Sunday, December 23, 2012

Kabinet dapur : Episod 1

Pasal ni pun nak berepisod hehe! =p tak kira.

So as mention in previous entry, rina & mr zauj adala dapat bonus sikit. Alhamdulillah. Jadi kami decide nak proceed with kitchen cabinet guna duit bonus tu huhu. Sebab macam tak lengkap tengok dapur yang dah renovate tu kosong..dengan sinki kayu je.



Nampak tak sinki kayu tersebut? Ini la dapur rina. Kotor sikit sebab ada sambung renovate.

Haritu renovate terbehenti sekejap sebab family in law datang kl dalam seminggu nak tinggal di rumah ni. So tangguh & sambung balik.

Hasil renovation dan cerita renovation rina cerita di entry lain ye. Bagi setel 100% dulu.

So kami pun surveylaa vendor cabinet dapur ni. Kalau boleh nak buat biar yang puas hati. Takmo guna khidmat indon dah..

1st vendor kami panggil ke rumah untuk proses ukur, bincang & beri quotation ialah Everskill Design.



Dapat tahu vendor ni hasil dari google & bloggers. Tq bloggersss tersebut! (tak save la pulak url dorang hihi) tapi if korang google 'Everskill Design Kitchen Cabinet' penuh la keluar kang. Ada facebook fan page lagi. Guna handphone susah nak buat buat link =p

So masa ni Sam datang wakil Everskill. Ukur-ukur dan dapat quotation yang diluar jangkaan kami. Which is within our budget! Suka suka! Tapi takpe, survey lagi. Jangan teburu buru.

2nd vendor, suggestion dari kawan mr zauj. Pendek cerita, almost double dari Everskill kot dia nak ambil. Pitam. Tapi dia baik hati buatkan design dalam bentuk 3D siap siap.







Comel ke idak??? Tapi sebenarnya nak lain sikitlaa.

3rd vendor, kami ke home deco id exhibition di stadium shah alam haritu. Pegi dekat salah satu vendor apetah nama then bagi ukuran dapur kami & contoh design. Ponnn mahal jugak.

Lepas tu mr zauj macam malas nak survey dah. Jom ambik Everskill katanya. Dah lah harga berpatutan..tapi maybe ada yang lagi murah. Tapi kami rasa if dapat murah pun, kurang RM1-2k je dari harga yang diorang offer. Tambahan Everskill dah banyak good review.

So kesimpulannya, Everskill anda terpilih! Hihi!

Semalam dah pegi booking date & bayar depo.










Sedih sedih habis duit :( bye bye beg baru, baju baru..Duit perlu disimpan demi barang baby dan rumah..no more for myself sobsob..tapi best jugak belanja untuk rumah & barang baby. Macam lagi happy rasanya hihik. Nampak sangat dah masuk fasa makcik makcik yay!

Dapur kami lebih kurang dalam 13 kaki kabinet + 5 kaki breakfast table. Termasuk ruang letak peti ais, oven, microwave.
Aluminum 3g glass & granite table top. Dapat Soft close hinges, heavy duty drawer set, spoon tray, built in handle, delivery & installation fee, end panel, frosted glass, dish rack, bottle rack. Harga tak sampai RM10k.

Nantikan episod 2, bila dapur dah siap hehe..

Btw entry pasal rumah ni bukan niat nak menunjuk ye. Bukan rumah banglo pon. Rumah biasa je untuk kami yang biasa biasa jugak.. hutang pon bertebaran sana sini haha..
Saja nak share. Sebab from bloggers jugak rina dapat macam macam info. Hopefully, entry rina ni pula dapat bantu orang lain..

Ok bai





- Posted using BlogPress from my iPhone

11 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

cha 24/12/12 12:21 AM  

aaaa bestnya. kalau i mesti lg rajin masak dh ada dapur kabinet bagai hehe. ala nanti dh siap kabinet bolehla u sambung shopping hehe

izfanora 24/12/12 11:22 AM  

tak sabar nk tgk.. argh, cpt r ada rumah sendiri..

Anak Lebah Comot 25/12/12 12:02 AM  

waa...jeles k. pasnie leh memasak dengan puasnyer...

dhiera 28/12/12 10:50 AM  

waa...jeles ye. bila lah nak merasa dok umah sendiri ni~

outbound malang 28/12/12 3:49 PM  


Nice blog :)
salam kenal sobat :)
bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....

mizzura 2/1/13 12:38 AM  

wah....macih2 share info sikit2...zura n hubby ngah pening nak cari vendor kabinet dapur nihh...

mizzura 2/1/13 12:53 AM  

if u dont mind bole tak bgtau harga :-) pm ke mazura_brennan@yahoo.com

Anonymous,  5/1/13 10:11 AM  

Hyee, nk tanye, ni everskill cawangan mana eh? Dah siap install ke? Okay x service diorang? Thanks! :)

zullars 15/1/13 4:51 PM  

cabinet you yg buat dengan Everskill mcm dlm 3D tu ke? Murah la...

MHSB 25/9/13 1:29 AM  

sape2 nak follow cara nak buat kitchen cabinet sendiri, jom ke blog sy http://diysaja.blogspot.com/

Fizah 28/11/13 9:17 AM  

waaa mesti gempak hasilnya ni :))

Related Posts with Thumbnails

✿ VVIP Visitors ツ

Make your own

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


✿Gossip Box ツ

  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top