Thursday, May 23, 2013

Gatal gatal selepas pantang

Rupanya memang ade gejala gatal gatal lepas pantang tau..ezchema org panggil. Ada yang kena pada baby ade kena pada ibu..

Dalam kes rina, rina yang kena. Syukur alhamdulillah dareesa selamat.Allah makbulkan doa seorang ibu supaya segala penyakit biar jela kena pada ibu janji anak sihat :')

Gatal gatal ni mula kena malam isnin lalu..so dah 3 malam rina kena. Malam je tau, siang tak. Dia tumbuh macam bintat merah macam kena gigit nyamuk. Kalau garu dia jadi merebak. Paling banyak dekat tangan..ada naik kat muka, badan & kaki. Ada yang jenis bintat yang ade cecair tu. nasib baik rina tak macam tu..

Sekarang ni rina tahan je la gatal..sebab dah cucuk masa 1st day..takkan nak ke klinik & cucuk hari hari kan. Nak pakai krim pun takut ada steroid. So nak tak nak terpaksa bertahan..nanti nak beli krim organik mcm moogoo tu..

Rina baca pengalaman orang lain, ada yang kena permanently..ada yang ok after anak dah berusia setahun..ya Allah takkan sampai setahun :(

Harap harap malam ni dah takde..

Ape pon, janji dareesa sihat, rina akan bertahan..




- Posted using BlogPress from my iPhone

82 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

Unknown 23/5/13 2:48 PM  

salam, owhhh normal ek eczema ni....pas pantang?baru tahu..sy dh lama kena tak sembuh2...sy kne yg ade cecair gatal2 kalau pecah kt kaki...huhux tahan

Unknown 23/5/13 5:04 PM  

Akak pon sm..just jgn mkn mknn gtl..jgn habuk..tu j...akak dlu kene skali kat aqil..lg sdeh...huhuhu

Siti Hajar 23/5/13 5:50 PM  

betul. kalau makan ubat atau krim ke, takut baby yang menyusu terkene effect. Take care :)

TkLyna 23/5/13 6:30 PM  

kne eczema ke?? cuba try ubat ni... anak buah sye kne eczema teruk.. pergi cek pakar macam xde pape kesan... last2 pakai ubat ni ok... boleh try tgk kat laman web ni.. www.eczemaa.com

Rina Lia (◕‿◕)✿ 23/5/13 9:32 PM  

Purpleyellow : awk pun kena jugak eh? Baru bersalin eh? Saya punya nasib baik x berair je

Nana : kan..klo kene kat baby lg sedih..biarlah ibu je tanggung sorg..tq kak for the tips :)

Shajar : yup. Aritu sapu krim, pakai bju lengan pjg tkut terkena baby

Tklyna : ok, if tak baik2 jugak rina try yg ni. Thanks lyna :)

lina 23/5/13 9:33 PM  

Assalamualaikum...

u tak nak try Maixara C-Sential ke? banyak testimoni pasal ekzema dan masalah kulit yang lain. Selamat untuk ibu yang menyusukan baby jugak :)

Cik Puan Mimi 23/5/13 10:52 PM  

Mimi pon ada rinaaaa. Skrg da xde. Kadang2 menjelma jugak

Rina Lia (◕‿◕)✿ 24/5/13 6:27 AM  

Lina : em igt nk g jmpe doktor dlu pastu bru fikir nk pkai ape :) tq

Mimi : lor..ramai rpenye kena. Xtahu plak its normal huhu slama ni xd allergy pun

Anonymous,  12/8/14 3:58 AM  

Salam to all mummy please saya nk tau skrg bby sy dah 2months dan badan saya kluar bintik2 kecik mcm kne gigit nyamuk pon ade gatal ssngat yg teruk d bagian breast sampai berparut kne hari to pon eczema jugak ke?

lollaqiella 5/12/14 5:17 AM  

Samalaa sy..strt dr ank umo 2 bulan smpai laa skrg 5 bulan xhlg2 gatal tu..stp hari kot,non stop..nk mcm kera asyik tgaru..stress...huhu

Anonymous,  20/2/15 11:06 PM  

sy baru lepas bersalin n kene benda yg sama.g klinik favo sy n dktr kata dalam badan ada 1 suis allergy n sy dh ter'on',kan suis tu.so nk switch off balik dia bg prednisolone mkn selama 3 hr.ubat steroid..tp pas habis dtg balik gatal tu...

