Thursday, May 23, 2013

Gatal gatal selepas pantang

Rupanya memang ade gejala gatal gatal lepas pantang tau..ezchema org panggil. Ada yang kena pada baby ade kena pada ibu..

Dalam kes rina, rina yang kena. Syukur alhamdulillah dareesa selamat.Allah makbulkan doa seorang ibu supaya segala penyakit biar jela kena pada ibu janji anak sihat :')

Gatal gatal ni mula kena malam isnin lalu..so dah 3 malam rina kena. Malam je tau, siang tak. Dia tumbuh macam bintat merah macam kena gigit nyamuk. Kalau garu dia jadi merebak. Paling banyak dekat tangan..ada naik kat muka, badan & kaki. Ada yang jenis bintat yang ade cecair tu. nasib baik rina tak macam tu..

Sekarang ni rina tahan je la gatal..sebab dah cucuk masa 1st day..takkan nak ke klinik & cucuk hari hari kan. Nak pakai krim pun takut ada steroid. So nak tak nak terpaksa bertahan..nanti nak beli krim organik mcm moogoo tu..

Rina baca pengalaman orang lain, ada yang kena permanently..ada yang ok after anak dah berusia setahun..ya Allah takkan sampai setahun :(

Harap harap malam ni dah takde..

Ape pon, janji dareesa sihat, rina akan bertahan..




- Posted using BlogPress from my iPhone

50 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

purpleyellow 23/5/13 2:48 PM  

salam, owhhh normal ek eczema ni....pas pantang?baru tahu..sy dh lama kena tak sembuh2...sy kne yg ade cecair gatal2 kalau pecah kt kaki...huhux tahan

NaNaRuZaNa 23/5/13 5:04 PM  

Akak pon sm..just jgn mkn mknn gtl..jgn habuk..tu j...akak dlu kene skali kat aqil..lg sdeh...huhuhu

Schajar McFlurry 23/5/13 5:50 PM  

betul. kalau makan ubat atau krim ke, takut baby yang menyusu terkene effect. Take care :)

TkLyna 23/5/13 6:30 PM  

kne eczema ke?? cuba try ubat ni... anak buah sye kne eczema teruk.. pergi cek pakar macam xde pape kesan... last2 pakai ubat ni ok... boleh try tgk kat laman web ni.. www.eczemaa.com

Rina Lia (◕‿◕)✿ 23/5/13 9:32 PM  

Purpleyellow : awk pun kena jugak eh? Baru bersalin eh? Saya punya nasib baik x berair je

Nana : kan..klo kene kat baby lg sedih..biarlah ibu je tanggung sorg..tq kak for the tips :)

Shajar : yup. Aritu sapu krim, pakai bju lengan pjg tkut terkena baby

Tklyna : ok, if tak baik2 jugak rina try yg ni. Thanks lyna :)

lina 23/5/13 9:33 PM  

Assalamualaikum...

u tak nak try Maixara C-Sential ke? banyak testimoni pasal ekzema dan masalah kulit yang lain. Selamat untuk ibu yang menyusukan baby jugak :)

Cik Puan Mimi 23/5/13 10:52 PM  

Mimi pon ada rinaaaa. Skrg da xde. Kadang2 menjelma jugak

Rina Lia (◕‿◕)✿ 24/5/13 6:27 AM  

Lina : em igt nk g jmpe doktor dlu pastu bru fikir nk pkai ape :) tq

Mimi : lor..ramai rpenye kena. Xtahu plak its normal huhu slama ni xd allergy pun

Anonymous,  12/8/14 3:58 AM  

Salam to all mummy please saya nk tau skrg bby sy dah 2months dan badan saya kluar bintik2 kecik mcm kne gigit nyamuk pon ade gatal ssngat yg teruk d bagian breast sampai berparut kne hari to pon eczema jugak ke?

lollaqiella 5/12/14 5:17 AM  

Samalaa sy..strt dr ank umo 2 bulan smpai laa skrg 5 bulan xhlg2 gatal tu..stp hari kot,non stop..nk mcm kera asyik tgaru..stress...huhu

Anonymous,  20/2/15 11:06 PM  

sy baru lepas bersalin n kene benda yg sama.g klinik favo sy n dktr kata dalam badan ada 1 suis allergy n sy dh ter'on',kan suis tu.so nk switch off balik dia bg prednisolone mkn selama 3 hr.ubat steroid..tp pas habis dtg balik gatal tu...

