Thursday, February 20, 2014

Homemade solid food untuk Zuha Dareesa

Salam...susah la guna apps hp...baik bukak website blogger..lagi mudah..



Sebenarnya takde apa nak story sangat pun. Life sangat bz sekarang ni..kerja lagi..master lagi..huwaaa stressnya!

Dareesa je la tempat hilang stress...dia dah makin besar..dah pandai macam macam within a week. Kadang kadang eh? Macam mana dia tahu buat ni ek? Haha...tak perasan dia dah makin faham & makin meniru gaya orang..

Nantila bila cukup setahun 1 mac ni rina akan cerita perkembangannya...

Insyaallah rina akan buat kenduri doa selamat..buat makan sikit ajak family dan jiran terdekat je..kecil kecilan..buat ikut kemampuan..nanti dareesa dah faham baru ibu buat best best ye...


Ingat nak buat camni kek untuk dareesa tapi not sure menjadi ke idak..wait & see k hihi..

kek coklat pun ada tapi dareesa tak boleh makan lagi so rina nak buatkan kek yang boleh dia rasmikan :)

alhamdulillah dareesa memang suka buah buahan..sayur..nasi pun dia makan..tak letak garam or gula pun..tawar je..tapi dia tetap makan. Satu je tips dia..jangan bagi dia rasa makanan yang 'sedap' yang bergaram, berajinamoto..nescaya dia takmau lah makanan tawar tawar ni. Logik kan?

makin lama rina makin semangat nak masak untuk dia. Sebab dia suka makan. Hihi. Macam macam dah rina try tapi takdela pula rina capture gambar. Rina just nak senarai di sini briefly untuk rujukan masa depan :p masa ketandusan idea...

here we go..

bubur nasi + ayam/daging/ikan/udang + brokoli/carrot/cedery/kobis 
tumis dulu dengan bawang putih menggunakan unsalted butter untuk lebih sedap
Nak lagi sedap steam & blend dulu sayur then jadikan sebagai rencah bubur tu
Boleh juga buat stok ayam/sayur/daging sendiri tapi rina belum pernah buat

oat + fruits/kurma

tofu lembut + air rebusan kurma

spagheti + cheese + tomato + udang + origano

begedil ayam..blend je potato+bawangbesar yang sudah disteam then gaul telor goreng dengan unsalted butter

finger bread. Sapu roti with butter then bakar 

mesh potato..gravy buat guna ayam, cheese 

roti telur

telur rebus

sup ayam letak 4 sekawan - Kayu manis, c3ngkih, lawang & pelaga

cheezy potato : cheese potato & cinnamon

Jus pear & barli

Tu je kot..alhamdulillah..seronok & teruja dapat masak sendiri untuk yang tersayang lepas tu takde komplen. Makan je sampai licin.

kalau buat kat mr zauj confirm kena komplen. Huahua :p ini lah nasib dapat suami pandai masak. Jadi, kita biarkan dia masak hahaha..selalu breakfast je la rina masak or just ikut instruction mr zauj :) 

ok babai



0 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top