Monday, May 02, 2011

Kota Kinabalu,Tuaran, Kundasang Trip - Part 4 : Jalan jalan Kota Kinabalu - Tuaran

Sambungan dari Kota Kinabalu,Tuaran, Kundasang Trip - Part 3 : White Water Rafting


hari ni bangun lambat sikit.
tapi takdela lambat..
bertolak dalam pukul 8 la..
sebab penat dah ;p


kami breakfast di restoran bawah hotel dulu dengan driver

yesss!
kami sewa van beserta dengan driver sekali untuk hari ke 3 sehingga lah hari ke terakhir..
nama driver kami ialah Paul, tapi Paul takde hari ni..
kawan dia, Ray ganti.



dengan van nye yang sangat spacious dan selesa :)



Rina tahu tentang Paul ni melalui seorang blogger bernama Lion Girl
see!
betapa blogger membantu orang ramai and I proud to become one! ^__^



oh lupa nak letak no phone Paul ni
Paul @ 012-8278090.
tapi sebelum tu, rina nak pesan lah dekat korang.
bincang betul betul dengan Paul ni
cerita tentang tentatif korang dengan sangat detail tu elakkan salah faham.
kenapa rina cakap macam ni?
haa..baca dulu kisah rina di Sabah sehingga habis hehe!


ok sambung.


sambil minum minum dengan Ray, we all bincang bincang tentang tentatif hari ini dengan Ray.
kami plan nak pergi ke

Gaya Street Fair first, then ke
Monsopiad Cultural Village, kemudian ke Pasar Filipino dan akhir sekali ke tanjung Aru.

tapi tiba tiba Ray cakap

Monsopiad Cultural Village tak best.
dan dia suggest kami ke satu tempat tarian yang terletak di Tuaran.
tapiii
rupanya kene tambah RM50 sebab dah luar kawasan Kota Kinabalu

sebab nak menari punya pasal, kami pon setuju

so perjalanan bermula ~

Gaya Street Fair hanya buka pada hari Ahad je
ape special Gaya Street ni?
lebih meriah dan murah dari Pasar Filipino

mari beshoping!



sambil disajikan dengan pelbagai persembahan menarik



memang best!

tapii rina ada kena tipu sekali.

dekat sabah ni, ada 2 jenis mutiara tau
satu mutiara air tawar, satu mutiara air masin.
digembar gemburkan, mutiara air masin original
err..
rina tak percaya lah
tapi time tu percaya haha

sebab mutiara air masin pon murah je harga, RM20 boleh dapat bracelet.
kalau betullah, sure mahal kan kan??

yelah..bukan senang nak kutip seketul seketul, ye tak?

tapi beli jugakla :p

bracelett untuk rina, cousin, nieces
beli brooch untuk my mom, aunties,cousins
beli cenderahati untuk diri sendiri ;p
beli butang baju melayu untuk abah
beli earrings untuk rina dan cousin

time beli earing ni kene tipu.
padahal air tawar punya, tapi dia cakap air masin
ape lagi, rina pon serang balik la kedai tu

rina punyelah marahh
rina pun tak sangka rina boleh macam tu hihi
tapi tak lah mengamuk sambil baling baling barang

still ada adab la...cuma muka merah sikit, rasa marah la..kena tipu kan...
akhirnya dapat refund balik :p
tapi rasanya banyak je penipuan berlaku. malas nak layan dah.
ini lah nasib pelancong sob sob..

ok sambung.
rina beli kuih cincin

*Kredit : Google*

ni kuih famous di Sabah.
ada lagi. tapi ni je sedap bagi rina haha

beli 10 packet, nak bagi kat ofismate, kawan kawan, sedara mara

banyak la lagi rina beli, sampai pokai sebentar ;p

lepas tu, kami terus bertolak ke..

sini?!

ini yang dikatakan ada orang menari oleh Ray?
err..
buaya ada la kot?

tapi Ray cakap, ada.
malangnya, tempat tu sedang renovate.
hanya ada buaya je.
persembahan takde.

