Sunday, December 23, 2012

Kabinet dapur : Episod 1

Pasal ni pun nak berepisod hehe! =p tak kira.

So as mention in previous entry, rina & mr zauj adala dapat bonus sikit. Alhamdulillah. Jadi kami decide nak proceed with kitchen cabinet guna duit bonus tu huhu. Sebab macam tak lengkap tengok dapur yang dah renovate tu kosong..dengan sinki kayu je.



Nampak tak sinki kayu tersebut? Ini la dapur rina. Kotor sikit sebab ada sambung renovate.

Haritu renovate terbehenti sekejap sebab family in law datang kl dalam seminggu nak tinggal di rumah ni. So tangguh & sambung balik.

Hasil renovation dan cerita renovation rina cerita di entry lain ye. Bagi setel 100% dulu.

So kami pun surveylaa vendor cabinet dapur ni. Kalau boleh nak buat biar yang puas hati. Takmo guna khidmat indon dah..

1st vendor kami panggil ke rumah untuk proses ukur, bincang & beri quotation ialah Everskill Design.



Dapat tahu vendor ni hasil dari google & bloggers. Tq bloggersss tersebut! (tak save la pulak url dorang hihi) tapi if korang google 'Everskill Design Kitchen Cabinet' penuh la keluar kang. Ada facebook fan page lagi. Guna handphone susah nak buat buat link =p

So masa ni Sam datang wakil Everskill. Ukur-ukur dan dapat quotation yang diluar jangkaan kami. Which is within our budget! Suka suka! Tapi takpe, survey lagi. Jangan teburu buru.

2nd vendor, suggestion dari kawan mr zauj. Pendek cerita, almost double dari Everskill kot dia nak ambil. Pitam. Tapi dia baik hati buatkan design dalam bentuk 3D siap siap.







Comel ke idak??? Tapi sebenarnya nak lain sikitlaa.

3rd vendor, kami ke home deco id exhibition di stadium shah alam haritu. Pegi dekat salah satu vendor apetah nama then bagi ukuran dapur kami & contoh design. Ponnn mahal jugak.

Lepas tu mr zauj macam malas nak survey dah. Jom ambik Everskill katanya. Dah lah harga berpatutan..tapi maybe ada yang lagi murah. Tapi kami rasa if dapat murah pun, kurang RM1-2k je dari harga yang diorang offer. Tambahan Everskill dah banyak good review.

So kesimpulannya, Everskill anda terpilih! Hihi!

Semalam dah pegi booking date & bayar depo.










Sedih sedih habis duit :( bye bye beg baru, baju baru..Duit perlu disimpan demi barang baby dan rumah..no more for myself sobsob..tapi best jugak belanja untuk rumah & barang baby. Macam lagi happy rasanya hihik. Nampak sangat dah masuk fasa makcik makcik yay!

Dapur kami lebih kurang dalam 13 kaki kabinet + 5 kaki breakfast table. Termasuk ruang letak peti ais, oven, microwave.
Aluminum 3g glass & granite table top. Dapat Soft close hinges, heavy duty drawer set, spoon tray, built in handle, delivery & installation fee, end panel, frosted glass, dish rack, bottle rack. Harga tak sampai RM10k.

Nantikan episod 2, bila dapur dah siap hehe..

Btw entry pasal rumah ni bukan niat nak menunjuk ye. Bukan rumah banglo pon. Rumah biasa je untuk kami yang biasa biasa jugak.. hutang pon bertebaran sana sini haha..
Saja nak share. Sebab from bloggers jugak rina dapat macam macam info. Hopefully, entry rina ni pula dapat bantu orang lain..

Ok bai





- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Saturday, December 22, 2012

Dapur brand Elba

Salam semua :) saja nak share..hari ni rina dan husband keluar dari pagi sampai ke malam uruskan hal rumah.

Mula mula pergi beli lampu untuk plaster siling ruang tamu yang dah siap. Kemudian tengok rumah, alhamdulillah tinggal nak finishing je lagi. Lama okeh. Takpe, tu kita cerita lain entry.

Then, pegi bincang & bayar depo kabinet dapur. Mula mula taknak buat lagi kabinet dapur. Duet tadak. Tapi bila tengok dapur kami kosong je dengan sinki kayu rasa macam tak lengkap. Lepas tahu akan dapat bonus, terus kami buat keputusan nak buat kabinet dapur.

Ok takpe, tu pun nak cerita entry lain huhu!

So, untuk buat kabinet dapur ni, perlu lah beli sinki, hood, dapur gas & oven untuk proses ukuran dan pemasangan.

Ok baru nak cerita huhu!

Untuk dapur, hood & oven ni memang dah lama kami survey. Mr zauj lebih tahu la kot. Dia macam semangat lebih sikit bab rumah ni. Rina macam malas fikir sangat hee..thats why kami saling melengkapi hihih keluar topic =p

Memula terpikat dengan brand Rinnai tapiii harga fuh fuh! Tapi memang terkenal la brand ni dan tahan lama. Lepas tu kami stick dengan brand Rubine pulak. Ni pon famous dan ramai guna.

So, harini kami ke Bfo di bandar kinrara




Mr zauj cakap kawan dia cakap kat sini paling murah dan ada offer untuk brand rubine. Tak tahula sejauh mana kebenarannya.

Tapi sampai sampai je tadi takde pun offer untuk rubine. Ada offer untuk elba je..

Elba?? Err..rina kurang sikit kot brand elba ni. Macam brand cheap. Takut lak beli beli cepat rosak.

Tapi entah macam mana salesperson dekat situ berjaya mempengaruhi mr zauj. Dan sebagai pemegang kuasa veto, dia pon memilih elba hehe. Terpaksalah diriku menerimanya.

Kami harap elba ni dapat lah bertahan at least 5 tahun kan..lagipun kami bukan heavy cook pon. Kot?

Ini yang kami beli,

Hood



Dapur gas 3 tungku


Oven



Dapat free 2 barang

Microwave




Blender



Semua sekali Dalam RM3100 kot termasuk warranty 4 tahun.

Dah bayar depo..jadi kami berserah je lah hee

Nanti one day rina akan review elba ni ok? Maybe in 2 years time ;) or maybe less kalau tetibe rosak awal :( huhuh! Harap tak lah..

Ok letih. Nak tdo. Bai

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Friday, December 21, 2012

December celebration




First time beli kek hihi! Saja nak bagi mak & abah happy..

Semoga Allah sentiasa melimpahkan rahmatnya ke atas mak dan abah..

Mak, abah..lia love both of you so much!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Thursday, December 20, 2012

Third trimester & Dr. Idora

Salam..rina baru lepas check up hari ni. Rina dah 29 weeks. Alhamdulillah...

Berat baby dah 1.2 kg. mak nye dah 5? Kg =p malu nak share berat badan =P





Sekali imbas nampak macam muka anak sedara rina (belah suami)



Nama budak kecik yang comel ni Adelia hehe..comel sangat.

