Wednesday, March 05, 2014

Pengalaman bersalin puteri sulung, Zuha Dareesa

27 Februari (Rabu)

Check up 39 weeks hari ni..rina dah pernah buat entry tentang check up pada hari tersebut. Bolehla scroll ke bawah hehe!

Takpe, rina cerita balik secara ringkas. Doktor kata baby dah betol engaged kat bawah. Dia tak cek bukaan pon. Dia suh tunggu next check up which is EDD 6 Mac 2013. Kalau tak beranak jugak, 5 days after due date, which is 11 Mac 2013 doktor akan induce.

Huhuhu..susah hati..tapi after check up tu rina pegi jalan jalan dengan mr zauj. Pegi mid valley..shopping barang keperluan sikit sambil bejalan dan berharap baby lahir hari ni hehe..masa tu rasa tak larat dah nak bawa perot besar besar. Senak sangat. Jalan sikit, stop. Jalan sikit, stop.

Tapi best sangat hari tu.hari tu merupakan dating last berdua kami sebelum bertiga! Err..lepas ni boleh lagi kot? Hee saje je..bejalan berpimpin tangan. Makan aiskrim.. Huhu.. I LOVE YOU MR ZAUJ! Tetibe..

Malam tu rina buat perineal massage. First time. Sebab baru beli perineal oil dari Mothercare. Massage ni perlu dilakukan dalam 8 minggu (kot?) before bersalin tapi rina buat masa lagi 7 hari nak due date hahaha! Semuanya gara gara rina nervous nak kena seluk next check up nanti huhu..awal awal malas buat..sekarang baru tehegeh kan..



28 Februari (khamis)


Hasil dari jalan jalan tu, rina start rasa Senggugut pagi pagi tu.. Rasa very mild sengugut tapi agak consistent. 10 minit sekali..tapi relek dulu sehinggalah masuk toilet tengok ada brown spot. Tapi macam tak pasti lagi.

Dalam pukul 9 pagi, another brown spot yang lebih nampak macam darah tapi warna coklat. Inform dekat mr zauj. Teruss dia balik rumah ajak ke hospital.

Rina macam malas pegi lagi sebab contraction macam tak sakit sangat pon. Tapi consistent & brown spot? Lama lama rina pikir maybe rina punya bahagian, tak sakit sangat? HARAPAN..haha!

Sampai hospital terus masuk labour room. Kat hospital pantai memang labour room dia buat bilik bilik macam ward.
Terus feeling nervousssss. Labour room macam bilik operate dah. Sakit jantunggg saya!

Bila nurse masuk pasang ctg, rina macam nak lari balik dah haha. Pasang pasang ctg tengok takde regular contraction. Means contraction tak cukup kuat & kerap.

Kemudian, nurse datang nak buat seluk. Waa! Saat mencemaskan hehe..rina punya takut sampai tekepit kepit. Rupanya takdela sakit mana..lagii duk kepit lagi sakit kot? So mother-to-be out there, relek je sudah ye..jangan terpengaruh sangat dengan cerita ngeri hehe...

Ok sambung, nurse check masih takde bukaan. Huhu kecewa sangat. Nampaknye lama lagi lah nak menunggu..
Brown spot tu maybe dari urutan perineal pada malam sebelum tu kot?

So kami pon balik. Mr zauj macam kecewa sikit. Dia ingat dah nak bersalin tetiba bukaan pon takde hoho. Balik tu buat kerja rumah sikit bagi penat sikit. Oh ye, saya lunch nasi dan siput sedut tapi takde selera makan sikit je. Malam tak lalu nak makan dah.

Tapi malam tu, contraction terasa makin kuat. Tapi rina macam malas nak layan sangat. Takut perasaan je lebih padahal takde apa. Boleh pulak malam tu muntah muntah..makan siput sedut nye pasal kot?

Dalam pukul 10 malam, masa nak tdor, rina dah start counting sakit sebab terasa sangat sakit datang dan pergi..makin lama, makin intense sakit tu..dari 10 minit sekali, jadi 8 minit sekali. Kekadang ada yang 5 minit sekali. Macam tak tetap. Between 5-8 minit sekali laa..sakitnya macam sakit senggugut 1st day. Tapi lebih berbisa..peha ni rasa nak tercabut.. Walaupun sakit tapi rina tetap tahan..kesian pulak tengok mr zauj tdor lena..lagipon rina malas nak ke hospital lagi..takot balik kecewa lagi..