buaya kat Sg Klang pun ada hohoh.

so kami tak jadi lahh masuk..

ingat nak makan Mi Kolok kat bandar Tuaran.
tapi Ray cakap tak halal kat situ. takut letak babi.
dia suggest satu restoran seafood yang kami jumpa masa on the way ke Taman Buaya ni.
*huh? kami syak Ray berlaku tidak jujur, dia malas, dia pun bagi alasan macam macam..ishh tak baik tuduh kann..tapi saje nak bagi warning awal awal dekat korang lah*

makan time!
muka masam sebab tak banyak entertainment pada hari ini haha!
eh lupa nak cerita,
masa on the way tu, ada lah Ray bawak singgah singgah sekejap ke main point di KK seperti, masjid, bangunan bulat, USM..dan sebagainya

nama saya Ray..
hehe..

lupa nama tempat makan ni.
tapi tak best pun
ikan je best.

sebenarnya semua fresh fresh.
cuma udang tu, udang bela.

oleh sebab tak puas *nafsu jin*
kami singgah di sebuah gerai tepi jalan masa on the way nak balik semula ke KK.

gerai ni jual Lokan Bakar, Puding kelapa dan Kelapa Bakar.
(atau di panggil Salut, Ryna cakap)




SANGAT SEDAP!
sangat sangat sedap!
rina sangat rekemen kan dekat korang hehe
slurp slurpp
rasa macam nak pergi KK untuk makan ini saje, boleh?
hihi

lepas kenyang kuasa dua,
kami singgah di sini

*cahaya keimanan ye itu har har*

 nampak pemandangan seluruh bandar Kota Kinabalu

lepas tu, kami sambung shopping di Pasar Filipino


tiba tiba, Ray kata nak balik.
rupa rupanya, servis Mr Paul hanya lah sampai pukul 5..bukan malam..
rina tak tahu punn..

see..
rina dah cakap, kalau korang nak guna khidmat driver, sila lah bincang betul betul.

lepas tu, rina call lah Mr Paul.
dia cakap, harga yang ditawarkan adalah sampai pukul 5 sahaja.
lepas tu, hari kedua dan ketiga. hanyalah untuk hantar kami ke Kundasang, pick up kami. dan terus hantar ke Airport je.
jalan jalan, tak termasuk..

tekejut ok!
siap macam bergaduh kejap dengan Mr. Paul
sangat drama tau.
rina macam sedih, sebab rina yang suggest Mr Paul ni..
tapi kann rina rasa, Mr Paul tak tipu, cuma misunderstood je..

Mr. Paul cakap, nanti pagi esok, dia datang, dan bincang balik..

so..masa nak shoping di Pasar Filipino dah tak best.

balik hotel, kami bincang bincang..
nak sewa van baru ke, or proceed with Mr. Paul?
setelah di fikirkan baik buruk, kami rasa nak proceed je dengan Mr. Paul..

alhamdulillah, nasib baik ada Azan, kawan kami dari Sabah..
malam tu, dia lagi sekali bawa kami makan makan



makan dim sum terbaikkkk punya di Fook Yuen
nyum nyum!


bersambung..


4 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

Ryna Tri Asmara 2/5/11 7:46 PM  

kak rina, tempat lokan bakar, puding kelapa & kelapa bakar tu nama dia salut :)

salut tu dekat ja dengan politeknik kota kinabalu. but i'm not sure kalau driver kak rina guna highway yang lalu poli atau x. hehehe~

puding kelapa tu sedap kan ? :D heee~

and the last picture tu kak rina makan di fook yuen, jalan gaya ka ? :)

Rina (◕‿◕)✿ 2/5/11 7:56 PM  

betol2!!!!!!!!!!!1
ok. rina nak update kat entry hehehe

thanks ryna! :)

Fadhil 3/5/11 3:19 PM  

best nye dpt travel g sabah.....nk joinla len kali..bley x?

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top