Hopefully baby rina secomel adelia. Kalau orang cakap tak comel pun pasti di hatiku baby rina laa paling comel =p

Sebenarnya berharap baby ikut muka rina hihi..tapi tak apalah..janji sihat dan solehah rina dan suami cukup bersyukur.

So jantina masih kekal jantina yang sama. Ramai dapat teka kot? Hihi. Rina jawab je bila orang tanya. Malas nak rahsia sangat, macam lah orang kesah sangatkan lala~

Struktur fizikal baby tiada masalah. Jantung pon normal. Kesihatan ibu pon alhamdulillah normal. Rasa macam mudah je.

Kecuali masalah keputihan masih ada. Dr. Idora kata tak apa. Haritu cek dia cakap bukan ada jangkitan. Hanyalah discharge yang disebabkan perubahan hormon. Selagi tak gatal-gatal okla kot.

Rina tanya gak pasal minum air gula & suntikan kancing gigi. Yela..semua orang yang cek KK semuaaa pon dah minum air gula & kena suntik 2 dose.

Tapi Dr. Idora cakap, rina takde masalah. Semuanya normal dan sihat. Tak perlu minum air gula.

Untuk suntikan kancing gigi pulak, Dr idora kata, dia tak pernah buat suntikan untuk semua patient dia. Katanya tak perlu pun sebab "you akan bersalin di hospital, suntikan tu perlu if you bersalin dengan bidan or you berada di kawasan pedalaman susah nak dapat hospital."

Rina tak berapa faham, tapi bila google baru lah faham...rupanya suntikan ni penting kalau kalau kita tak lahir di hospital & tak menggunakan alatan yang bersih. Untuk langkah keselamatan, better ambiklah kan. Kot kot teberanak dalam kereta hihi.

Tapi sebab dah Gynae rina sendiri kata takyah, rina pun malas le =p selamatttt i dari kena suntik hikhik. Takpe, insyaallah sempat ke hospital. Since jarak rumah & hospital tak sampai 10 minit. Insyaallah..semoga dimudahkan.

So far dengan Dr idora, rina memang puas hati. Dia nampak berpengalaman (dah kata pakar) dan nampak tenang. Sentiasa senyummm je. Patient ramai giler tapi releks je. Kata-kata dia lembut. Dia scan pun teliti. Tak cakap terlalu banyak. Nampak muda je dia tapi anak dah besar besar (usya frame gambar dia hihi). Maybe dia dalam 40-an.

Tadi after check rina tiba tiba ada delivery. Water birth! Beranak dalam air hehe..

Kan Dr Harlina isteri syed mudzaffar tu beranak dalam air.. Dr. Idora la yang sambut. Melalui blog Dr harlina cost water birth dalam Rm500++
Okla kan? Takdelah mahal sangat.

Teringin pulak nak try tapi macam bakal ditentang oleh husband & mak especially. Mesti mak kata mengarutt haha..

Takpela..kita try normal dulu..maybe next baby =)

Phewww~ dah 29 weeks uols! Dah 3rd trimester! Dah boleh nak bersalin! Tapi pls bagi matured dulu baru keluar ye sayang! Buat masa ni rina rasa perut sangat besar!! Tapi baby baru 1.2kg..ada lagi 2 kg kot nak naik? Camne nak bawak perut ni? Huhu!

Makan pun tak boleh banyak sangat. Nanti perut jadi ketat dan mengah! Tapi asyik lapar. So rina makan sikit sikit tapi kerap..

Tidur pun dah kurang selesa..bangun malam untuk buang air adalah wajib! Baby pun keep tendang dan pusing..jadi bertambah tak selesa. Tapi rina suka..baby aktif tanda baby sihat =)

Nama dah ada =p laju! Hehe. So panggil baby dengan nama tu..harap dia suka =)

Sekian update yang carca merba ni..huhu bye

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Sunday, December 16, 2012

Perlu ke word verification?

Tak tahu lah kenapa banyak betul spam comment baru baru ni. sampai bepuloh juta nak delete. jadi rina buat word verification...maafla kalau susah nak comment...huhuh..

Read more...

Tuesday, December 11, 2012

Blog saya dah dijangkiti virus

Aiseh kena malware pulak. Nak bukak laptop check malas pulok. Biarkan jela sementara k. Bai


- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Sunday, December 09, 2012

Set tilam bayi kekabu dan sarung quilt murah

Salam semua!

Rina nak share kat mana nak dapatkan set tilam kekabu untuk baby beserta sarung quilt yang murah! Boleh beli melalui online =)

Ini rina punya



Dan ini kakak ipar punya



Comel tak?!!!!

Actually, ini adik ipar rina yang bernama Anis yang buatkan bersama sama mak mertua. Dia baruuu je try nasib untuk jual tilam ni dan hanya ada 2 contoh je la. Sebelum sebelum ni jahit untuk diri sendiri & baju kurung je :)

So, sebab masih baru nak berjinak dalam dunia perniagaan *cewah!*, diaorang letak harga murah dari pasaran untuk tujuan promo.

Dah ada nama sikit baru lah jual harga standard kann..

Okeh malas nak cerita lebih.

Harga promo : RM150 TIDAK termasuk harga post.

manetau ada orang nak COD :) yang di KL boleh ambil by hand dari rina je. Selalu mom-to-be takdela nak urgent kan.

So dengan harga ni anda dapat :

1) satu tilam kekabu
2) 2 bantal peluk kekabu
3) 2 bantal kepala kekabu
4) set sarung quilt jenis cotton (ada lapik span dalam sarung)

Detail :

1) sangat selesa dan sejuk.
2) sarung boleh buka dan basuh.
3) boleh order sarung lebih, senang nak tukar basuh.
4) boleh bincang design. Nak ropol ke, border ke.
5) PRE-ORDER sahaja. Takde ready stock.
6) warna & corak ofcourse boleh bincang.
7) kalau order banyak2 try la mintak diskaun hihi

 
kalau berminat boleh ke BUTIK UMMI
atau direct SMS ke Anis 013-4035590

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Friday, December 07, 2012

My current obsession

1) maternity dress
2) baby stuff
3) stroller brand
4) breastpump brand
5) breastfeed issue
6) mom-to-be & mommies blogs
7) coach handbag online shop *cuci mata & berangan* huhu
8) kitchen cabinet
9) interior design
10) my husband *obses sangat dengan dia! Macam baru jatuh cinta haha! I think our baby will have his look :)

Dah rasa diri sendiri semakin makcikmakcik hihi :)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Thursday, December 06, 2012

Jubah mawaddah

Ramainye email rina pasal jubah mawaddah. Sampai ke hari ini. Macam pelik sebab rina dah delete rasanya entry pasal jubah tu..

Actually buat masa ni dah out of stock..

Itu je hehe sekian timekasih


- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Wednesday, December 05, 2012

Sakit perut

Actually tengah tunggu turn di dispencery x reti eja :p
Ada klinik dekat opis ni memang senang..nak ubat boleh datang minta. Tak perlu jumpa doktor pun. Tapi bukan semua jenis ubatla..

Tapi being pregnant tak bolehla nak makan ubat sesuka hati jadi terpaksa la tunggu turn jumpa doktor.

