Thursday, May 23, 2013

Gatal gatal selepas pantang

Rupanya memang ade gejala gatal gatal lepas pantang tau..ezchema org panggil. Ada yang kena pada baby ade kena pada ibu..

Dalam kes rina, rina yang kena. Syukur alhamdulillah dareesa selamat.Allah makbulkan doa seorang ibu supaya segala penyakit biar jela kena pada ibu janji anak sihat :')

Gatal gatal ni mula kena malam isnin lalu..so dah 3 malam rina kena. Malam je tau, siang tak. Dia tumbuh macam bintat merah macam kena gigit nyamuk. Kalau garu dia jadi merebak. Paling banyak dekat tangan..ada naik kat muka, badan & kaki. Ada yang jenis bintat yang ade cecair tu. nasib baik rina tak macam tu..

Sekarang ni rina tahan je la gatal..sebab dah cucuk masa 1st day..takkan nak ke klinik & cucuk hari hari kan. Nak pakai krim pun takut ada steroid. So nak tak nak terpaksa bertahan..nanti nak beli krim organik mcm moogoo tu..

Rina baca pengalaman orang lain, ada yang kena permanently..ada yang ok after anak dah berusia setahun..ya Allah takkan sampai setahun :(

Harap harap malam ni dah takde..

Ape pon, janji dareesa sihat, rina akan bertahan..




- Posted using BlogPress from my iPhone

26 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

purpleyellow 23/5/13 2:48 PM  

salam, owhhh normal ek eczema ni....pas pantang?baru tahu..sy dh lama kena tak sembuh2...sy kne yg ade cecair gatal2 kalau pecah kt kaki...huhux tahan

NaNaRuZaNa 23/5/13 5:04 PM  

Akak pon sm..just jgn mkn mknn gtl..jgn habuk..tu j...akak dlu kene skali kat aqil..lg sdeh...huhuhu

Schajar McFlurry 23/5/13 5:50 PM  

betul. kalau makan ubat atau krim ke, takut baby yang menyusu terkene effect. Take care :)

TkLyna 23/5/13 6:30 PM  

kne eczema ke?? cuba try ubat ni... anak buah sye kne eczema teruk.. pergi cek pakar macam xde pape kesan... last2 pakai ubat ni ok... boleh try tgk kat laman web ni.. www.eczemaa.com

Rina Lia (◕‿◕)✿ 23/5/13 9:32 PM  

Purpleyellow : awk pun kena jugak eh? Baru bersalin eh? Saya punya nasib baik x berair je

Nana : kan..klo kene kat baby lg sedih..biarlah ibu je tanggung sorg..tq kak for the tips :)

Shajar : yup. Aritu sapu krim, pakai bju lengan pjg tkut terkena baby

Tklyna : ok, if tak baik2 jugak rina try yg ni. Thanks lyna :)

lina 23/5/13 9:33 PM  

Assalamualaikum...

u tak nak try Maixara C-Sential ke? banyak testimoni pasal ekzema dan masalah kulit yang lain. Selamat untuk ibu yang menyusukan baby jugak :)

Cik Puan Mimi 23/5/13 10:52 PM  

Mimi pon ada rinaaaa. Skrg da xde. Kadang2 menjelma jugak

Rina Lia (◕‿◕)✿ 24/5/13 6:27 AM  

Lina : em igt nk g jmpe doktor dlu pastu bru fikir nk pkai ape :) tq

Mimi : lor..ramai rpenye kena. Xtahu plak its normal huhu slama ni xd allergy pun

Dammy Damtos 12/8/14 3:58 AM  

Salam to all mummy please saya nk tau skrg bby sy dah 2months dan badan saya kluar bintik2 kecik mcm kne gigit nyamuk pon ade gatal ssngat yg teruk d bagian breast sampai berparut kne hari to pon eczema jugak ke?

lollaqiella 5/12/14 5:17 AM  

Samalaa sy..strt dr ank umo 2 bulan smpai laa skrg 5 bulan xhlg2 gatal tu..stp hari kot,non stop..nk mcm kera asyik tgaru..stress...huhu

Anonymous,  20/2/15 11:06 PM  

sy baru lepas bersalin n kene benda yg sama.g klinik favo sy n dktr kata dalam badan ada 1 suis allergy n sy dh ter'on',kan suis tu.so nk switch off balik dia bg prednisolone mkn selama 3 hr.ubat steroid..tp pas habis dtg balik gatal tu...