Unknown 5/3/15 4:49 AM  

Saya pon tengah mengalaminya skarang😭... atiap mlm tergaru2.. malam je jadikan.. mcm kena ggit nyamuk... tp rumah xde nyamuk... mak mentua ckap.. silap makan benda berangin.. angin kuluar ikut kulit... kena kerap sauna nk ilangkan gatal...😞😞 sblum nie bukan jenis kulit y elergik ape2 pon.. skrg nie knfius xtawu ape y xley mkn....

imtiyazhumaira 5/3/16 1:33 AM  

Salam.saya pun.mcm kene jgk.br abis pantang.aritu cikit je..huhu..mmg sedihla.berparut.gatal lg.stress jdnye.ubat xjd jgk

echah 6/3/16 11:08 PM  

Salam..sy pun kena.skarang hr ke 40 pantang.gatal2 dkt betis je...merebak serata betis sbb garu2 huhu

Yang Hayati 11/4/16 10:34 PM  

Saya pun baru lepas bersalin..merenyam satu badan gatal. Pakai apa pun x jalan..pelik juga..rupanya normal..perubahan hormon

Yang Hayati 11/4/16 10:35 PM  
This comment has been removed by the author.
Unknown 7/5/16 10:56 PM  

Normal ke...tengah mrenyam rwnyam skang ni...igt kena hama ke hape...habis satu bdn kena ni ha..calamine da nk habis 2 botol...

Unknown 7/5/16 10:57 PM  

Normal ke...tengah mrenyam rwnyam skang ni...igt kena hama ke hape...habis satu bdn kena ni ha..calamine da nk habis 2 botol...

Anonymous,  30/6/16 4:45 PM  

Aah la..ingatkna kena hama. Gatal2 start 2 minggu lepas bsalin. Timbul bintat2 merah kecik. Paling dasyat kat kaki. Siap tinggalkan parut hitam.risau sangat berjangkit kt baby.

Unknown 20/11/16 10:50 AM  

Ade cara ke nak hilang yg gatal2 ni.. sy dah 5 bulan lepas bersalin tapi gatal2 ni tak hilang lg.. kekadang makan juga ubat alahan sbb tak tahan.

Meza Pakar penapis air 30/3/17 12:12 AM  

Saya baru sebulan bersalin..kena gatal2 yg sama..ada sesiapa yg boleh update x rawatan terbaik... stress sgt dr kaki naik ke bdn dgn tangan seme..😫

Rina 13/4/17 3:29 AM  

saya pun sama alami kulit gatal di bahagian blkng bdn,punggung,peha n kaki.rasa merenyam,lg garu lgi gatal.ska gatal bila berpeluh n wktu mlm...abis berparut.mcm mna nk hilangkan gatal ni....ank dh nk msuk 4 bln,tp still mcm ni...

Unknown 9/5/17 2:16 AM  

Saya pun ni gatal2...dr hr 15

Unknown 9/6/17 10:09 PM  

Askum ibu2 smua. Saya juga rasa gatal2 dan merenyam bhgn bahu, belakang, tengkuk leher, dan tangan. Saya rasa gatal ni dari lps 2mgg bersalin smp hari ni dah hari ke 20. Ini pengalaman melahirkan anak ke 4. Tapi pertama kali saya ada pngalaman gatal2 ni.. sblm ni x pernah ada pnglaman mcm ni utk ketiga2 ank saya sblm ni. Alhamdulilah. Tapi kali ni pnglman baru. Xtahu ini normal disebabkan perubahan hormon. Tima ksh smua diatas perkongsian pnglaman smua ibu2.. cuma nak tahu ubat ape yg sesuai??

Unknown 10/6/17 1:49 PM  

Askum ibu2 smua. Saya juga rasa gatal2 dan merenyam bhgn bahu, belakang, tengkuk leher, dan tangan. Saya rasa gatal ni dari lps 2mgg bersalin smp hari ni dah hari ke 20. Ini pengalaman melahirkan anak ke 4. Tapi pertama kali saya ada pngalaman gatal2 ni.. sblm ni x pernah ada pnglaman mcm ni utk ketiga2 ank saya sblm ni. Alhamdulilah. Tapi kali ni pnglman baru. Xtahu ini normal disebabkan perubahan hormon. Tima ksh smua diatas perkongsian pnglaman smua ibu2.. cuma nak tahu ubat ape yg sesuai??