Dari semalam perut memulas mulas. Senak macam ada bunyi grrr grrr hee. Kalau dapat tut or cery bery memang rasa lega. So far mcm x keluar angin, jadi tak selesa lagi. Cery bery da 2x sejak semalam. Muntah sekali. Adoi..lama tak muntah..seksa rasanya.

Tapi malas nak mc selalu. Rasa macam masih kuat untuk pegi kerja so pegi jugala. Now angin macam bekumpul, bunyi grr grr dalam perut makin kuat tapi no tut or cery bery so rasa tak tenteram. Jadi marilah kita ke dispencery pada waktu tengah hari.

Hoi lama btol tunggu turn. Dah nak habis tulis blog pun hahah..


Ni gambar perut latest :p





Sedang membesar dengan jayanya. Harap harap seiring dengan pembesaran baby la. Jangan lemak je lebih huhu.

Ok tu jela..lambat tol turn nak sampai hurm..

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Thursday, November 29, 2012

Rezeki

Alhamdulillah ade jugak bonus tahun ni. Rezeki anak semua ni. Kalau dulu mesti macam macam rancang dalam kepala apa nak buat, nak beli apa, nak melancong mana. Sekarang ni fikir nak simpan je untuk masa depan anak. Adakah ini tanda tanda pemikiran semakin matang? Hihi :)

Tapii cam teringin nak reward myself sesuatu..=p


- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Tuesday, November 27, 2012

Suppliment semasa mengandung

Salam... Hari ni rina saja nak share suppliment yang rina ambil semasa pregnant ni. As my reference actually. Nanti second time boleh refer balik post ni hehe!

Awal dulu, rina ambil acid folic. Memang sebelum kahwin lagi rina ambil. Kalau ikut info dekat kotak asid folik ni, orang yang merancang nak pregnant perlu makan asid folik atleast 3 months before. Rina ada pernah cerita dalam entry before ni. So rina makan sebulan sebelum kahwin. Tak tahu pulak cepat pregnant. Kalau tahu rina makan 3 months before haha. Yela tu kannn.

Tak boleh caya sangat rina ni. Sebab after kahwin dah tak makan asid folik. Asyik skip je. Yelaa bz kann. Tak ingat nak makan :p then after tu tahu pregnant. Doktor advice teruskan makan. So setiap kali check up memang dapat asid folik tapi masalahnya rina asyik skip je. Sebab tak boleh nak telan apa pun masa trimester pertama. Telan, muntah, telan muntah huhu!

Then masuk 2nd trimester, start check up dengan Dr. Idora, specialist from pantai hospital. Dia beri rina Obimin plus. Ape tah obimin ni, korang google la sendiri hahah :p tapi memang sangat famous dikalangan ibu mengandung. Dan ia juga sangat famous dengan side effectnya iaitu muntah. Rina baca pengalaman orang rina teruss jadi psycho. "makan obimin confirm ko akan muntah!" haha.. Padahal bukan semua orang makan obimin muntah. Agaknya, sebab dah psycho, bila rina makan obimin ni rina akan muntah. Sekali je rina makan terus taknak makan dah. Cukup cukup sudahhh..aku tak ingin muntahh.. LOL

Cukuplaaa alahan muntah masa 4 bulan pertama. Rina tak nakk muntah dah huhu. So rina teruskan makan asid folik tapi asyik skip! Huhuh. Sesungguhnya jangan dicontohi perangai ini.

Then, 1 day ni rina terasa sakit belakang yang amat perit. Lepas tu diikuti cramp kaki hampir tiap malam dan juga sakit pinggang bila duduk terlalu lama. So inform pada Dr idora and she gave me OBICAL. sejenis suppliment untuk calsium.





Besarrrrr gajah ok ubatnya. Kalau tersalah masuk melintang, boleh tecekik hehe. Mula mula rina makan lepas tu skip...sebab dah tak sakit belakang and cramp. Just sakit pinggang je hehe..:p

Then next check up iaitu sabtu lepas. Rina beritahu rina ada masalah keputihan. Doktor pon bagi suppliment ni;




Sila telengkan kepala anda haha



Dr idora berulang kali kata, ubat ni sangat bagus hehe..dia cakap sangat bagus untuk pekembangan otak bayi, keputihan dan macam macam lagi *lupa dah lalala

Lepas tu rina mengadu rina tak makan pun obimin dan asid folik. Rina takot muntah rina beritau doktor hee mengadakan? Doktor pon cakap, oklaaa dia bagi rina multivitamin. Dah tak perlu makan asid folik semua tu. ni dah cukup.







Tapi calcium tu tetap kena makan if rina nak elakkan cramp dan sakit belakang.

Kata doktor, semua suppliment ni TAK AKAN menyebabkan bayi membesar. Jadi tak perlu risau baby jadi besar sangat sebab ibunya makan supplimen banyak sangat huhu.

Jadi dengan azam yang baru, rina taknak skip dan makan hari hari without failed!!

Semoga saya berjaya :p

Sekian timakasih!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Saturday, November 24, 2012

November dan kisahnya

Pregnancy check up

Alhamdulillah..dah masuk 25 weeks means dah 6 bulan lebih kandungan rina. Sekejap je kan. Debarr! Doktor kata 37 weeks above will be the right time untuk bersalin. So bermakna ada lebih kurang 12 minggu untuk bersedia!!

Tadi check up yang ke 4 kot dengan Dr Idora. Lama gila tunggu. Ramai sangat orang. Dari pukul 9 lebih sampai dekat pukul 2 baru sampai turn. Phewww tobat nak buat check up on weekend. Lepas ni weekdays je la.

Alhamdulillah, baby dah 700 gram. Mak nye je yang naik lebih lebih hihi. Takpe, janji baby sihat dan membesar dengan cemerlang hehe. Jantina masih lagi sama. Takde perubahan. Jadi rina semakin yakin untuk membeli baju baby :p

Hari ni dah plan nak inform doktor mengenai masalah keputihan rina. Yerp, masalah normal tapi berbahaya untuk baby. Kuman kan.. So rina dah get ready untuk di cek bahagian bawah untuk pertama kali dalam sejarah. Nervous uolss. Seperti yang dijangka doktor cek keputihan dan teruk katanya. Terus masukkan ubat. Ngilu! Husband kata doktor masuk kan besi dan besi tu buka luas luas ok pitam. Takdela sakit pon cuma ngilu je la. Sekejap je pon. Sepantas kilat :) lagi takut lagi sakit sebenarnya.
So jangan lah takut sangat ye :)

Lepas tu doktor ada recommendkan satu set oil massage ni. Untuk perineal massage, cellulite & pelincir time baby keluar if bersalin normal nanti. I will make another post about that.

Dapat ubat namanya neurogen. Doktor kata bagus untuk keputihan, untuk kesihatan baby. Dah berazam nak makan hari hari without failed. Ye..selama ni suka skip makan vitamin :p dulu risau baby jadi besar sangat tapi haritu dah baca article, makan vitamin bukan penyebab baby besar ye!

