Tuesday, April 26, 2011

Kota Kinabalu,Tuaran, Kundasang Trip - Part 2 : Island Hoping


Oh lupa nak cakap...our hotel didn't provide breakfast, so terpaksa lah kami pergi cari breakfast sendiri.
tapi it was not a problem since there are a lot of restaurants :)

pagi pagi lagi kami dah bangun. Subuh awal dekat sini.
Pukul 5 pagi camtu. Pukul 6 dah cerah huhu!
so dalam pukul 7 pagi we all da bersiap siap nak ke destinasi pertama iaitu 
Jesselton Point or Tunku Abdul Rahman Park
ataupun jeti nak pergi Island hoping lahh

memang sangat dekat dari hotel, tapi not a walking distance.
so kami naik kereta our friend from UNITEN, Azan.
Azan orang sabah baa..
he wanted to join us for island hoping :)

dia jugak yang uruskan bot untuk kami semua 
banyak kaunter beli tiket kat sini..so korang boleh survey survey lah
macam kami, kami chattered satu bot khas untuk kami
since Azan kenal orang, so dapat murah sikit kot..

goggle + safety jacket = rm10
boat untuk 3 pulau = rm22.20+ rm8 + rm8

totalnyer : rm48.20/ person
kami nak pergi 3 pulau yang paling famous iaitu Pulau Sapi, Mamutik, dan Manukan.

sebelum tu, jom breakfast!
banyak restaurant, so senang nak cari makanan!

cantik sangat...
masa naik boat tu, cam rasa tenang je..
menikmati pemandangan yang indah ciptaan Allah
Subhanallah..



1st island : Sapi

kami snorkelling di sini. It was my first time tau snorkelling! 
best sangatt..best sangat sangat..waa...nak snorkelling lagi!
hihi
Me in purple!

cantik kan? 
keindahan yang masih terpelihara.
not bad sapi..banyak jugak batu karang dan ikan.

kamera rina tak boleh bawak masuk dalam air huhu!

2nd Island : Manukan


di sini kami sambung snorkelling lagi.
tapi tapi takde ikan pun!

Mentimun laut je ada banyak!
ape kes?
geli kottt
haha!

tapi sebenarnya ada je banyak ikan, cuma kami pegi berenang salah tempat je
huhu..sampai pening pening berenang ke tengah, langsung takde ikan cantik cantik.
semua ikan group group yang menggelikan tu ;p

so..kalau korang nak snorkelling tu, better tanya penduduk tempatan dulu..
tak perlu lah round 1 pulau kan

dekat sini macam ada aktiviti cycling bawah air (lupa nama dia)
macam menarik, tapi mahal sangat.
Aisyah dan Azan je try.

lepas pening snorkelling tak jumpa ikan, its time for lunch!
lunch better beli siap siap dari jeti
sebab makanan yang dijual di sini mahal mahal
teh tarik RM 8 ok!

setelah puas berehat, masa untuk pulau ke 3!

3rd Island : Mamutik

di sini dengar dengar cantik kalau snorkelling tapi kami tak sempat!! huhu!
sebab di sini kami sibuk nk buat aktiviti air.

kami main Parasailing!


RM80 ok!
tapi memang puas hati hehe!
besttt :)

lepas tu main banana boat

and again, it was my first time!
tapi bak kata dorang, memang best banana boat kat sini
sebab 3 kali, dan buat tengah tengah laut. lama pulak tu.
harga RM20 tak silap

besttt!
orang sakit jantung sila lah jangan main,
tak dapat expect kot dia jatuhkan bila 

lepas main main, balik pulau untuk tukar baju
dan tak sempat snorkelling dah :(
sedih sedih...

malam tu makan di Tg Aru
makan seafood



total makan semua dalam RM 20 per person

ok lah kan?
makan sampai pengsan kot.
ikan dia memang terbaik.

korang takyah lah makan benda lain.
makan ikan je dah cukup.
nyummm

malam tu balik, masing masing tidor dengan senyuman *cewah!*

bersambung...


6 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

chantek 26/4/11 3:35 PM  

best nye rina......
kat bali harituh parasailing 80USD
terus tak jadi naik....
naik flying fish je tu pun mahal....hehehe best best
tapi gambar rina besar la sikit kecik tak nampak hehe

Ryna Tri Asmara 26/4/11 3:47 PM  

heee~ best la baca entri kak rina ! :D saya yang tinggal di KK ne pun belum pernah buat semua tu tau~

*malu~*

dark r0se 26/4/11 4:48 PM  

nak g KK jugak la~ cam menarikk jek bacer entry rina ni~ doakan ros smpi sne nnt!:)

cimon 26/4/11 9:40 PM  

perghh...nampak sedapp btul ikan tuh!!

tp...xjeless kot...coz dulu da g KK...mmg kenyang gilerr kot makan ikan!!

heheh (^v^)

p/s:lamenye xdpt msuk blog nih (T_T)

p/s/s: xbli mutiara d psr filipin? aku borong banyak dulu...(^_~)

Rina (◕‿◕)✿ 26/4/11 10:28 PM  

@chantek : thanks tegor..rina da besarkn gmbr :Dmhl btol kat balii???

@ryna : wajib ok buat!! klo rina duk kk, tiap2 mggu g snorkelling! hehe

@dark rose : besttt wajjib pegi! aminn :)

@cimon : beliii.aiseh..lupe masuk dlm entry hehe!

Nina Aman 4/5/11 10:46 AM  

bestnye!if nina nk pegi 1 day nnt, bleh tanye rina...hee

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top