Unknown 11/6/17 5:45 AM  

Saya pun pertama kali...cacat dah kulit...huhuhu...anak ke3...ujian Allah... Ok lah kalau sebab hormon sabar lah smpai hilang.. Yg best kalini xde rmbut gugur...tp bila gatal ..aduuuuhhh x thn oiii garu mcm hape

foreverzia 7/9/17 1:51 AM  

Saya baru kena gatal2 cecair kecil2..guna calamine lotion bg kurang gatal..uhukss..skrg nak makan apa pn dah takut2 je 😭

shiori 15/11/17 9:23 PM  

Saya pon sama jadi gatal2 kt tangan, betis, peha, lutut..kiranya 1 badanla termasuk leher...start gatal dr awal2 berpantang lg..ingatkan alergy mkn ikan tenggiri..tp dah stop makan still ada lg gatal2..mcm2 ubat dah try..xtahan asik menggaru je..

Unknown 4/12/17 12:53 AM  

Sy pown tgh mengalami ni.. Mula mula gatal kat kaki jew lps hbis pantang.. Garu punya pasal melarat kat merata badan dh.. Xtahu nak cri ubat ape...

Unknown 4/12/17 6:38 AM  

saya gatal kat perut dan punggung bila garu naik bintil gatal macam kena ulat..huhu tak larat nak menggaru

Unknown 14/2/18 7:23 PM  

Saya tgh mengalami gatal2 satu badan. Hari ni naik ke muka. Saya start kena gatal2 pada hari ke 20 slps bersalin. Mulanya saya xtahan, merenyam. Saya ambil injection di klinik. Lps tu ok sekejap. Beberapa hari slps tu gatal semula. Mmg xtahan. -Arfa

Unknown 14/2/18 7:27 PM  

Doctor kata ni disebabkan perubahan hormon. Masa saya mengandung anak ke 5 dulu pun saya pernah kena masalah gatal2 ni. Now yg anak yg ke 6 saya kena masa pantang pula. Harap xlama lah eczema ni. - Arfa

Unknown 14/2/18 7:27 PM  

Doctor kata ni disebabkan perubahan hormon. Masa saya mengandung anak ke 5 dulu pun saya pernah kena masalah gatal2 ni. Now yg anak yg ke 6 saya kena masa pantang pula. Harap xlama lah eczema ni. - Arfa

Unknown 14/2/18 7:27 PM  

Saya tgh mengalami gatal2 satu badan. Hari ni naik ke muka. Saya start kena gatal2 pada hari ke 20 slps bersalin. Mulanya saya xtahan, merenyam. Saya ambil injection di klinik. Lps tu ok sekejap. Beberapa hari slps tu gatal semula. Mmg xtahan. -Arfa

Lindastitch123 19/2/18 10:32 PM  

Ohh.. saya kena hari ketiga pantang lagi.. start kat jari2, pastu betis, peha muka, aduhh.. cemana nk teruskan pakai bengkung.. makan pyriton pun xilang merenyam ni.. haduihh.. nasib baby xkena. Masa anak ke4-pulak kene prubahan hormon stail cenggini..

Anonymous,  15/3/18 5:20 PM  

Sy pon kena.gatal kt muka tpak tgn tpak kaki..peha
Aritu tk thn sgt rendam kaki dlm air pns garam..lega skit, ni mai lg nk try mkn vit C..moga2 hilang lh lekas

Unknown 13/4/18 2:44 AM  

So ape tindakan ibu2 semua lepas kena semua ni? Perlu pergi klinik ke amek injection? Terus hilang ke gatal2 ni.. anak saya dah setahun.. saya baru kena hehehe dah macam beruk garu garu malam2 haha

Unknown 20/4/18 4:05 PM  

Assalamualaikum..saya pun kena tiap kali lepas bersalin. Nie anak ke 3..dan yang paling lame saya hadapi . Selalu paling lame seminggu jea. Tapi sekarang berlarutan sebulan lebih dah...dah 3 kali inject.makan ubat gatal chlorpheniramine . Hilang sekejap..esoknye jadi balik. Ramai yang suggest buat rawatan traditional.. Dalam dilema betul sekarang nie.