Durian crepe

Tuka tajuk secara tetibe hehe..alhamdulillah dah merasa durian crepe. Lina officemate tempah kan. Tq lina! :))
Dapat rasa 1 pon jadila, takdela meleleh air liur anak nanti haha
Pendapat rina biasa je. Takdela sedap sangat tapi edible la :p lagi syiok kalau dapat durian yang sebenarnya hee

Semalam husband borong seguni durian harga rm30 je. Rina try kawal nafsu..mula mula plan nak 2 ulas..lepas tu jadi 3..6..10 waaa!! Takot pulak tetibe. Terus minum air banyak banyak. Tak rasa panas pun tapi baby tetiba kick macam mengamuk huhu. Panas ke dia? Sorry sayang..ibu janji ibu tak makan dah :((

Barang keperluan bayi

So far dah banyak memborong. Haritu balik kelantan, beli set tilam kekabu. RM23 je! Murah betul. Kalau kat KL RM69 haritu rina survey. Beza banyak giler.
Cadar dan sarung bantal beli kain minta umi jahitkan. Untunglaa dapat mak mertua pandai jahit. Mak mertua je tak untung dapat menantu macam rina ni. Aiyak!! Hihi.
Lepas tu beli tilam travelling bentuk bear yang famous kat facebook sekarang ni. Tapi rina ambil yang cotton punya. Yang jenis bulu bulu kakak ipar kata panass. So dapat harga RM42. Online tak sure berapa.

Then haritu shopping dengan officemate di OU. Ade sale comforter. Nampak la set quilt untuk baby coat. Comelll nak pitam ok. Selalu jumpa biasa je. Balik balik corak bunga, stripe, takpon katon. Kali ni ada bear vulu vulu lagi. Cutee! Ada diskaun dari RM280 jadi RM180 sahaja! Dapat bantal, bantal peluk siap. Jadi terpaksa beli hihi!

Nak tunjuk gambar tapi malas ambik gambar. Nantila bila dah hias dalam baby coat baru rina tayang.

Kesimpulannya, bab bab tilam dan seangkatan denganya dah setel. Untunglaa nak..mak pak pon takde katil lagi huhu

Sekarang tengah fikir pasal breast pump & stroller pulak. Nak beli yang mahal ke yang murah??
Nak medela fs ke rumble tuff? Ke manual pon cukup??
Nak combi well comfort ke quinny zapp xtra? Ke ada lain lagi best tapi lagi murah??

Jenuh weii pikir. Kalaulah ibu mu ini keja cop duit, boleh laa main tunjuk je. Kalau tak best beli lain pulak huhu!

Rumah

Alhamdulillah, rumah renovate dah 80%. 10% nak cat dan lengkapkan apa yang patut. 10% nak cuci rumah yang behabuk amat.

Lepas tu terus boleh beli barang rumah secara pukal. TNB sila beri bonus yang banyak kepada pekerja mu ini hee.

Banyakkan nak pakai duit? Sebenarnya takkan berhenti bab duit ni. Mula dulu kumpul duit nak kawin, lepas tu beli kereta, beli rumah, perabot rumah, pastu kumpul duit untuk anak, kelengkapan anak, lepas anak lahir, barang harian anak, nursery, susu anak, tetiba dapat anak nombor 2 pulak, pastu anak masuk sekolah pulak, dan seterusnya.

Jadi, dari kita merungut baik kita berusaha dan bersyukur dengan apa yang ada. Biasalah manusia, tak pernah puas, tak pernah cukup. Huhu

Okla.. Tu je kot buat masa ni. Sekarang ni tulis dekat blog bukannya aktiviti harian dah. Tapi more to what is going on with my life now. Its like for my own record. Bukan nak menunjuk..and im not sure ada ke yang baca? Sebab sekarang ni rina jarang dah tengok stats and views blog rina. Tapi masih ada yang komen. Sangat terima kasih! Rina baca if rina buka blog tapi jarang balas sebab malas sign in lol. Yela, selalu update guna blogpress via iphone lepas tu dah tak cek blog pun.huhu

Apa apa pun im enjoying writing blog & blogwalking during my leisure time. Jadi hobi dah tapi not my side income anymore. Thats why tak tinggal jejak and tak kisah pasal stats blog sendiri.

Okla apa aku ngarut dah. Bai3!

Eh korang boleh tinggalkan link blog korang dekat tab blog list atas ni. Ada magic link dekat situ. Boleh saya jalan3 ke blog korang. Tq! :)



- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Sunday, November 11, 2012

Barang-barang bayi yang sudah dibeli (Gambar)

Hehe...sampai 2 updates sekaligus hari ni =P
bila lagi nak bukak laptop ye dak hihi..

ini adalah beberapa barang yang telah rina beli
rina tak record harga harga barang yang dibeli, sepatutnnya recordlah kan?? 
huhu tah mana letak resit, malas pulak nak cari balik =P

first barang yang rina beli adalah Manual Avent Breastpump. rina beli sebelum kahwin lagi.
masa tu rina ada jual barang baby di sini
sekarang stop kejap sebab malas. yesss why am I so lazy??
huhu..nak fokus pada family, kandungan, kerja & master..
tak mampu nak berbisnes lagi =(
bisnes jubah pon dah stop...tapi still ramai order & email..
nak start balik tapi tak start start lagi hehe...adoi!

lepas tu rina beli softbook, ada cerita sikit di sini
beli dari facebook Baby Geniuses
agak mahal rupanya kalau beli online.
tengok dekat Mydear wholesale & Expo PWTC, boleh dapat jauh lebih murah T__T
rina beli banyak, hampir RM200 habis huhu..

dah lama sikit, baru rina berani barang baby yang sebenar benarnya hehe..
rina beli dari kedai sendiri =P dari my stockist
beli dari Mydear Wholesale haritu
beli dari Expo Baby & Mother di PWTC haritu
dan di Mydin

Jom tengok sedikit sebanyak yang telah diborong~

baby carrier ni dibeli di Mydear wholesale. murah je kot dalam RM70 lebih.
Mr Zauj yang pilih dan beria nak. dia nak dukung baby pakai ni nanti hehehehe
mesti selesa baby duk atas perut abah kan nanti? empuk macam tilam hahaha =P jangan marah~ gurau je hihih

Baju newborn, stokin stokin dan pureen travelling set
beli di Mydin
Mak ikut time ni so banyak dia pilih dan belanja.


