Sunday, November 11, 2012

Checklist Barang baby dan ibu

Assalammualaikum..=) Kalau dulu buat checklist nak kahwin..sekarang checklist barang baby pulak huhuh.. begitu pantas masa berlalu..kan?
Kalau dulu, semangat sikitlah nak update dekat blog setiap hari, tapi sekarang malas sikit sebab perlu bukak laptop. hari ni baruu rina buka laptop untuk update blog. ini pon sebab Mr Zauj ke kelas agama dia. Mak & abah ke kenduri. I am all alone with my little baby.

seminggu sekali dua je kot. selalu main internet guna iphone..office hour lak tak sempat la nak berinternet CEWAH =P tapi serius tak sempat hihi..kalau takde kerja, suka rehat or sembang lagi =P rasanya dah cerita perkara yang sama di blog hahah

abaikan. okla, nak buat checklist. rina cedok dari SINI dan beberapa website lagi. Di edit ikot keperluan dan budget =P

Afterall dah banyak jugakla rina shopping. nanti rina update tentang itu. kandungan baru 5 bulan lebih je sebenarnya tapi hati tak sabarr =P sementara ada Sale & mampu bershopping baik rina beli sikit.

ok, proceed with the checklist~

Barang ketika mengandung (Bila perut dah besar sangatsangat)

Baju Jubah mengandung
Seluar Mengandung
Blouse Mengandung
New Bra & panties

Barang Ibu ke hospital  (prepare ketika usia kandungan 7 bulan)

Kad Lawatan Hospital
Kad Pengenalan
Telefon Bimbit
Baju (2 helai)
Stokin (2 pairs)
Kain Batik (2 helai)
Bra (3 helai)
Panties (5helai)
Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
Tuala Mandi
Maternity Pad/Pad Biasa (1 pek)
Selipar (1pasang)
Kamera
Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
Termos Air Panas
Bag Plastik
Baju Sejuk (Sweater)-(1 helai)
Sikat
Breast Pad (4 pair)
Nursing Bra (2 helai)


Barang baby ke hospital (prepare ketika usia kandungan 7 bulan)

Beg baby

Baby Diapers (14 keping)
Baju (3 helai)
Minyak (maybe Yu Yee Cap Limau)
Baby Wipes/Wet Tissue (2 pek kecil)
Tuala Mandi (1 helai)
Stokin/Sarung Tangan Bayi (5 pairs)
Peralatan Mandi
Selimut/Bedung (3 helai)
Barut (4 helai)
Topi (1 helai)

Berpantang (Untuk Ibu)

Set Berpantang
Stokin tebal
Baju Sejuk
Selipar rumah
Kain Batik
Bengkung
Maternity Pad
Pad Biasa
Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
Minyak Angin/Urut
Makanan/Minuman (Air Masak, Horlick, Susu, Biskut, Roti)
Tukang Urut

Baby Gear 

Baju- Lengan Pendek (5 helai)
Baju- Lengan Panjang (5 helai)
Rompers (5 helai)
Seluar- Pendek (5 helai)
Seluar- Panjang(5 helai)
Sarung Tangan + Sarung Kaki (5 pairs)
Baby Bip (1 helai)
Sapu Tangan (5 helai/set)
Barut
Topi

Diapering

Napkin (1 pek)
Lampin Pakai Buang (3 pek)
Safety Pin
Changing Mat
Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi 
Cloth Diaper

Baby Care & Grooming 

Losyen Bayi
Wet Tissue
Sikat
Putik Kapas (Cotton Bud)
Cotton balls
Pengepit Kuku (Nail Clipper)
Nasal Aspirator (untuk selsema)
Methylated Spirit - alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital)
Minyak Yu Yee Cap Limau 
Minyak Telon Bebiku
Cotton
Diaper Cream
Beg Baby

Nursering

Selimut
Bedding set
Katil Bayi
Dimple Pillow
Kelambu done
Bakul Baju Kotor.
Almari Baby
Bakul Baby (Simpan Toiletries Baby)

Feeding
Botol saiz S (2 botol)
Puting Botol Susu (2 pieces)
Berus Pembersih Botol
Nipple Cream
Nursing Pad Washable (2 pairs)
Nursing Pad Disposal (2 kotak)
Shield collector
Breast Pump
Cooler Bag
Breast Milk Storage Bottle
Breast milk storage
Nursing Pillow
Termos
Cecair Pencuci Botol
Dyring Rack

Travelling

Beg Bayi
Baby Sling
Stroller
Baby Carrier
Bakul baby
Nursing cover

Bathing

Tuala
Besen Mandi & Tempat Duduk Dulang
Sabun Mandi

Extra

Penyangkut Baju Bulat Kecil
Penyangkut Baju Bulat
Penyangkut Kecil
Bekas Spray Air

Buat masa ni tu je la kot. Rina ada buat checklist dalam kertas je. senang nak refer time shopping. tapi buat masa ni macam beli ikut suka je heheh..rasa macam takde lagi barang tu or rasa comel je terus beli =P

betulla orang cakap...bila part untuk anak je tetiba tak kedekut huhuh. habis duit macam ni T___T

nanti next entry checklist baru rina update mana done mana belum ok..

sekian. semoga membantu =)

0 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top