Puteri anis 6/6/18 5:28 AM  

Smua mslahbtu sbb stress dlm pantang..angin meroyan sbb kan smua tu..kena berubat kg..tu je..sy jd ank sulung berubat kg baru elok..ank kedua ok..ni ank ketiga jd blk abb stress dlm pantang nti nk pegi berubat kg semula...ubat clinical mmg xjalan ibu2 smua..cayala ckp sy..smua kena pergo berubat cara meroyan

Unknown 30/6/18 2:38 AM  

sy pon penah jadi gatal2 masa pantang..hanya ubat klinik jee dpt bantu..mmg bnyk ubat pil dr bagi..krim semua x jalan..mungkin sbb stress juga..org ckp meroyan kulit..n sbb perubahan hormon..risau akan jadi balik anak kedua.. agak2 herba2 jamu masa pantang boleh sbbkan gatal2 ni x? x berani nk mkn set pantang herba.

EMY 18/7/18 11:35 AM  

Gatal -gatal lepas masa berpantang tu puan-puan boleh cuba GLOW GELENGGANG. ni produk hilang gatal tanpa steroid. wanita hamil & berpantang pun boleh guna.

Tengok FaceBook Page : Glow Gelenggang
website : www.glowgelenggang.com

Unknown 22/8/18 11:58 PM  

Sy bersalin 14.2.2018 hari ke15 pantang tetiba jadi gatal satu badan.. Tapi waktu malam ja bila siang ok.. Skarg ank dah 6 bulan still gatal lg.. Rasa stress sgt.. Ubat klinik n cucuk dah buat tp still sama lg.. Org kata angin darah masa lam pantang x elok.. Skrg tgh cuba berubat cr tradisional.. Harap2 ok la n sembuh cepat..

Unknown 28/8/18 9:21 PM  

sya pon terkena lpas bersalin. hari ke 20 pantang tetiba jadi gatal pada kaki dan berlarutan ke tangan.. saya tak tahu nk buat ape.. rendam kaki dgn air garam dah buat.. nak makan ubat pn takot effect ape² pada baby.. bila tanya orag smue cakap perubahan horman n normal..

foreverzia 6/9/18 1:04 AM  

Saya baru kena satu badan..dgn sakit czer xhabis lg..nasib baik baby xkena..esok nk try urut buang angin..huhu

Unknown 2/10/18 5:21 PM  

Samala sy, gatal2 1badan ni. Ubat ape awk guna ye?

Unknown 5/10/18 12:39 AM  

Allahuakbar.. Rupanya ramai senasib dengan isteri saya.. Baru dua hari ni penuh macam ruam kat tangan tepi peha dan betis. Dia macam kena hame. Saya tengah pusing google mencari cara ubatan supaya cepat sembuh.kalau kat sini pernah ada pengalaman macam boleh share ye ngan kami semua..

Unknown 15/10/18 1:45 PM  

Sy baru kena waktu hari ke-18 berpantang. Sy syak set bersalin yg sy pakai sebab mula2 naik kt perut dan dahi. Skrg dah tak pakai tapel dengan pilis. Perut paling tak tahan, nk menggaru je rase lagi garu lagi gatal. Skrg dah naik kt 1 bdn, celah peha tgn semua. Smlm cek klinik dr kata sy alergik dengan jamu herba semua. Skrg mmg dah x mkn jamu2 tu termasuk yg sapu2. Serik xnk beli lagi set bersalin tu.

Unknown 21/10/18 4:36 AM  

Sis pakai set bersalin ape tu? Start berpantang hari ke-20 sy pon kena gatal2 ni..kat kawasan perut + belakang (area pakai bengkung)...mula bintik2..ni dah berkeping2 macam gegata tu..gatal nauzubillah 😭

Unknown 30/10/18 11:49 PM  

Sy tak makan ape2 jamu pun tp tetap naik bintat2 gatal2 kat kaki betis sampai ke peha skrg dah kt tgn siku.. start dr 15 ari berpntg mcm gegata.gatal time mlm mmg tak tahan menggaru.. mcm mana nk atasi ni.. stress nyee..

Unknown 30/10/18 11:53 PM  

Kalau berubat kg kena cri tukang urut ke?

Unknown 30/11/18 2:19 AM  

sama la... hari ke 18 kena gatal2.. dr betis.. garu sikit je.. terus penuh betis.. now dua2 betis kena .. naik ke peha.. perut.. gatal gila 😭😭 terpaksa makan ubat gatal... sapu minyak pun tk jalan.. mcmana nk buat pun tktahu 😪😪😪 sedih tgk kaki berparut 😰😰

Unknown 19/12/18 12:23 AM  

Tolong bg tau jap rawatan apa yg sesuai. Tumpang awai lg baru seminggu gatai. Merebak satu bdn. Ingatkan cadar ada hama nmpk gayanya bkn.