1 mac 2013 (jumaat)


Tahan punya tahan, dah pukul 3 pagi. Langsung tak boleh tidur. Badan berpeluh peluh.. Dari pukul 10 malam tadi rina catat contraction sampai pukul 3 pagi. Bayangkan heheeh..penuh note dalam iphone..last last rina kejut jugak mr zauj ajak g hospital..takot nanti betambah sakit tak boleh jalan..

Mr zauj suuh tahan sampai pagi tapi rina takot pagi nanti rina takleh jalan dah..so pegi jugakla. Dalam pukul 4 pagi sampai..kene tolak masuk labour room. Nurse cek, ctg dah kuat. Bukaan dah 2cm! Rina sambung menahan sakit..sakit sangat..Dalam pukul 9 pagi tengok mesin ctg punya bacaan dah beeganda 2x. Contraction makin kerap. Macam macam surah dah baca..menggigil badan..terlalu letih..terlalu lemah..bayangkan dari pukul 10 malam sampai pukul 9 pagi. Nurse datang tengok dia kata kesian..nak ubat menahan sakit ke? Rina pon cakap nak epidural!! Hihi. Mr zauj macam tak bagi tapi bila tengok isteri dah menggigil dia pon kasi je..

Rina try gas memang takde kesan pon. Breathing tecnique pon macam takde hasil..mr zauj suruh try injection tahan sakit yang boleh jadi mamai tu.. Tapi rina taknak..macam membazir kang tak jadi..baik terus ambik epidural je..sebab rina rasa lama lagi nak beranak. Anak 1st kan..makan masa nak bukaan sampai 10cm..


So nurse check, bukaan dah 3-4 cm dah boleh inject epidural. Dalam kul 11-12 camtu baru doktor inject epidural datang. Fuh..lama gakla nak tunggu epidural pon. Tapi bila orang start prepare for epidural rina rasa seram plak..takotnye nak kena inject dekat tulang belakang..siap masukkan tiub kot..ngeri pikir hihi..smua pon takut.. Pendek cerita, masa inject epidural tak rasa apa..sebab dah bius..masa inject bius jela rasa jarum..

Tinggg! Magic!! Hilang terus rasa sakit..rasa tau perut mengeras semua tapi tak sakit dah..tapi boleh tahu bila contraction. After tu tengok, bacaan ctg ada yang dah lebih 100..wuwu..nasib baik tak rasa..yang 90 pon dah macam nak retak tulang..

So mula lah sesi menunggu bukaan..bila tak sakit bolehla mengaji, berzikir dengan tenang..boleh makan ringan ringan..ngantuk amat tapi tak boleh tidur..susah hati still ada..so rina keep baca dan dgr ayat suci alquran sambil berdoa..

Rasa lenguh sangat kaki sebab tak boleh bergerak..duduk je..selain tu badan jadi gatal gatal..nak solat pon hanya boleh solat baring..mr zauj ambilkan wudhu..rina pun tak pasti nak solat baring camne..tawakal jela mudah mudahan diterima..

Sesi seluk menueluk, pecah ketuban dilakukan..memang tak sakit..tapi setiap perbuatan dirasaii..

Sampailah dalam pukul 8 malam..start rasa sakit balik.. Dah pelik..rupanya dah buka 8-9 cm..baby dah kat bawah sangat..so akan rasa pressure..tapii makin lama makin sakit..bila contraction datang rina rasa sakit sangat..dah pelik..tanya nurse, nurse kuatkan sikit dos epidural. Tapi still sama sakitnya..

Rina pon start tahan sakit balik..sampai satu tahap rasa nak berak amat sangat. Doktor idora tak sampai lagi..nurse suruh mengiring..dorang get ready peralatan beranak. Ya Allah rasa sakit dan nak terberak sangat..tapi terpaksa tahan..lama gila doktor nak sampai..dalam setengah jam kot tunggu. Nurse dah banyak kali seluk dan dorang pon asyik tenangkan dan suruh tunggu doktor..

Elok je doktor sampai dorang suh amik posisi nak bersalin..then mulalah sesi pushhh. Menjerit jerut nurse..rina macam dah putus nafas..nak 10 kali kot push tak keluar keluar..sebab salah teknik dan rina lembikkk..rina baca doa nabi yunus..terimgat pesan mak..lepas tu rina push macam org giler k..suara takleh keluar nanti letih..cuma kepala dan mata tedongak dongak hehehe...kelakau bila ingat balik...mesti mr zauj takot tengok :p

Yup..mr zauj ada teman dan tengok dengan mata sendiri..sangat berani!