eka helmee 5/3/15 4:49 AM  

Saya pon tengah mengalaminya skarang😭... atiap mlm tergaru2.. malam je jadikan.. mcm kena ggit nyamuk... tp rumah xde nyamuk... mak mentua ckap.. silap makan benda berangin.. angin kuluar ikut kulit... kena kerap sauna nk ilangkan gatal...😞😞 sblum nie bukan jenis kulit y elergik ape2 pon.. skrg nie knfius xtawu ape y xley mkn....

jqaf almunawwarah 5/3/16 1:33 AM  

Salam.saya pun.mcm kene jgk.br abis pantang.aritu cikit je..huhu..mmg sedihla.berparut.gatal lg.stress jdnye.ubat xjd jgk

echah 6/3/16 11:08 PM  

Salam..sy pun kena.skarang hr ke 40 pantang.gatal2 dkt betis je...merebak serata betis sbb garu2 huhu

Yang Hayati 11/4/16 10:34 PM  

Saya pun baru lepas bersalin..merenyam satu badan gatal. Pakai apa pun x jalan..pelik juga..rupanya normal..perubahan hormon

Yang Hayati 11/4/16 10:35 PM  
This comment has been removed by the author.
roshamiza abdullah 7/5/16 10:56 PM  

Normal ke...tengah mrenyam rwnyam skang ni...igt kena hama ke hape...habis satu bdn kena ni ha..calamine da nk habis 2 botol...

roshamiza abdullah 7/5/16 10:57 PM  

Normal ke...tengah mrenyam rwnyam skang ni...igt kena hama ke hape...habis satu bdn kena ni ha..calamine da nk habis 2 botol...

Anonymous,  30/6/16 4:45 PM  

Aah la..ingatkna kena hama. Gatal2 start 2 minggu lepas bsalin. Timbul bintat2 merah kecik. Paling dasyat kat kaki. Siap tinggalkan parut hitam.risau sangat berjangkit kt baby.

Marliza Mohd 20/11/16 10:50 AM  

Ade cara ke nak hilang yg gatal2 ni.. sy dah 5 bulan lepas bersalin tapi gatal2 ni tak hilang lg.. kekadang makan juga ubat alahan sbb tak tahan.

Hemeza Mat 30/3/17 12:12 AM  

Saya baru sebulan bersalin..kena gatal2 yg sama..ada sesiapa yg boleh update x rawatan terbaik... stress sgt dr kaki naik ke bdn dgn tangan seme..😫

erinehumaira 712178 13/4/17 3:29 AM  

saya pun sama alami kulit gatal di bahagian blkng bdn,punggung,peha n kaki.rasa merenyam,lg garu lgi gatal.ska gatal bila berpeluh n wktu mlm...abis berparut.mcm mna nk hilangkan gatal ni....ank dh nk msuk 4 bln,tp still mcm ni...

Unknown 9/5/17 2:16 AM  

Saya pun ni gatal2...dr hr 15

tinacute tina 9/6/17 10:09 PM  

Askum ibu2 smua. Saya juga rasa gatal2 dan merenyam bhgn bahu, belakang, tengkuk leher, dan tangan. Saya rasa gatal ni dari lps 2mgg bersalin smp hari ni dah hari ke 20. Ini pengalaman melahirkan anak ke 4. Tapi pertama kali saya ada pngalaman gatal2 ni.. sblm ni x pernah ada pnglaman mcm ni utk ketiga2 ank saya sblm ni. Alhamdulilah. Tapi kali ni pnglman baru. Xtahu ini normal disebabkan perubahan hormon. Tima ksh smua diatas perkongsian pnglaman smua ibu2.. cuma nak tahu ubat ape yg sesuai??

tinacute tina 10/6/17 1:49 PM  

Askum ibu2 smua. Saya juga rasa gatal2 dan merenyam bhgn bahu, belakang, tengkuk leher, dan tangan. Saya rasa gatal ni dari lps 2mgg bersalin smp hari ni dah hari ke 20. Ini pengalaman melahirkan anak ke 4. Tapi pertama kali saya ada pngalaman gatal2 ni.. sblm ni x pernah ada pnglaman mcm ni utk ketiga2 ank saya sblm ni. Alhamdulilah. Tapi kali ni pnglman baru. Xtahu ini normal disebabkan perubahan hormon. Tima ksh smua diatas perkongsian pnglaman smua ibu2.. cuma nak tahu ubat ape yg sesuai??

