Sunday, June 29, 2014

Saturday, June 28, 2014 Bercuti ke Nagoya - Tateyama , Jepun - Hotel Mercure Nagioya Cypress

Assalammualaikum semua..bersambung dari previous post haha..rina nak cuba habiskan je entry berkenaan ni..

Ok. So flight rina pagi pada hari jumaat (day 1)..sampai petang dalam jam 4 ptg..masa perjalanan adalah 6 jam 35 minit..waktu jepun pula hanya beza lewat 1 jam sahaja dari malaysia so takdelah isu jetlag sangat..cuma bila balik malaysia dareesa bangun 1 jam lebih awal..sebelum ni bangun pukul 6 pagi..now bangun 5 pagi -_-

Sampai sampai sana mr zauj menanti kegembiraan siap berlari lari hehe..alhamdulillah airport nagoya tak besar dan tak complicated macam klia 2..so senang je la dan tak menakutkan..kami pun terus naik train ke Nagoya station..rasanya kami naik Meitetsu kot..

Pengangkutan utama di jepun adalah train. Depa ada banyak train..ada japan railway (jr), subway, kintetsu, meitetsu..banyaklaa.. boleh study di website www.japan-guide.com atau website lain..banyak je di internet. Mudah je sebenarnya..memang fully bahasa jepun tapi masa beli tu guna nombor..nombor jepun guna english numbering..1,2,3.. cuma sebutan je la in japan..

Satu lagi dekat KL ni ada satu tempat tourism jepun kot untuk kita pergi beli siap siap pakej tiket train..ada train paling laju shiketsu ke apa namanya..laju giler so bolehla korang nak merentas desa dari nagoya-kyoto-osaka-tateyama-tokyo heheheh

Tapi rina tak beli pun yang tu sebab target jalan berdekatan je.. jadi korang boleh la google sendiri info pasal tu hahah sorry tak membantu..

Ok back to the story..waaa letihnya..tak habis habis..

Sampai je nagoya station terus menuju ke hotel..dekat je hotelnya dalam 10 minit jalan kaki..memang orang jepun naik train lepas tu jalan kaki je..tak pun naik basikal huhu..tak jem langsung ok..


Mr zauj tggl di sini la..mercure nagoya cypress hotel. Dalam RM300-RM400 semalam kot? Tak pasti. Sebab company bayar..Hehe..hotel ni ok. Kami dapat 2 katil single yang besar macam queen..ruang tamu..pantry dan minibar. Toilet with bath tub dan meja solek. Bersih dan puas hati. 

Lepas mandi mandi malam tu..kami keluar jalan jalan area sekitar. Dareesa dah selamat tidur masa ni..mr zauj bawa rina round tunjuk kawasan hehe..kedai banyak dah tutup..jam 8 / 9 malam dorang dah tutup kedai. Yang banyak bar lah..orang jepun suka minum dan karaoke lepas kerja..ada juga kedai 24 jam seperti 7 eleven dan lawson..hotel kami ni bersebelahan kedua dua nya. Senang la nak cari makan..onigiri tuna sandwich dekat lawson sedap. Sticker biru. Hehe.. air yang sedap pula air choc van houtten...air lain cam tak sedap..jus epal je la kot ok..jus lain lain mcm oren grape semua masam gila.

roti roti butter chocolate pun boleh didapati di 7e. Tanya pekedai tu ye dia paham jugakla sikit sikit..salmon? Fish? Choco? :p

tapi malam tu mr zauj dah tapau siap siap nasi beriani dari area masjid nagoya. So rina da kenyang.

ok sambung lagi hehe

Di klia 2

Dah sampaiii

Nagoya station




1 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

Anonymous,  7/7/14 8:51 PM  

Assalam,
boleh bagitau tempat menarik ade kat nagoya tak?..nk gi bercuti area nagoya je januari ni...

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top