eka helmee 5/3/15 4:49 AM  

Saya pon tengah mengalaminya skarang😭... atiap mlm tergaru2.. malam je jadikan.. mcm kena ggit nyamuk... tp rumah xde nyamuk... mak mentua ckap.. silap makan benda berangin.. angin kuluar ikut kulit... kena kerap sauna nk ilangkan gatal...😞😞 sblum nie bukan jenis kulit y elergik ape2 pon.. skrg nie knfius xtawu ape y xley mkn....

jqaf almunawwarah 5/3/16 1:33 AM  

Salam.saya pun.mcm kene jgk.br abis pantang.aritu cikit je..huhu..mmg sedihla.berparut.gatal lg.stress jdnye.ubat xjd jgk

echah 6/3/16 11:08 PM  

Salam..sy pun kena.skarang hr ke 40 pantang.gatal2 dkt betis je...merebak serata betis sbb garu2 huhu

Yang Hayati 11/4/16 10:34 PM  

Saya pun baru lepas bersalin..merenyam satu badan gatal. Pakai apa pun x jalan..pelik juga..rupanya normal..perubahan hormon

Yang Hayati 11/4/16 10:35 PM  

Saya pun baru lepas bersalin..merenyam satu badan gatal. Pakai apa pun x jalan..pelik juga..rupanya normal..perubahan hormon

roshamiza abdullah 7/5/16 10:56 PM  

Normal ke...tengah mrenyam rwnyam skang ni...igt kena hama ke hape...habis satu bdn kena ni ha..calamine da nk habis 2 botol...

roshamiza abdullah 7/5/16 10:57 PM  

Normal ke...tengah mrenyam rwnyam skang ni...igt kena hama ke hape...habis satu bdn kena ni ha..calamine da nk habis 2 botol...

Anonymous,  30/6/16 4:45 PM  

Aah la..ingatkna kena hama. Gatal2 start 2 minggu lepas bsalin. Timbul bintat2 merah kecik. Paling dasyat kat kaki. Siap tinggalkan parut hitam.risau sangat berjangkit kt baby.

Marliza Mohd 20/11/16 10:50 AM  

Ade cara ke nak hilang yg gatal2 ni.. sy dah 5 bulan lepas bersalin tapi gatal2 ni tak hilang lg.. kekadang makan juga ubat alahan sbb tak tahan.

Hemeza Mat 30/3/17 12:12 AM  

Saya baru sebulan bersalin..kena gatal2 yg sama..ada sesiapa yg boleh update x rawatan terbaik... stress sgt dr kaki naik ke bdn dgn tangan seme..😫

erinehumaira 712178 13/4/17 3:29 AM  

saya pun sama alami kulit gatal di bahagian blkng bdn,punggung,peha n kaki.rasa merenyam,lg garu lgi gatal.ska gatal bila berpeluh n wktu mlm...abis berparut.mcm mna nk hilangkan gatal ni....ank dh nk msuk 4 bln,tp still mcm ni...

Unknown 9/5/17 2:16 AM  

Saya pun ni gatal2...dr hr 15

tinacute tina 9/6/17 10:09 PM  

Askum ibu2 smua. Saya juga rasa gatal2 dan merenyam bhgn bahu, belakang, tengkuk leher, dan tangan. Saya rasa gatal ni dari lps 2mgg bersalin smp hari ni dah hari ke 20. Ini pengalaman melahirkan anak ke 4. Tapi pertama kali saya ada pngalaman gatal2 ni.. sblm ni x pernah ada pnglaman mcm ni utk ketiga2 ank saya sblm ni. Alhamdulilah. Tapi kali ni pnglman baru. Xtahu ini normal disebabkan perubahan hormon. Tima ksh smua diatas perkongsian pnglaman smua ibu2.. cuma nak tahu ubat ape yg sesuai??

tinacute tina 10/6/17 1:49 PM  

Askum ibu2 smua. Saya juga rasa gatal2 dan merenyam bhgn bahu, belakang, tengkuk leher, dan tangan. Saya rasa gatal ni dari lps 2mgg bersalin smp hari ni dah hari ke 20. Ini pengalaman melahirkan anak ke 4. Tapi pertama kali saya ada pngalaman gatal2 ni.. sblm ni x pernah ada pnglaman mcm ni utk ketiga2 ank saya sblm ni. Alhamdulilah. Tapi kali ni pnglman baru. Xtahu ini normal disebabkan perubahan hormon. Tima ksh smua diatas perkongsian pnglaman smua ibu2.. cuma nak tahu ubat ape yg sesuai??

pbs sksb 11/6/17 5:45 AM  

Saya pun pertama kali...cacat dah kulit...huhuhu...anak ke3...ujian Allah... Ok lah kalau sebab hormon sabar lah smpai hilang.. Yg best kalini xde rmbut gugur...tp bila gatal ..aduuuuhhh x thn oiii garu mcm hape

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top