After ke berbelas kali kot push akhirnya keluar ZUHA DAREESA ke dunia tepat jam 10.16 malam pada 1/03/2013. Doktor terus letak atas perut..rina menangis nangis sambil sebut zuha dareesa...anak ibu..drama hehehe..yela..sepanjang sakit nak bersalin, rina tak nangis langsung..kuatkan semangat..i need to face it!! Gitew :p

Lepas tu da hilan senua rasa sakit..sesi jahit pon rina boleh tersenyum..tengok mr zauj tahnik dan amik vdeo dareesa..lepas nurse mandikan, nurse bagi untuk breastfeed..hihi..

Alhamdulilla selamat semuanya..ok penat tulis dah..selamat membaca!





- Posted using BlogPress from my iPhone

16 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

My Little Diary 8/3/13 5:10 PM  

sedap nama baby girl tu... zuha dareesa...ada makna tersendiri ker..?

Anonymous,  8/3/13 6:22 PM  

Rina....takut plak bl bc...huhuhi...hrp2 time lailie nt smuanya d permudahkan...amin.....huhuhu

Anonymous,  8/3/13 7:07 PM  

farhana ann.
wah amik epidural.. pasni mkn kalsium byk2 k...takut sakit pinggang kemudian hari. sdp name dareesa. ;)

SarahSyafiq 8/3/13 7:41 PM  

seronok bc.atleast boleh buat prep diri sendiri nnti.

Nini Mohd 8/3/13 8:32 PM  

seram plak baca. huhuu~
tp rasa sakit tu mesti hilang lepas tgk bby dpn mata, kan. ;)

http://ninimohd.blogspot.com

Rilla 9/3/13 12:01 AM  

Aci tak Rilla tergelak baca entri Rina? Sebab teringat time Rilla dulu. Dah fully dilated tu rasa nak terberakk sangat. PAstu macam fikir 'kang aku teran keluar t**k, malu la pulak'. Tapi yang keluar tu baby. Pastu Rilla cakap kat dr. 'sy ingatkan nak terberak tadi'
hahahah

Alhamdulillah, selamat semuanya.

Anak Lebah Comot 9/3/13 12:34 AM  

Rina..congrats!! sedap sangat nama baby. erm pengalaman bersalin memang berlainan setiap orang. Tapi still tak jemu nak baca...part yang tak tahan tue nak terberak sangat2 ka..hihihihi

Zimie 9/3/13 8:42 PM  

bila rina cakap time contraction 90 pun dah macam retak tulang. erkk! ngeri pulak baca ayat tu huahua.

doakan zimie ye pasni. cuak pulak fikir hahah maklomla 1st time..

syukur selamat semuanya :)

choclairissa@intan marliana 10/3/13 7:43 PM  

congrats rina..bestnye name baby :) slmt berpantang..

Hani Fadhlina Abdul Rahman 11/3/13 8:45 AM  

Ya Allah ... Seram sejuk baca ... Takut nyer ... Walaupun, dah nak bersalin kali ke-4 awal mei nnt (insyaallah), still ada perasaan ngeri, takut, macam2 lah ... Normal dah rase, operation pun dah rasa ... Pergghh ...

kisah hati 11/3/13 2:13 PM  

Dareesa yg comel. semoga menjadi anak yang solehah untuk mak dan ayah serta hamba yang taat pada allah. in shaa allah

Wawa Tasliman 22/3/13 3:37 PM  

retak tulang.. erk takutnya dengar.. alhamdulillah semua dah selamat..

MizA 25/3/13 8:01 PM  

congrats rina.. anak kita sama date bersalin :) Miza dapat boy & czer

eima 28/3/13 9:52 AM  

penagalaman ko ni agak mencabar dan susah jugak kan .. lama sakit ...
tp puas hati ngan rasa berbaloi kan kite sakit sbb bila tgk anak tu terus hilang sakitnye

ct@m@n@qieem 28/5/13 11:49 AM  

seronok bace pngalaman...takot...coz sdang mnggu ari...akk pesan suh bace doa nabi yunus byk2....

http://ctamanaqim.blogspot.com

feifairuz 27/7/13 3:03 PM  

Salam dear, boleh x share berapa kos bersalin kt pantai? Boleh jugak kalau nak email mabuhoshi@gmail.com. Sy nak anggar2

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top