pbs sksb 11/6/17 5:45 AM  

Saya pun pertama kali...cacat dah kulit...huhuhu...anak ke3...ujian Allah... Ok lah kalau sebab hormon sabar lah smpai hilang.. Yg best kalini xde rmbut gugur...tp bila gatal ..aduuuuhhh x thn oiii garu mcm hape

foreverzia 7/9/17 1:51 AM  

Saya baru kena gatal2 cecair kecil2..guna calamine lotion bg kurang gatal..uhukss..skrg nak makan apa pn dah takut2 je 😭

shiori 15/11/17 9:23 PM  

Saya pon sama jadi gatal2 kt tangan, betis, peha, lutut..kiranya 1 badanla termasuk leher...start gatal dr awal2 berpantang lg..ingatkan alergy mkn ikan tenggiri..tp dah stop makan still ada lg gatal2..mcm2 ubat dah try..xtahan asik menggaru je..

hannah razak 4/12/17 12:53 AM  

Sy pown tgh mengalami ni.. Mula mula gatal kat kaki jew lps hbis pantang.. Garu punya pasal melarat kat merata badan dh.. Xtahu nak cri ubat ape...

Tengku Maizal 4/12/17 6:38 AM  

saya gatal kat perut dan punggung bila garu naik bintil gatal macam kena ulat..huhu tak larat nak menggaru

Ahmad Jamil Mustapa 14/2/18 7:23 PM  

Saya tgh mengalami gatal2 satu badan. Hari ni naik ke muka. Saya start kena gatal2 pada hari ke 20 slps bersalin. Mulanya saya xtahan, merenyam. Saya ambil injection di klinik. Lps tu ok sekejap. Beberapa hari slps tu gatal semula. Mmg xtahan. -Arfa

Ahmad Jamil Mustapa 14/2/18 7:27 PM  

Doctor kata ni disebabkan perubahan hormon. Masa saya mengandung anak ke 5 dulu pun saya pernah kena masalah gatal2 ni. Now yg anak yg ke 6 saya kena masa pantang pula. Harap xlama lah eczema ni. - Arfa

Ahmad Jamil Mustapa 14/2/18 7:27 PM  

Doctor kata ni disebabkan perubahan hormon. Masa saya mengandung anak ke 5 dulu pun saya pernah kena masalah gatal2 ni. Now yg anak yg ke 6 saya kena masa pantang pula. Harap xlama lah eczema ni. - Arfa

Ahmad Jamil Mustapa 14/2/18 7:27 PM  

Saya tgh mengalami gatal2 satu badan. Hari ni naik ke muka. Saya start kena gatal2 pada hari ke 20 slps bersalin. Mulanya saya xtahan, merenyam. Saya ambil injection di klinik. Lps tu ok sekejap. Beberapa hari slps tu gatal semula. Mmg xtahan. -Arfa

azlinda mahamud 19/2/18 10:32 PM  

Ohh.. saya kena hari ketiga pantang lagi.. start kat jari2, pastu betis, peha muka, aduhh.. cemana nk teruskan pakai bengkung.. makan pyriton pun xilang merenyam ni.. haduihh.. nasib baby xkena. Masa anak ke4-pulak kene prubahan hormon stail cenggini..

Anonymous,  15/3/18 5:20 PM  

Sy pon kena.gatal kt muka tpak tgn tpak kaki..peha
Aritu tk thn sgt rendam kaki dlm air pns garam..lega skit, ni mai lg nk try mkn vit C..moga2 hilang lh lekas

AFIQAH ISMAIL 13/4/18 2:44 AM  

So ape tindakan ibu2 semua lepas kena semua ni? Perlu pergi klinik ke amek injection? Terus hilang ke gatal2 ni.. anak saya dah setahun.. saya baru kena hehehe dah macam beruk garu garu malam2 haha

Zura Lisa 20/4/18 4:05 PM  

Assalamualaikum..saya pun kena tiap kali lepas bersalin. Nie anak ke 3..dan yang paling lame saya hadapi . Selalu paling lame seminggu jea. Tapi sekarang berlarutan sebulan lebih dah...dah 3 kali inject.makan ubat gatal chlorpheniramine . Hilang sekejap..esoknye jadi balik. Ramai yang suggest buat rawatan traditional.. Dalam dilema betul sekarang nie.

