Thursday, August 29, 2013

Persediaan solid food zuha dareesa 6 bulan

Salam semua..insyaAllah lagi 2 hari Dareesa akan masuk usia 6 bulan. Means she is ready for solid food! Seperti post sebelum ni, memang Dareesa dah ada tanda tanda sedia untuk makan tapi saja rina tunggu bagi 6 bulan. Bolehla rina dapat 6 months of exclusively breastfeed. No FM no solid food. Only mom's breastmilk. Moreover, she has her whole life for solid food.


So sebagai mommy yang over excited, rina dah prepared macam macam untuk dareesa..biar ibu pakai pinggan plastik takpe kihkih

1) Philips Avent combined steam & blender


Rina ada jual. RM420 only. Email me for more info.
Rina akan guna blender ni untuk steam & blend buah, sayur & daging then simpan buat stok. Untuk permukaan dareesa akan makan puree je. Nanti dah 7-8 bulan boleh add on stok dalam bubur. Senang kan?

2) Baby Cube


Ha rina nak simpan dalam ni la..ni cube 2 oz. boleh dapatkan di Fabulous mom. RM20 ++ Guna kiub ais pon boleh janji tutup la. Leceh sikit kot nak ambik satu satu cube. Dengar citer kat Giant pun ade jual.

3) warmer. Rina ada dah untuk panaskan ebm. Rina beli brand autumnz dulu.

4) set pinggan makan

Haritu pegi pureen rina beli satu set


Murah je tak sampai RM10 pon..ada lagi 2 set rina dapat hadiah


 Salah satu yang dapat hadiah..

Rina macam nak beli cawan baru yang comel lagi hehehehe tapi tunggu dulula..pakai je yang ada ni

Rina nak beli pinggan yang boleh lekat atas meja nanti

5) highchair


So takkan jatuh dari highchair hehe

Bumbo seat tak jadi belila..mahal sangat lah...rina akan letak dareesa dalam rocker fisher price jela..boleh set kan tinggi kan & boleh jadi kerusi jugak.

Ataupun letak dareesa dalam walker time makan

6) bibs


Banyak je..yang jenis plastik baju pon ada..tapi maybe nak cari yang berpoket nanti

7) tupperware


Dapat hadiah jugak. Untuk bwk bekal makanan..

8) thermal bag

Nak bagi mknn kekal panas takde pulak..tapi mknn klau dipanaskan elok sejam je kot since sama macam ebm.. So baik bawa bekal sejuk & panaskan guna warmer dalam kereta..eh? Mana ok ye?

9) mini kalendar

Cewahhh konon nak buat kalendar makanan dareesa tapi macam tak kuasa kuikui

10) buku resipi

Konon nak print & combined buat buku tapi macam tak kuasa jugak :p 

11) munchkin food feeder

Rina ada jual tapi belum beli lagi...tunggu dulu lah...tunggu gaji bulan depan haha!

Sekian timekasih!

3 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

Akmar Ramli 30/8/13 5:25 PM  

Baby akmar pun dah mula makan solid food. Mula2 plan nak bagi 2x sehari je. Tapi sejak akhir2 ni asyik mengamuk je budak kecik tu masa petang. So bagi juga masa petang atau malam makan. 6bulan ni, bagi imran makan nasi ngan sayur2 je. Akmar pun pakai brand yang sama untuk stimmer ngan blender tu. Sangat syok pakai yang tu.

colourfulsomethings 9/10/13 11:40 AM  

Salam..
Promosi BUKU HIMPUNAN DOA & ZIKIR HARIAN RM1.00 sahaja 1pc. Minimum order 100pcs. Terhad kepada 5 pelanggan terawal sahaja.

Buku doa comel bersaiz poket sesuai dijadikan sebagai doorgift untuk majlis anda seperti Majlis Hari Lahir, Aqiqah, Cukur Jambul, Akad Nikah, Perkahwinan, Pertunangan, Doa Selamat atau apa jua majlis.
InsyaAllah bermanfaat untuk tetamu2 anda..

PM
https://www.facebook.com/messages/ColorfulSomethings
Whatsapp 017-277 1232

Tengok design kat sini https://www.facebook.com/media/set/?set=a.679183902092322.1073741836.597656516911728&type=1

Fizah 28/10/13 12:19 PM  

lengkap checklist...gud info!

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top