap jangan nanti jatuh. Nurse suruh mengiring dulu. Tak boleh push sebab belum 10cm.
nurse cek lagi baru 8cm. ya Allah lambatnya nak 10cm. boleh saya push nurse? Saya dah tak tahan..macam macam rina merepek meraban, nak epidural, nak operate hahah..mr zauj suruh istighfar.
Doc baru sampai, cek bukaan baru 8-9cm. doc kata, kejap je lagi. Masa contraction nurse suruh bukak kaki nak cek bukaan sambil cek baby dah dekat mana. Allahuakbar, seksa sangat masa ni. 2-3 kali gak la..sebab lambat nak 10cm..

tak lama lepas tu terasa air ketuban pecah sendiri. Sambil terkencing sekali sebab sakit..berpeluh dan  Menggigil tangan tangan. Sumpah rina bukan seorang yang tahan sakit. Low pain tolerance, I am. serius rasa nak black out tu.😥

tiba tiba dah 10cm, doc masuk, terus letak kaki kat katil dan suruh teran bila sakit. Tapi  masa ni keletihan..dah takde daya nak meneran. Makan kurma air zam zam. Give up beberapa kali dan YAY alhamdulillah keluar baby boy seberat 3.44 kg tepat jam 3.40am. sakit sangat tapi bila keluar, terlalu lega. Walaupun terasa perit akibat koyakan.

lepas tu sempat mintak delay cord clamping..dan kemudian nurse letak baby atas dada masa nak jahit..jahit pun sakit..terasa jarum bius..dan masa jahit bahagian dalam mmg terasa tapi boleh tahan lagi..
lepas tu cuci darah, sedut kencing. Sakit ngilu sampai kejang kejang kaki. Lol..RINA THE DRAMA QUEEN.😌😌😌

sekian pengalaman melahirkan anak ke 3 rina..paling sakit tapi sebenarnya Allah permudahkan…dalam labour room hanya lebih kurang 3 jam..
syukur semua dah berakhir. Buat masa ini, harapnya adalah terakhir lah hehe..😏😏

Ok lanje sikit gambar masa baru lahir. lain lain ofcourse dekat instagram saje.




thanks for reading!





Read more...

Friday, September 14, 2018

Resipi Cheezy Wedges ala KFC

Gitu tajuk. takde resipi pon sebenarnya haha..simple sesangat, 2 saat siap!

Mula mula kita perlukan kentang wedges segera seperti ini

kalau rajin, potong je kentang then celup tepung bestari, gorengg

kalau susah sangat beli je french fries mana mana dekat supermarket, lepas tu goreng!

dah setel kentang,

kita perlukan CHEEZAS CHEESE POWDER yang awesome sangat ni







lepas tu tambah lah mayonnies or sos.

setel! siap menu petang yang lazat dan mengenyangkan!

kalau korang berminat nak beli cheezas cheesy powder ni, berikut details berkaitan :


Faceook : CHEEZAS CHEESE POWDER - HQ

Cheezas Nacho Cheese Powder 200gram
RETAIL : RM 13.00

Cheezas Supering Cheese Powder 200gram
RETAIL : RM 16.00

Cheezas White Cheese Powder 200gram
RETAIL : RM 15.00

Tidak termasuk kos COD @ pos.

HUBUNGI www.wasap.my/60135882045 dan dapatkan dari stokis terdekat anda

Read more...

Wednesday, September 12, 2018

Idea untuk barang dalam Goodies Bag

Assalamualaikum

Harini nak share idea untuk sesapa nak buat goodies bag untuk apa2 event. Macam aku haritu join family day GBSB, so ada la goodies bag untuk mak2 ni. Syok betul dapat byk barang dalam goodies tu. Meh sini nak share idea apa la yang boleh di letakkan dalam goodies bag tu.



Haaa gitu.... BANYAK BETUL~ Seronok kan kalau event kita dapat goodies macam ni

OK lets go tru yang mane sempat.

1. POPCORN



Popcorn bucket serendah rm1.20 untuk bucket size kecik dan sehingga rm2.50 untuk bucket size sederhana. Yang bestnya harga yang ditawarkan dah termasuk dengan thank you sticker. wow!
Jenis popcorn mushroom bulat2 berperisa caramel. Memang sedap la kan kalau caramel ni. Budak2 suka, mak ayah lagi suka. 

