Thursday, May 09, 2013

#zuhadareesa check up 2 months

29 april lalu check up dareesa yang ke 2 bulan di klinik kesihatan. Oleh sebab check up masa 1st month dareesa tak di inject vaksin sebab jaundice, so hari tu dia kena 2 injections..rina betul betul susah hati..yela..sakit kot 2 sekali..kalau orang dewasa pun sakit apetah lagi baby..

nurse kata ok je, ramai je buat serentak..takde masalah. Tak sanggup nak tengok baby kena inject sampai menangis..huhu..tapi alhamdulillah dareesa kuat..dia nangis sikit je dan tak demam pun :)

Untuk check up 2 bulan semua nampaknya normal..berat dah naik hampir 600 gram jadi 4.26 kg. tinggi naik 1 cm jadi 56 cm. alhamdulillah..dia masih menyusu ibu sepenuhnya.

Rina & husband banyak gak lah tanya tanya

- perlu cuci ke lidah & pusat? Perlu setiap hari!

- normal ke baby bersin?
Normal

- mempengaruhi ke makanan ibu terhadap bayi?
Ya bagi ibu yang menyusukan

Tu jelah soalan soalannya.. Soalan basic je. Nurse je ada masa tu, doktor takde..

Apa yang dareesa dah pandai ye umor 2 bulan ni?

- dah boleh pandang tepat ke arah orang yang sedang berbual dengan dia

- anak mata dah boleh ikut mainan pusing pusing tu bergerak

- mencari cari arah buny

- dah boleh berenang kuak lentang. Mesti jatuh bantal bila tidur malam malam. Bahaya!

- dah keluarkan suara eh eh masa kita bercakap dengan dia

- asyik nak eksesais kaki je

- dah start masukkan tangan dalam mulut lepas tu hisap siap ada bunyi nyot nyot

- dah boleh genggam jari kita

Tu je kot.




Ibu dah tak sabar nak tengok dareesa senyum dan ketawa!!



- Posted using BlogPress from my iPhone

3 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

S.n.Fariza 9/5/13 7:55 AM  

Masa anak sy pun 2 injection. cry kemain kuat n dmam. hihi. seronok kan tgk baby membesar. Geram sgt dgn celoteh anak.

::Aja:: 9/5/13 8:50 AM  

baby zuha ikut muka ayah die eh?hehe

Anonymous,  9/5/13 2:01 PM  

Yekot hihu...gerammm tgk die isap jari!

-rina mls log in

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top