Sarah 3/1/19 11:00 PM  

Saya sekarang tgh berpantang hari ke 16 anak ke 4. Dah 2 hari naik gatal2 ni. Sebelum ni mmg saya kena gatal2 dlm waktu berpantang utk 3 org anak sblm ni. Mmg merenyam tak tahan garu mcm apa dah. Saya just sapu calamine tapi kurang sikit je. Bila habis pantang alhamdulillah hilang. Harapnya kali ni pun tak lama.

masayu 12/1/19 7:13 PM  

sy pon kene gatal2 ari ke 16 berpantang...katanya meroyan kulit sebab darah kotor x abiz kluaq lg..seksanye dok tergaru2 je ni..

Unknown 14/3/19 5:57 PM  

Saya pun kena gatal jugak..selepas 20 hari berpantang..sekarang anak saya dah berusia 1 tahun sebulan masih lagi gatal..tambah2 area tangan dan betis..tak tahu nk buat macam mana dah..redha je lah..raya tahun lepas ada jugak ambik air penawar dari ustaz..hilanglah sekejap..lepas tu gatal tu datang balik..tambah2 sekarang musim panas..merenyam lah satu badan ni.☹☹☹

Shazwani Othman 12/4/19 11:32 PM  

Aduhai, sy pun baru je kena gatal² masa hari ke 10 pantang. Harini dh hari ke 23,tak hilang jugak.Mula2 kna dkat dada, pastu merebak dekat perut dgn blkg bdn..ingatkan ruam panas..tak selesanya ya rabbi..skrg merebak ke leher pulak 😭 masa pregnant anak 1st tak penah kena alergi camni..murung betul spnjg bpantang ni.. 😫 tolonglaaa ada sape2 pnh kna dan cara berubat nak bg hilang terus alergi ni.. Pleasee.. Sob sob 😭

Mrs_fad 15/4/19 1:12 AM  

Saya hari ke 46 kena gegata ni...doct kate urticaria...awal² siang mlm kene,lps mkn ubat doct 5 hri tak hilang lg, saya g farmasi beli ubat mkn juga...x hilang lg...masuk hr ke 12 (15/4/2019), saya beli mandian suu balm n lotion suu balm...asl masuk waktu mlm je, gatal dtg....ni skrg disulami cirit birit pula. Hilang terus tu tak mungkin,kne ikhtiar juga...saya plan nk berbekam...sebb mgkin kes saya sebb darah kn.. .petua² tradisional dh buat tau...tp hilang kejap,dtg lg.

Unknown 22/4/19 11:44 AM  

Sy pn baru lepas kegugurn dan sdg brpantang...tp mmg area kaki jer timbul...aduh...merenyam gatal dia...

Puteri anis 24/4/19 11:44 AM  

Cari bidan2 atau berkenaan dia akann buat sirih pinang atau air penawar..dia akan buat cara penyakit meroyan utk sembuhkan ..berubat cara kg insyaallah kena yakin pasti lega

Anonymous,  31/5/19 11:53 PM  

Sy dh dkt 4-5hr rs gatal ni. Kena time 2-3am. Org tgh tido kita bangun menggaru. Mula2 betis kiri pastu kanan pastu lengan kiri skrg naik kt peha. Hr ni dh hr ke 32 berpantang anak ke 4. Dl ank 1st pon kena jgk. Waktu melangkah keluar hospital slps 15 bsalin. Dlm keta menggaru mcm hape lg. Ank 2nd & 3rd xde kena pula

Anonymous,  29/6/19 3:30 PM  

Saya pn kena ni start kene ari rabu lps ari ke 39 berpantang ni..tgh tdo tetibe gatal kt kaki n betis..smpai ari ni gatal die naik smpai peha je..tmpt lain x kene..semalam bru start sapu krim rerama tp msih gatal lg..huhuhuuuu

Unknown 13/7/19 11:02 PM  

masa anak 1st umo 4 bulan tangan sy gatal.. naik bintik2 kecik, dkt lutit.. mmg gatal2 sgt.. last2 sampai tggal parut.. ambik ubat kt klinik xbkesan jgk .. kali ni ank kedua bru msuk 2 bln jadi balik kt tga , peha, blkang bdn.. merenyam rasa xtahan garu

Unknown 10/9/19 11:51 PM  

Assalamualaikum... bila baca text yg org hantar dlm ni ramai yg kena gatal2 ni....