Beli di Mydin juga. 
mak beli nappy liners ni, pakai dengan cloth diaper katanya.
nak kurangkan kotoran di cloth diaper tu
pakai dengan lampin pon boleh
tapi rina macam tak kuasa je nak guna lampin. rajin pulak nak melipat lipat
lagipun macam bahaya je guna Pin.
sekarang kan dah ada cloth diaper, better guna cloth diaper, mudah dan comel =)

mak beli tikar getah, nak tukar baju time lepas mandi kot
tengah fikir fikir, patut beli 2 ke?
satu letak rumah mak, satu letak rumah sendiri??
sebab nanti baby ni mak yang akan jaga & akan dibantu oleh baby sitter ketika kami pegi kerja

lepas tu mak geram dengan set gift, jadi mak rina beli 1 set



baby bib aka sapu tangan hee, cloth diaper, towel
beli time expo pwtc. comel sesangat barang time expo ni,
rasa nak beli semuaa
baby diapers tu rina ada jumpa yang paling murah RM20 sehelai.
boleh adjust size dari newborn sampai muat lah
towel siap ada sarung kepala yang tebal ni, dalam RM30
baby bibs tak ingat. yang penting comel, ada grandma grandpa tuu
proses mengambil hati nenek & atok, semoga mereka senang hati nak jaga baby nanti hihih
untung untung dapat sponsorship dari dorang haha!


barang barang keperluan beli di Mydin
harga lupa la...tapi Mydin, mesti murah sikit heee taktahula  =P
masa di Mydin haritu, ada drypers & huggies je untuk newborn
Drypers murah sikit dari huggies.
tengok contoh tegantung, nampak tebal lagi. so rina beli Drypers



ni beli dekat Expo PWTC
comellll!
I love daddy tu jangan tanya la sapa beria nak kan.
sikit sikit I love daddy. mana I love mummy ni??



rina sukaaa yang ada kartun dekat montot!
comel sangat sangat!



salah satu softbook yang beli online
bedung modern untuk baby, beli di expo PWTC
ada jugak jual online di SINI. harga sama je. cuma takde kos penghantaran la
memang famous la bedung modern ni
memudahkan kerja. main zip zip je hehe
rina beli 2 je. walaupun moden, still percaya pada yang lama.
mak cakap dia dah tempah dekat kampung mana tah..
kita biarkan je grandma uruskan ye sayang..jimat sikit duet ibu hikhik

lepas tu beli spender nak support diapers kot. comel gambar bear tu, jadi TERpaksa beli =P



dan akhir sekali botol susu philips avent,
beli 1 kotak dah la..takut baby taknak pulak.
geram tengok botol susu ni. keluaran baru dari Avent
gemok gemok lebih comel =P
katanya bayi lebih suka sebab lebih menyerupai nipple ibu

lepas tu beli bantal baby clevamama, banyak gak review baik baik dari blogger lain

semuanya rina beli dari kedai diri sendiri =P
tapi buat masa ni rina tak ambil order ye..ampunn

dan yang besar tu besen mandikan baby beli di Mydear wholesale

oklah tu je..banyak dah tulis =)

ohh...mesti semua dapat teka my baby gender kan?
hee!
taknak announce lagi..baru 5 bulan lebih..
hanya Allah maha Mengetahui kan =)


Read more...

Checklist Barang baby dan ibu

Assalammualaikum..=) Kalau dulu buat checklist nak kahwin..sekarang checklist barang baby pulak huhuh.. begitu pantas masa berlalu..kan?
Kalau dulu, semangat sikitlah nak update dekat blog setiap hari, tapi sekarang malas sikit sebab perlu bukak laptop. hari ni baruu rina buka laptop untuk update blog. ini pon sebab Mr Zauj ke kelas agama dia. Mak & abah ke kenduri. I am all alone with my little baby.

seminggu sekali dua je kot. selalu main internet guna iphone..office hour lak tak sempat la nak berinternet CEWAH =P tapi serius tak sempat hihi..kalau takde kerja, suka rehat or sembang lagi =P rasanya dah cerita perkara yang sama di blog hahah

abaikan. okla, nak buat checklist. rina cedok dari SINI dan beberapa website lagi. Di edit ikot keperluan dan budget =P

Afterall dah banyak jugakla rina shopping. nanti rina update tentang itu. kandungan baru 5 bulan lebih je sebenarnya tapi hati tak sabarr =P sementara ada Sale & mampu bershopping baik rina beli sikit.

ok, proceed with the checklist~

Barang ketika mengandung (Bila perut dah besar sangatsangat)

Baju Jubah mengandung
Seluar Mengandung
Blouse Mengandung
New Bra & panties

Barang Ibu ke hospital  (prepare ketika usia kandungan 7 bulan)

Kad Lawatan Hospital
Kad Pengenalan
Telefon Bimbit
Baju (2 helai)
Stokin (2 pairs)
Kain Batik (2 helai)
Bra (3 helai)
Panties (5helai)
Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
Tuala Mandi
Maternity Pad/Pad Biasa (1 pek)
Selipar (1pasang)
Kamera
Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
Termos Air Panas
Bag Plastik
Baju Sejuk (Sweater)-(1 helai)
Sikat
Breast Pad (4 pair)
Nursing Bra (2 helai)


Barang baby ke hospital (prepare ketika usia kandungan 7 bulan)

Beg baby

Baby Diapers (14 keping)
Baju (3 helai)
Minyak (maybe Yu Yee Cap Limau)
Baby Wipes/Wet Tissue (2 pek kecil)
Tuala Mandi (1 helai)
Stokin/Sarung Tangan Bayi (5 pairs)
Peralatan Mandi
Selimut/Bedung (3 helai)
Barut (4 helai)
Topi (1 helai)

Berpantang (Untuk Ibu)

Set Berpantang
Stokin tebal
Baju Sejuk
Selipar rumah
Kain Batik
Bengkung
Maternity Pad
Pad Biasa
Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
Minyak Angin/Urut
Makanan/Minuman (Air Masak, Horlick, Susu, Biskut, Roti)
Tukang Urut

Baby Gear 

Baju- Lengan Pendek (5 helai)
Baju- Lengan Panjang (5 helai)
Rompers (5 helai)
Seluar- Pendek (5 helai)
Seluar- Panjang(5 helai)
Sarung Tangan + Sarung Kaki (5 pairs)
Baby Bip (1 helai)
Sapu Tangan (5 helai/set)
Barut
Topi

Diapering

Napkin (1 pek)
Lampin Pakai Buang (3 pek)
Safety Pin
Changing Mat
Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi 
Cloth Diaper

Baby Care & Grooming 

Losyen Bayi
Wet Tissue
Sikat
Putik Kapas (Cotton Bud)
Cotton balls
Pengepit Kuku (Nail Clipper)
Nasal Aspirator (untuk selsema)
Methylated Spirit - alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital)
Minyak Yu Yee Cap Limau 
Minyak Telon Bebiku
Cotton
Diaper Cream
Beg Baby

Nursering

Selimut
Bedding set
Katil Bayi
Dimple Pillow
Kelambu done
Bakul Baju Kotor.
Almari Baby
Bakul Baby (Simpan Toiletries Baby)

Feeding
Botol saiz S (2 botol)
Puting Botol Susu (2 pieces)
Berus Pembersih Botol
Nipple Cream
Nursing Pad Washable (2 pairs)
Nursing Pad Disposal (2 kotak)
Shield collector
Breast Pump
Cooler Bag
Breast Milk Storage Bottle
Breast milk storage
Nursing Pillow
Termos
Cecair Pencuci Botol
Dyring Rack

Travelling

Beg Bayi
Baby Sling
Stroller
Baby Carrier
Bakul baby
Nursing cover

Bathing

Tuala
Besen Mandi & Tempat Duduk Dulang
Sabun Mandi

Extra

Penyangkut Baju Bulat Kecil
Penyangkut Baju Bulat
Penyangkut Kecil
Bekas Spray Air

Buat masa ni tu je la kot. Rina ada buat checklist dalam kertas je. senang nak refer time shopping. tapi buat masa ni macam beli ikut suka je heheh..rasa macam takde lagi barang tu or rasa comel je terus beli =P

betulla orang cakap...bila part untuk anak je tetiba tak kedekut huhuh. habis duit macam ni T___T

nanti next entry checklist baru rina update mana done mana belum ok..

sekian. semoga membantu =)

Read more...