Lokasinya di LORONG HAJI SAID BATU 7 JALAN KEBUN. Dia beroperasi dirumah (homebase)
Kalau nk tempah boleh whatsapp 018202086 atau 0163685367
atau boleh follow ig dia @crunchysweetpopcorn


 2. BROOCH



Haa brooch ni paling sesuai untuk apa2 event. Macam kami haritu family day sah2 la ada anak2 kan? ni nk promote BROOCH COMEL PONY dari Nurul Nabilah. Boleh checkout dia punya FACEBOOK Nurul Nabilah CrafterHa'Na
Ada banyak lagi hasil kraftangan dia yang korang boleh tempah.
Boleh whatsapp dia di 01126216226


haa contoh pin dia. Comel kan? Sesuai sgt untuk dijadikan barangan goodies.

3. POMADE




Haa jangan tak tahu sekarang pomade pon boleh dijadikan barangan goodies. Sebab dia bersize comel2 je. Sesuai nak bagi ayah ke anak ke. Tak kisah. Yang penting pomade ni bukan sebarang pomade di pasaran tu. Ni pomade khas yang menggunakan EO. Ada 4 EO dalam pomade tu. ROSEMARY, CEDARWOOD, GERANIUM dan LAVENDER. Apa kelebihan EO dalam pomade ni?

Omg! Banyak la kelebihan dia. Elok untuk otak dan memory. Sesuai pakai kat anak2 yang nak pegi sekolah tu kan? Selain dapat rambut kemas ada kelebihan lain. wow!

boleh follow ig dia @bydolcerina
atau ws 0195205540

4. BEKAS BROOCH


Bekas brooch ni nampak ekslusif kan? yang ni kami dapat sponsor dari tokey cantik @dapurnanafarhana. Thank you nana. Semoga murah rezeki dan sentias sukses dalam bisnes baking nana. Korang klau nk merasa kek2, brownies ke apa yang sgt2 sedap boleh usha ig dia. @dapurnanafarhana. Nescaya tak nyesal. 

Ok setakat tu la nk review barangan yang boleh diletakkan dalam bag goodies. Barang pon berguna. Size kecik comel2 aje. Dah tu nak letak dalam apa yang nampak proper sikit utk barang goodies ni?

Haa kami dapat bag cantik dari @letsfunbox
Bagnya cantik, kukuh untuk letak barang banyak. Dan boleh recycle! yay



Ok setakat itu sahaja kalini. 
BYE~

Read more...

Monday, September 10, 2018

Craft Handmade murah dan comel

Assalammualaikum semua..

Harini nak share dekat korang satu tempat yang membuat Craft Handmade yang comel dan murah. Menarikk sangat tau. ada keychain, pin, bracelet. request je ape yang korang nak. untuk doorgift or hadiah.

so far yang rina dah ada adalah pin my little pony. untuk budak budak ni lah. depa gila pony hahaha..

okay sape berminat boleh contact nabilah : 011-2621 6226

atau nak cuci mata di FB : Nurul Nabilah
CrafterHa'Na








Read more...

Meringue Cookies Murah dan Sedap

Assalammualaikum guys,

Alhamdulillah rezeki memang tak salah alamat. Haritu masa Family Day, rina menang Lucky Draw berupa Meringue Cookies. First time tau dengar. tak dapat bayangkan rasanya.


Rina dapat Choc chip Meringue Cookies. Rasa dia macam kulit pavlova tu sikit, biskut sikit, keropok sikit, cotton candy sikit. hahaha gitu la rasa dia. susah nak explain. memang kena rasa sendiri.

Ada pelbagai perisa termasuk durian uolss. sape sape tengah craving sweets yang lain dari yang lain. boleh try meringue cookies ni. murahhh je pon. sebekas RM12. 2 bekas dapat RM20. tak rugi try kann?

siapa berminat boleh ke ig : era_clara atau search di FB Era_Clara tau or boleh terus whatsapp Chef Era : 018-2123124.

Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top