So apa petua nak bagi hilangkan gatal ni puan2 semua...

Unknown 12/9/19 11:25 AM  

Masalah yg sama ..xde ubat tahan je la ye

Ara Ryantie 24/9/19 3:41 PM  

Saya juga sedang melaluinya , tapi gatal merenyam2 di kawasan pipi (muka) jee. Start jadi gatal lepas seminggu berpantang sampai skrg nie dah hari yg ke-24 , mula2 sy pun ingatkan sebab pemakanan. Lepas anak kena breastfeeding jaundice , so terus sy control makan. Now makan masakan yg begaram jee , sampai bawang semua pun x boleh makan Dr yg suggest. Kuning anak dah hilang tapi gatal2 totap jugak ada , sampai mengelupas kulit pipi dan area sekitar hidung sy. Ini pengalaman pertama berpantang anak ke-2 sy gatal2 , yg anak 1st gatal2 masa mengandung tapi lepas beranak hilang. Ntah laa pening kepala juga kalau dtg gatal2 tu , mcm susah nk control menggaruk. Makcik Bidan yg mngurut sy pula cakap gatal2 nie normal nama nya Meroyan Kulit nanti habis jee pantang ke-44 dia nak bagi sy air penawar. Dia ckp kalau tgh bepantang nie buat penawar pun x elok nanti akan jadi balik gatal2 tu. So now sy tengah bertahan.nie , x sabar nk tggu habis pantang lagi 20hari. Ini pun hari2 dok belek kalendar. Hihihi !

ina 27/9/19 9:58 PM  

Saya kene masa mgandung ank no 3.. Sblom ni xpenah kene.. Ingat kn lepas bsalin hilang.. Rupa ye ank dh umo 1thn 8bln sekarang ni masih x hilang jgk.. Hari2 mgaru smpi kwn2 tegor... Xleh peluh xleh panas xleh mkn seafood mesti xtdo mlm mgaru huhu..

Unknown 2/10/19 12:28 AM  

Sy kena gatal2 ni masa gugur ank ke3..sy ingt normal.puas mkn ubt klinik, sabun mandi guna baby punya. Alhamdulillah lega sekejap. Sy dpt mengandung ank ke 4. Org tua2 kata, pembawakan budak...gatal2 seluruh peha dan punggung..skrg, utk hilangkn gatal, sy cebuk dgn air suam campur garam..selepas mandi, sy titik dettol dn jirus bahagian yg gatal..alhamdulillah, baru hari ke 3 guna dettol, rasa gatal berkurang..tak lah teruk sgt bergaru. Sy baru abis pantang ank ke 4..

Unknown 2/10/19 2:18 AM  

smalah sya pn mgalami skng ..xtaulh nk kena ubt apa lg....dgr2 mau setahun nk hilang

Unknown 17/10/19 9:48 PM  

Sy sedang mengalaminye..dr hari ke 20 skang dh hari ke 34dh..ya Allah gatal2 sgt..mula pd blakang bdn ni dh merebak 1bdn.. die punye merenyam...jgn ckplah.. ade petua ke utk hilangkan?

anak2ku 4/12/19 12:14 PM  

Saya kn setiap kali lps bersalin memg akan kn gtl2 1 bdn...so atuk suggest g kedai senseng beli ubat utk mandi...dia mcm uncang herba...sy br buat skali..trs hilang gatal...alhamdulillah...

Haniey hs 16/12/19 4:59 AM  

Sy tgh mengalaminya skrg..strt gatal 3 Hari lps msa 30 Hari brpantang. Skrg dah 33 Hari still tak hilang lg..dah 2x jmpa doc. Mkn ubat Dan cucuk tp still gatal jg.. bintik merah timbul 1 bdn..sgt teruk Dan Sy sgt stress xtau nak bt apa dah..ngis ja jwbnya..huhu

Mama mika 19/1/20 10:49 AM  

Ya Alah bila baca komen cerita sume org rupenye ni ada kaitan perubahan hormon ye.. sy lps smnggu bersalin dh kene ingt salah makan alahan habuk rupenye mcm kes sume org. Mmg xtahan smpi berparut kat perut blkng badan sume sbb x tahan sgt

Unknown 21/1/20 3:24 AM  

Rupanya ramai lg yg kena, sy besalin anak ke 4, bersalin sebelum ni xpernah kene. kene gatal2 ni dr hari ke15 smpi harini (27 hari) masih gatal2 yg merenyam.. mlm2 menggaru2 je.. sbbg xtahan sgt gatalnya...mulanya ingat alahan habuk/cuaca panas... stat gatal kat tangan je. Skrg dua2 kaki dah merah2 semua.. sampai hitam2 bekasnya... mulanya sy takot juga berjangkit dgn baby. Tp doc cakap xberjagkit... makanan pun dah pantang habis... risau ni sbb cuti besalin 2 bulan je.. takot gatal xbaik lg lpas 2 bulan...