Thursday, November 08, 2012

Perut sudah membesar dengan jayanya!





Hehe..ini je gambar perut yang ada. Nak ambil dari tepo bagai macam segan pulak. Apatah lagi nak ambil gambar nampak pusat LOL. Tu mat salleh je kot buat.

Tapi orang kata gambar perut wajib ada. Kenangan katanya. Budget takkan buncit la selain waktu mengandung huhu!

Buat masa ni, sekarang adalah perut terbuncit yang pernah rina miliki =P sebab tu 5 bulan baru ambik gambar. Setakat 2, 3 bulan punya buncit normal kot, takyah ngandung pon hahahah

Dah start mengah, sesak sesak nafas. Perut tegang. Rasa cam nak pecah. Rasa penuhhh sangat. Tak berani nak makan banyak banyak sangat lagi lagi minum sampai kembung. Rasa cam cucuk jarum confirm pecah! Huhu

Risau bila baby tendang secara over. Macam nak tekeluar ke kaki dia ?? Risau ibu tau..da la memang rasa sampai ke luar. Tapi still, ibu suka bila baby tendang..rasa ada teman, rasa selamat :') I love you my little one..

Ok itu saja perkembangan baby.

Macam nak cerita tentang Master pulak. Alhamdulillah baru je lepas present paper di National Grad Conference UNITEN. Salah satu requirement untuk grad tahun depan. So, after this fokus siapkan research dan start tulis thesis. Ada 4 bulan untuk itu sebelum baby pop out! Chaiyo rina!!!

Kalau ada rezeki, dapatlah rina dan suami graduate pertengahan tahun hadapan bersama our little baby..my dream..impian dan azam for next year! Semangat dah ada, tinggal kerajinan je nih hihi!




Gambar present tadi =P

Alhamdulillah..Kehidupan sekarang ni benar benar bahagia..tapi mana ada kehidupan yang begitu mudah? Kita manusia hanya mampu berdoa dan bertawakal..semoga setiap cabaran dan dugaan yang hadir dapat dihadapi dengan sabar dan cekal.

Wallahhualam.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Sunday, November 04, 2012

Durian crepe








Sedang meleleh leleh air liur mengenangkan durian crepe.. Dah beritahu husband & emak tapi macam tak dilayan sobs..

Tapi sebelum ni ok lagi. Tapi tetiba nak tidur ni tertelan-telan air lior mengenangkannya...

Sedap sangat ke?? Teringinnn!!!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Saturday, November 03, 2012

Misi mencari barang baby

Alhamdulillah dah 22 weeks kot kalau ikut baby center. Tapi masalahnya rina baru kahwin 5 bulan 1 minggu. Hoho sungguh sangat tak faham pengiraan bulan :p kang timbul pulak fitnah huhu nauzubillah.

Rasa macam terlalu cepat masa berlalu. Tetibe dah 20 weeks. Tetibe kang 30 weeks. Laju ok masa..tanda tanda kiamat hampir tiba ni..

So, rina rasa dah ok sangat lah nak start persiapan baby. Sementara duit tengah bekepok dalam bank sebab ibunya berjimat kaw kaw langsung tak shopping. Eh shopping sikit :p takdela bekepok sangat tapi ada lah sikit. Memang tahu in future akan banyakkkk guna duit especially untuk barang baby & rumah.

Nak tunggu rumah siap bulan depan lambat lagi. Jadi baik beli barang baby dulu. Nanti terguna duit beli handbag susah pulak :p haritu pun nyaris nyaris beli tiket jalan jalan untuk next year. Tak padan anak kecik lagi. Tak boleh tak boleh take risk. Masa tu masih dalam peringkat menyesuaikan diri. Nak jaga diri sendiri pun failed. Ini kan nak jaga anak. Sangat aku tak yakin dengan diri ini huhuh.

So berbalik pada cerita, rina dah nak start shopping barang baby. Barang 1st yang rina beli adalah mainan softbook hihi. Eh! Bukan. Barang 1st manual breast pump philips avent. Rina beli masa sebelum kahwin lagi :p time tu ada diskaun baik punya. RM100 je hee jadi baik kita simpan untuk diri sendiri.

Next rina dah beli philips avent natural range starter set. Baruuu di pasaran malaysia. Dulu ada classic & advanced je. Tapi sekarang ada natural range. Dengar cerita lagi bagus. Baby senang latch since sangat menyerupai nipple ibunya :) hihi tak sia sia rina berniaga barang baby dulu..banyak gak lah ilmu didada :p

Lepas tu rina beli nipple cream philips avent. Sebab nipple dah start crack. Persediaan untuk susu mau keluar kot. Tak tahulah..tapi rina berdoa sangat semoga rina boleh breastfeed my baby sampai umur 2 tahun seperti yang disarankan dalam AlQuran.

Dan barang terakhir yang rina dah beli ialah clevamama pillow for newborn. Ramai dah kot blogger review. Bagus katanya untuk bentukkan kepala. Macam rina kepala lonjongg. Kalau boleh nak anak rina cantik bulat kepalanya :)

Hari ini plan nak ke mydear wholesale nak beli babycoat. Mula mula macam taknak. Tapi fikir balik, boleh la kot. Investment untuk masa akan datang. Lagipun macam comel je orang lain decorate baby coat dorang hihih. Dan lepas tu nak ke pwtc. Ada expo barang baby. Yay! Syok gak nak shopping barang baby ni hee.

Nanti rina share my checklist ye.

Mak rina tak habis habis cakap jangan beli lagi nanti meroyan lah ape lah..tapi bagi rina 30 weeks pun boleh gugur..masa lahir pun boleh meninggal sekiranya dah ditakdirkan begitu..nauzubillah..semoga baby ku sihat sihat saja..

Tambah tambah masa berlalu dengan cepat. Tup tup dah 30 weeks baru nak kelam kabut susahlah..nanti bulan 12 sure buzy dengan rumah pulak since time tu rumah dijangka siap renovate. Oh tak sabar!!

Ape ape pun, kita hanya manusia yang mampu meramcang, Allah jua menentukan.

One of my friend tetiba pecah ketuban malam tadi. Baru 34 weeks. Tekejut dia. Semoga dirinya kuat dan bersedia. Moga dipermudahkan, rilla.

