Tuesday, March 19, 2013

Breastfeeding Journey : Susah rupanya

Masa mengandungkan dareesa dulu, rina memang ada niat nak breastfeed dia sampai usianya 2 tahun. Kononnye lah. Tapi masa tu still tak buat research bersungguh sungguh tentang breastfeeding ni. Sebab rina pasti nanti rina akan belajar sendiri bila baby dah ada. And i'm wrong! Sepatutnya rina perlu persiapkan diri sehabis mungkin waktu mengandung tu so tak lah kelam kabut macam sekarang huhu! Rupanya breastfeed ni tak semudah seperti yang dilihat..seriously bagi rina agak mencabar lagi lagi waktu pantang ni jiwa ibu sangat sensitif..bila masa nak adapt dengan tanggungjawab baru ni, bila masa nak belajar lagi. So for mom to be yang baca ni, rina pesan supaya timbalah ilmu sebanyak mungkin, persiapkanlah diri anda secukupnya. Jangan sesekali menganggap breastfeeding ni satu tugas yang mudah.

Apa pun, syukur alhamdulillah, pada hari ke 19 ni, rina masih lagi exclusively breastfeed dareesa. Penah je terdetik dalam hati nak bagi susu formula campur campur..selalu lah terdetik..tapi masih lagi bertahan. Thanks to mr zauj sebab beri semangat dan sokongan. Tapi kalau bagi hadiah breastpump medela freestyle lagiii lah best hehe..lama tak dapat hadiah..lala..*muka kesian*

Oklah tu je..moga Allah beri kekuatan pada diriku!


- Posted using BlogPress from my iPhone

8 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

Cik Puan Tqah 20/3/13 9:23 AM  

gud luck.. tqah pon tgh research psl bnde2 ni

Raihana Humaira 20/3/13 10:10 AM  

semoga berjaya dear.
tak pe pump dari dlm pantang,buat stok dari ctu :)

Dell 20/3/13 1:50 PM  

huu. rina kerja ke? better kumpul stok dah. masa anak asik kerap tido ni.
dell ni dah rugi dah. susu alhamdulillah banyak, tapi takde stok.
masih lagi breastfeed anak tp hari ni perah, esok gune.. bile cuti, tak dapat perah... sebab dia asik melekat je..;p

BLuRpL3 20/3/13 2:34 PM  

kuatkan diri & semangat utk breastfeed smpai 2 tahun. in shaa Allah, Allah permudahkan jalan. anyway, guna medela freestyle memang best.hehe. medela harmony breastpump pun ok gak... *just my 2 cent*

lina 20/3/13 5:54 PM  

betul! nak breastfeed ni kena kuat mental dan emosi. saya ni masih berusaha nak fully breastfeed. good luck to u too!

Anak Lebah Comot 20/3/13 11:17 PM  

cayok rina...alah bisa tegal biasa...nanti rina akan biasa.

kisah hati 21/3/13 11:10 AM  

ingatke bf ni senang je. rupanya banyak cabarannya. dulu selalu tengok kawan selalu curi-curi masa ke mother room masa kerja sebab nak pam susu. itulah pengorbanan ibu...

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top