Anonymous,  31/1/20 2:29 PM  

Salam..saya pun mengalami gegata start hari ke 3 saya duduk di wad sebab anak kuning. Mula dekat perut, merebak ke peha, betis kemudian naik ke payudara, punggung. Saya dah jumpa macam macam doktor termasuk pakar kulit (klinik dr ko), dah inject steroid, makan ubat macam2 jenis. Saya dah minum air penawar, mandi dengan macam2 jenis daun. Saya taktau mana satu yg berkesan, tp Alhamdulillah gegata dah sembuh wlpn banyak sangat parut seluruh badan. Tapi sekarang naik bintik bintik kecik macam ruam pulak dekat badan, muka. Muka pun mengelupas. Hari hari tahan gatal merenyam ni. Makan ubat alah (cetirizine) pun tak jalan. Sekarang dh hari ke 55 since bersalin still belum sembuh. Tolongla sape2 ada solution tlg share saya taktahan dah ni

Unknown 12/2/20 4:41 AM  

Saya ank nk masuk 5 buln bru kne, igtk. Kne buatan org, then fikr blik x period lgi, Lps tu hsbnd lh gigih cri kn sbb saya bgtau dia mngdu stiap mlm gatal... Mula dpd kple merebak now bolh dktakn satu jsd Allahuakbar mmng pedih n x slesa nk tidur pun x bolh.. Hmm mngru je. Esok bru nk pegi kedai ubt cina tgk dia nk bgi mcm mne.. Hmm

Unknown 12/2/20 4:42 AM  

Btul muka mngelupas. Mmng smpai luka celh2 hidung ni

Unknown 12/2/20 4:42 AM  

Kedai sengseng kedai cina ke kak

Siti Salwa 9/3/20 3:14 PM  

Assalamualaikum..sye baru keguguran ..hari ke 4 berpantang tiba2 kuar gatal2 ruam merah, paling bnyk kt peha.mula ingat ade pijat atau hama siap suami g dobi basuh toto cadar semua.tp tetap gatal2 ruam ade makin bnyak plk bila garu.try tnye bidan die cakap normal sb hormon lepas keguguran ruam tu kuar.sye mula plan nk g klinik mintak krim utk gatal ni tp bila baca komen ibu2 semua krim ni ade steroid terus x jadi.sye sapu minyak bidara asli klau gatal2 tu dtg Alhamdulillah berkesan jgk.x lama gatal tu akan beransur hilang xde la menggaru sampai berparut.sb minyak bidara khasiat die bnyk dan sesuai jgk utk ruam dan gatal2..sb sye memang amalkan minyak bidara asli ni sblm ni klau lenguh2 badan sblm tido sapu kt tapak kaki bangun pagi hilang segala lenguh tu dn sedap badan..skrg dh agak kurang sikit gatal2 ade mase2 je dtg gatal tu..

Unknown 9/3/20 11:23 PM  

Saya pon mcm sis.xtau nk isi ubat apa dh😭.gatal abis kedua2 kaki


Unknown 12/3/20 12:20 AM  

Hari ke 35 pantang ,, gatal2 sy pun xhilang lagi ,, if ada yg tau petua nak hilangkan boleh share ye , tq

Unknown 8/4/20 8:23 PM  

Assalamualaikum...sy Hari ke 36 pantang,gatal2 seluruh badan.sy x Tau nk bt mcm mn,Ada petua x utk hilangkan gatal2 Ni .

Anonymous,  19/4/20 3:18 AM  

Hari ke 40pantang msh gatal2 satu badan paling teruk area perut n belakang badan habis hitam2,ubt klinik dah habis mkn n sapu tp gatal tetap jgk ada,ada cara lain utk hilangkan gatal2 ni tak,skrg pun tak leh tido sbb miang sgt2

Related Posts with Thumbnails

  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top