puteri anis 6/6/18 5:28 AM  

Smua mslahbtu sbb stress dlm pantang..angin meroyan sbb kan smua tu..kena berubat kg..tu je..sy jd ank sulung berubat kg baru elok..ank kedua ok..ni ank ketiga jd blk abb stress dlm pantang nti nk pegi berubat kg semula...ubat clinical mmg xjalan ibu2 smua..cayala ckp sy..smua kena pergo berubat cara meroyan

Ms Nadiah 30/6/18 2:38 AM  

sy pon penah jadi gatal2 masa pantang..hanya ubat klinik jee dpt bantu..mmg bnyk ubat pil dr bagi..krim semua x jalan..mungkin sbb stress juga..org ckp meroyan kulit..n sbb perubahan hormon..risau akan jadi balik anak kedua.. agak2 herba2 jamu masa pantang boleh sbbkan gatal2 ni x? x berani nk mkn set pantang herba.

EMY 18/7/18 11:35 AM  

Gatal -gatal lepas masa berpantang tu puan-puan boleh cuba GLOW GELENGGANG. ni produk hilang gatal tanpa steroid. wanita hamil & berpantang pun boleh guna.

Tengok FaceBook Page : Glow Gelenggang
website : www.glowgelenggang.com

Unknown 22/8/18 11:58 PM  

Sy bersalin 14.2.2018 hari ke15 pantang tetiba jadi gatal satu badan.. Tapi waktu malam ja bila siang ok.. Skarg ank dah 6 bulan still gatal lg.. Rasa stress sgt.. Ubat klinik n cucuk dah buat tp still sama lg.. Org kata angin darah masa lam pantang x elok.. Skrg tgh cuba berubat cr tradisional.. Harap2 ok la n sembuh cepat..

Shad Epul 28/8/18 9:21 PM  

sya pon terkena lpas bersalin. hari ke 20 pantang tetiba jadi gatal pada kaki dan berlarutan ke tangan.. saya tak tahu nk buat ape.. rendam kaki dgn air garam dah buat.. nak makan ubat pn takot effect ape² pada baby.. bila tanya orag smue cakap perubahan horman n normal..

foreverzia 6/9/18 1:04 AM  

Saya baru kena satu badan..dgn sakit czer xhabis lg..nasib baik baby xkena..esok nk try urut buang angin..huhu

Unknown 2/10/18 5:21 PM  

Samala sy, gatal2 1badan ni. Ubat ape awk guna ye?

Unknown 5/10/18 12:39 AM  

Allahuakbar.. Rupanya ramai senasib dengan isteri saya.. Baru dua hari ni penuh macam ruam kat tangan tepi peha dan betis. Dia macam kena hame. Saya tengah pusing google mencari cara ubatan supaya cepat sembuh.kalau kat sini pernah ada pengalaman macam boleh share ye ngan kami semua..

Dayah hairi 15/10/18 1:45 PM  

Sy baru kena waktu hari ke-18 berpantang. Sy syak set bersalin yg sy pakai sebab mula2 naik kt perut dan dahi. Skrg dah tak pakai tapel dengan pilis. Perut paling tak tahan, nk menggaru je rase lagi garu lagi gatal. Skrg dah naik kt 1 bdn, celah peha tgn semua. Smlm cek klinik dr kata sy alergik dengan jamu herba semua. Skrg mmg dah x mkn jamu2 tu termasuk yg sapu2. Serik xnk beli lagi set bersalin tu.

Unknown 21/10/18 4:36 AM  

Sis pakai set bersalin ape tu? Start berpantang hari ke-20 sy pon kena gatal2 ni..kat kawasan perut + belakang (area pakai bengkung)...mula bintik2..ni dah berkeping2 macam gegata tu..gatal nauzubillah 😭

Unknown 30/10/18 11:49 PM  

Sy tak makan ape2 jamu pun tp tetap naik bintat2 gatal2 kat kaki betis sampai ke peha skrg dah kt tgn siku.. start dr 15 ari berpntg mcm gegata.gatal time mlm mmg tak tahan menggaru.. mcm mana nk atasi ni.. stress nyee..

Unknown 30/10/18 11:53 PM  

Kalau berubat kg kena cri tukang urut ke?

Related Posts with Thumbnails

  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top