Aminn




- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Tuesday, October 30, 2012

Babymoon at Kundasang








Haritu rina dan husband ke Kundasang Sabah. For me, ini second time. Husband first time :)

Mula mula malassss nak pegi sebab penat balik raya tak habis lagi. Tapi memandangkan tiket dah beli dan mr zauj teringin nak ke sana, jadi jomlahhh kita ke sana!

Pergi hari jumaat sampai ahad je. Duduk hotel strawberry garden je macam rina pergi dulu. Murah sikit.

Then sewa kereta & drive sendiri. Tak akan sesat sebab semuanya di papago! Sign board pun banyak.

Dipendekkan cerita :p malas nak type hahaha dasar malas berblog sekarang..

Ok sambung, hujan je dekat sabah ni. Tak ke mana melainkan tidur di hotel :p

Nasib baik ahad pagi tu cerah, sempat kami ke dairy farm untuk bergambar dengan gunung kinabalu. Lepas tu ke spa ikan di ranau. Ikan yang besar besar tuuu (ada cerita di entry lama ke sabah dulu)

Okla banyak rehat. Memang aim taknak jalan sakan pun. Nak rehat je. Tambah mr zauj pun baru baik demam. Tapi pada hari terakhir rina tak sihat. Asyik muntah. Lepas makan muntah. Hampir 10 kali kot.

Disyaki keracunan makanan. Sebelum tu cirit birit je. Memang tersiksaaaa. Masa nak balik tu, rina terbaring je dekat airport...macam gila sekejap..

Tapi sekarang dah ok. Macam serik sikit nak jalan jalan dah. Nak rehat rehat je dekat rumah..

Dah lah lepas ke sabah kami balik kampung kelantan pulak. Untuk sambut raya haji. Jem 16 jam uols!!! Memangggg letih yang amat.

So minggu ni nak tdurrrr aje



Sekian wassalam



- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Friday, October 26, 2012

Salam aidiladha

Salam aidiladha dari kami sekeluarga :)




First time uols sambut raya aji hahah. Kecik kecik dulu sambut kot. Semenjak dah tua ni macam takde perasaan je. Lagi lagi raya di KL. adik beradik pun takde..

Tapi kini tidak lagi :p

Walaupun penat 14 jam pejalanan balik kampong.. Tapi best jugakla dapat sambut aidiladha bersama suami dan keluarga mertua :)

Mak abah di KL, nanti lagi 2 hari kita jumpa, takmau sedih3 hehe..macam mak baca blog.

Ok bye


- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Sunday, October 14, 2012

First kick from my baby

Hee terus bukak blog :p pagi ni agaknya lapar kot tetibe tengah pegang perut time rehat rehat atas katil terasa baby kick. Debushhh! Tendang tangan ibunya hihi! Tekezut mak ok!

Baru baru ni just rasa baby movement je sikit sikit tapi pagi ni dapat rase baby 1st kick, siap terasa dengan tangan!

Perasaan? Happpyyy ofcourse! Plus pelik & takot hee..ada something hidup dalam perut ku T_T ohhh ngilunyaa bayangkan :p

Tapi baby, teruskan tendangan & movement tu..ibu love to know that u r doing well in there..ibu love you sooooo much!

Alhamdulillah :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Thursday, October 11, 2012

Assalammualaikum..lama dah tak update blog. Kalau dulu makan apa pun nak tulis kat blog.

Sekarang nak bukak laptop pon malas. Aiyooo!

1) rina nak wish congratesss to my bestie, gie! Dah bergelar isteri orang hehehe!





Rasa macam sedih je lagi lagi bila tengok video dia. Semoga dia berbahagia dengan suami yang tercinta :)

Bila tengok balik, rina baru 4 bulan kawin tapi rasa dah lama and the same time rasa banyak lagi yang perlu diperbaiki..

2) sangattt tak sabar nak duduk rumah sendiri. Alhamdulillah dah start renovate rumah. InsyaAllah bulan 12 dah boleh pindah barang sikit sikit. Beli perabot sikit sikit. So sekarang masa untuk berjimat. Tapi kenapa makin membazir??!


3) ini adalah barang baby pertama yang rina beli..




Beli soft book. Nak buat library dalam baby coat nanti hikhik mesti tomeyyy! Harap harap baby nanti suka la membaca macam ibu ye! Ibu kecik kecik dulu sukaaaa sgt membaca! Tapi makin tua makin malas taktauuu kenapa hee :p

Perasaan kasih dan sayang pada baby semakin ketat. Rasa sayang sangat sangat dan tak sabar nak jumpa baby dalam perut hihi. Tendang tendang tak rasa pulak. Rina rasa ada tendang cuma rina je tak pasti lagi. Maybe 1st baby kan..

Ada rasa cramp je selalu. Sengal sengal dan asyik nak ke toilet.

Malam malam mesti tejaga 2,3 kali. Selalu borak dengan baby;
Baby saje je kan suruh ibu bangun malam malam nak practice susu dia la tuu

Hihi. Macam best bila berborak dengan baby. Taktau la dia dengar or faham ke tak hee tapi rasa macam fahammm je :p

4) rumah dah start renovate bulan lepas after go tru some process.




Tak sabar uols nak masuk rumah sendiri. I mean nak duduk secara tetap! Selama ni rina duduk weekend je semalaman. Harapharap murah la rezeki nak beli perabot semua.

5) kerja ok, officemate ade 2 orang pindah dan orang makin kurang jadi kerja sedikit bertambah tapi rina suka je. Macam lebih banyak belajar :)




Ini officemate rina yang sentiasa menemani mak buyung makan hahaha.. Biasala perutku kan sentiasa lapar..tak faham kenapa ;p

6) ni my husband




Hensem seperti selalu heee

7) dan juga ibubapa kesayangankuuu




Masa ni outstation ke penang. Bawak depa sekali. Tak sempat cerita kot dalam blog ni hee

Okla tu je. Sekian mashehh

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Wednesday, October 03, 2012

18 weeks & counting




Alhamdulillah..syukur pada Allah kerana memelihara zuriat dalam kandungan ku ini..

risau weh..macam macam dengar cerita..kadang kadang kandungan dah 7 bulan tapi if Allah kata dah takde rezeki apa apa pun boleh jadi..

Semalam rina ke hospital pantai untuk check up dengan pakar iaitu gynae rina nanti time bersalin. Yes! Seawal ini rina dah decide nak deliver di hospital pantai dengan dr. Idora.

Google tentang dr idora ni banyak dapat positive review. Senangkan dapat doktor perempuan..islam.

Dia nak cek apa apa pun takdela malu sangat hihi. Harap nanti time nak bersalin dia ada je lah dan dapat sambut baby.

Semalam masa dia scan, nampak ketelitian dia tu. satu satu organ baby dia cek. Lepas tu siap confirm kan jantina. Tekejut rina. Macam awal lagi tapi dah confirm jantina. Tapi taknak percaya 100% lagi. Beli barang unisex dulu hee.

Cuba teka jantina apa? ;p

So far, rina dah semakin sihat. Perut semakin lapar hee. Pagi pagi ada jugak muntah. Malam malam kadang macam tak selera. Suka nak makan buah dan steak haha..

Takdelah mengidam teruk sangat. Setakat teringin ingin je. Kadang mr zauj malas nak layan. Yelaa..teringin makan rangka ayam?? Mau dia tak layan hihi

Perut ada rasa sengal sengal. Rasa letih bila da petang. Rasa nak tidur awal je selalu..

Ape lagi ye? Itu je kot.minta tolong doakan rina dan kandungan selamat hingga ke akhirnya :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Sunday, September 16, 2012

1 year already

Assalammualaikum :)

Dah setahun saat tu berlalu. Saat aku menjadi tunangan orang..eceh! Cam novel pulok.

Bila mengenangkan balik..macam kelakar jeee! Macam main main bertunang tu. sebabnya, baru je kenal berapa bulan then decide nak bertunang. Sumpah time tu takde pun perasaan cinta pada si dia yang sudah pun menjadi suami sekarang ni. Suami yang amat dicintai seikhlas hati, dunia akhirat..cinta sangat rasa nak mengalir air mata je time type ni lol emo.

Jodoh di tangan Allah, sudah pun ditetap di LohMahfuz lagi, sejak kita dilahirkan lagi. Rina sangat percaya yang itu. Sangat percaya pada takdir Allah & thats why i made the decision! Bertunang dengan mr zauj :)

Pada rina, tak semestinya hanya kerana cinta baru kita berkahwin dengan seseorang tu. yela..becinta sakan 4,5 tahon tapi kalau bukan jodoh & tak dapat bahagiakan kita macam mana nak kahwin kan?

Walaupun pada masa tu, feeling rina pada mr zauj biasa biasa saja tapi rina yakin perasaan cinta tu pasti akan timbul seandainya dia jodoh rina. Perasaan cinta itu kan datang dari Allah? Kalau mahu perasaan tu wujud jadi perlulah pilih pasangan itu kerana Allah juga.

Walaupun mr zauj bukan lah alim mana, bukan seorang ustaz atau imam muda ;p tapi entah kenapa rina rasa, kami boleh sama sama membimbing antara satu sama lain ke arah yang lebih baik.

Banyak sebab lagi kenapa rina memilih mr zauj..rina rasa serasi dengan dia as a friend. Rina suka cara dia approach rina (adalah caranya jengjeng!). Rina suka family dia walaupun hanya dengar dia cerita..rina nampak kelemahan dia..yelaa, kalau nampak kelebihan je tapi tak nampak kelemahan tak ke pelik? ;p semua manusia ada kekurangan yee..

Dan paling utama dia pun terus nak kahwin dengan rina time tu taknak couple couple dan sama sama percaya pada takdir Allah.

Isthikarah? Pastilah buat. Mimpi takde..tapi alhamdulillah, jalan buat kami jadi mudah sangat..

Bila dah bertunang, kami masing masing rasa pelik sangat. Macam cepat betul kami buat decision. Tak menyesal ke???

Dan kini genap setahun..jawapannya, TAK MENYESAL LANGSUNG. Hihi..:)

Semoga kebahagiaan dunia & akhirat menjadi milik kami berdua..amin..


- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Tuesday, September 11, 2012

Trimester ke-2

Salam..adoi..saya tak paham apesal saya malas nak tulis blog, malas berbisnes dan malas buat research for master.

Adekah pembawakan anak atau sememangnya saya ni pemalas?? Ataupun bejangkit dengan suami haha! Ampunn banggg gurau jek ;p

Tapi hari ni nak update sikitlah. Alhamdulillah..rina da masuk trimester kedua. Dah 14 minggu kot? Ke 15 minggu? Lupo. Awal lagi la.. Tapi rasa masa cepat betul berlalu! Jap lagi 20 minggu. Lepas tu 30 minggu. Pastu beranak! Pitam *_* kuikui. Nervous!

Harap harap semuanya ok ok sahaja..semoga Allah selamatkan kandungan ini sehingga dia dilahirkan, lepas tu membesar menjadi manusia yang berguna pada agama dan negara :)

So far, trimester kedua..muntah muntah masih ada tapi jarang jarang. Sekali muntah mau 1 baldi yuck!

Selalu gak perut masuk angin..tekak rasa loya. Tapiii selera makan sudah ada! Yay! Cuma tak boleh nak makan banyak banyak sangat nanti loya tak hengat.

Alhamdulillah. Berat dah naik kembali walaupun 1 kg, rina bersyukur dari terus turun :)

Perut dah muncittt! Rasanya lemak je yang lebih, baby nye baru size sebiji epal je kot. Tapi perut da besar macam betik! Hahah.

Jerawat ke jeragat tahhh mula memenuhi muka..semua pon tegor! Adess..

Kadang kadang rasa perut sengal sengal.. Serius tak selesa..harap takde pape lah..

Kerap nak ke tandas. Malam malam boleh lak terjaga nak pegi tandas. Minum tak banyak ponn..mane datang air taktau

Malam cepat mengantuk. Lepas isyak pukol 8.30 terusss landing dan tidur. Nanti pukol 10 malam tetiba ada orang kacau kacau sampai tejaga ceit saje jeles orang nak rehat..

Asyik kena bebel aka dinasihati oleh mak dan para makcik tentang pantang larang semasa mengandung memandangkan rina still beraksi macam orang tak mengandung hihih. Jangan melompat! Jangan duduk macam tu! Jangan makan ni! Jangan minum tu! Jangan keluar senja! Jangan tengok kartun! Baik madam!

Haritukannn masa ke Bali. Adalah rina melawat ke satu temple ni..Bali kan famouss dengan temple cantik cantik. Tapi kami balik masa waktu senja..terlewat pulak. Tetiba jeee dalam kereta rasa seram sejuk dan rasa nak menangis sangat sangat. Rasa lemahh je. Terus peluk mr zauj bgitahu dia! Dia pandang takut dah. Terus bukak iphone suruh baca yassin. Dia pulak berzikir zikir. Alhamdulillah after a while perasaan tu hilang..adoi! Bahaya betul...

Nanti pasal honeymoon ke bali bila rajin rina cerita day by day ok? Taktaulaa bila rajin hihi...tapi BEST sangatsangat! Sangat romantik awww & relaxingg~

Ape lagi yee? Haa..in case la ada orang tahu...& nak share pengalaman, rina rancang nak bersalin di hospital pantai, kl dengan Dr. Idora. If sesape pernah terdengar tentang beliau please do share with me :)

Akhir kata, tq for reading! :)




- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Wednesday, September 05, 2012

Kembali ke alam nyata

Lepas cuti raya, kursus lepas tu cuti honeymoon pulak. Almost 3 weeks laa bersuka ria.

Now, back to reality!
Kerja!!
Business!!
Project master!!

Jangan malas!!
Mengandung bukan alasan! I have to be strong & determine! Haiyakkk~!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Saturday, September 01, 2012

Babymoon ke honeymoon ke














Masih di sini lagi~ babymoon yang panjang :)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...
Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top