Monday, August 29, 2011

Hari Raya

Berlalu lah sudah Ramadhan~
sedih sedih

mari sambut raya dengan penuh kesyukuran..

macam biasa, time raya mesti bosan je
duk bilik je
tahun lepas pegi jalan tar dengan parent

tapi tahun ni macam malas
nak jimat..

so nampaknya tahun ni lagi boring..
tapi still i'm happy as long as my mak and abah still be with me..

yaAllah..panjangkan umur mereka..
kurniakan kan kesihatan pada mereka..
aminn

insyaAllah, tahun depan rina akan raya dengan suami tercinta
tak sabar hee
^__^

ok, baru nak start kemas bilik.
bai


Read more...

Sunday, August 28, 2011

Baju tunang baru !

Semalam kan, rina dan mak pegi jalan tar
memang plan nak pergi cari tudung tunang
tapi ada terfikir nak beli baju lain untuk tunang gak
tapi tengok la kalau takde yang cantik pakai je baju raya tu

so, jalan punya jalan semalam, masuk bridal semua,
macam lip lap sangat baju kat bridal.
sebab banyak jual baju dari kain lace
kalau boleh, rina taknak meriah sangat..
nak simple but sweet :)

then after jenuh survey, 
terjumpa satu kedai ni dekat Maju Junction
jual baju kurung chiffon
murah jugak
semua dalam rm200 ke bawah
memang kena dengan budget rina hehe

mula mula nak cari color putih krim, light yellow ke gold ke or yellow ke
sebab memang da set in mind tunang nak tema tu

tetibaa promoter tu bawak keluar sepasang baju kurung kaler light peach
sangatt cantik ok!
sangatt sweet!

pikir punya pikir,
akhirnye beli..
aiyakk..terpaksa tukar tema
tapi kann, tak kesa kot, kalau hantaran tema gold then baju kaler peach
hahaha
nasiblahh :p

baju tu RM170
cantik sangat..
nak letak sini tapi malas ambik gambar
nantila time tunang

then pegi gulatis..ada Aalia collection
beli selendang ber awning
RM78
kosong je..
selendang tu dari chiffon
same color

rina ada beli aksesori macam pin atas kepala
RM25 kat Maju Junction

lepas tu beli kerongsang RM8 kat Jalan Tar

kesimpulannya, bajet untuk sepersalinan baju tunang
RM281

okla kan :)


Read more...

Friday, August 26, 2011

From small things

Salam.

Rina duk leka baca blog Hana Fedora
kantoi tak pi terawikh. opss..


hari ni best.
boss rina bagi balik awal
"korang balikla awal..amik half day, tapi tak perlu masuk system"
kitorang pon ape lagi,
"Horeyyyy!" 
sayang bos saya :)
bukan senang nak dapat bos terbaik macam ni

aiseh..tak nak tukar department boleh?
nak stay sini sampai bila bila 
selagi bos yang sama :p

alhamdulillah, dapat lahh rehat lama sikit..
setelah berpenat lelah semalam jawab final exam EDT
fuhh
letih sangatt..

alhamdulillah dah habis 1 semester ambik master
hopefully tak de la repeat..

seriously memang tak mudah study sambil kerja..

tapi kalau semangat ada, kemahuan ada,
insyaAllah, Allah permudahkan :)

bila rina baca blog Hana Fedora, it's really inspiring me..
teruss berangan nak sambung study di oversea

either sambung PhD or amik master in other course pulak
but i think i want to continue PhD first

cerita cerita kat mak, mak cakap, pegilahh dengan suami nanti
Yay!
mak dah bagi green light :)

sebenarnya rina dan si dia pon selalu gak berangan untuk tinggal di oversea untuk timba pengalaman
seronok dapat pasangan yang mempunyai keinginan yang sama
boleh nanti buat apa saja sama sama kan? :)

tapi macam tak sanggup nak tinggal kan mak..
ingat nak pergi tempat yang ticket flight affordable so boleh balik selalu..

takpe, lambat lagi
tak nak berangan sangat nanti tak jadi hehe

ok, nak cerita pasal preparation untuk tunang pulak :p

hihi..terpaksa cerita dalam satu entry since nak update selalu takde masa..

sebab terrrrrrlalu busy dengan kerja dan exam, rina takde masa nak fikir pasal tunang..
rasa macam mimpi je
betul ke nak tunang ni?
nasib baik ada mak yang eksaited anak tunggal dia nak tunang
so just leave it to mom
thanks mak, sayang mak lebihh

let's do the checking!

  1. Baju - Mula mula nak pakai baju raya je..tapi macam buruk je..so tak tahu lagi
  2. Tudung - Sebab baju pun tak tahu nak pakai baju apa, tak dapat nak beli tudung lagi
  3. Aksesori - Tudung pon takde, nak beli aksesori ape nye haha
  4. Make Up - maybe guna khidmat jiran..RM140 tak silap..mahal giler..takut tepong gomak je nanti
  5. Kenduri - catering sedara handle so DONE!
  6. Pelamin - no pelamin..maybe taruk bantal je, bantal pinjam sedara punya, so DONE!
  7. Cincin - si dia nak beli kat kelate nanti
  8. Corset - baru je beli..tapi cam ketat lak kat perut takut susah nak tunduk salam haha, ape2 pon, DONE!
  9. Contact Lense - perlu keee haha..tapi dah terbeli contact lense color hitam bagi mata besar tuu..DONE!
  10. Stokin kaki baru - segan nak pakai yang lama, dah berbuluu sebab selalu basuh guna washing machine
  11. Stokin tangan baru - si dia suruh pakai time tunang nanti..lepas tau baju color ape, baru leh beli
  12. Vitamin kuku - ingat nak g manicure mana mana, tapi cam bazir, so asah sendiri, tapi vitamin tak beli lagi
  13. Facial treatment - da book seminggu before tunang, tapi tak nak picit jerawat takut merah merah nanti tak hilang
  14. kemas bilik - belumm lagi..ingat nak buang mana mana barang tak perlu, susah bilik kecik ni..:(
  15. photographer - guna khidmat bakal abang ipar :p tapi perlukan sorang lagi (pihak perempuan)..
  16. baju kemeja si dia - mestila belum lagi
  17. Hantaran - cousin yang akan buatkan :)
  • Dulang 1 : Sepersalinan baju nikah - DONE!
  • Dulang 2 : Sampin - DONE!
  • Dulang 3 : Manisan (Dipped Apple) - DONE!
  • Dulang 4 : Manisan (Cake) -serahkan pada mak
  • Dulang 5 : buku agama - DONE!
  • Dulang 6 : nak bagi apaaa??
  • Dulang 7 : huwaaa..
generally, persiapan hanya 30% je kot
tapi hanya tinggal lagi 20 hari saja lagi!!

nervous!

tu baru persiapan majlis
persiapan diri macam mana pulak?

kata nak perbaiki diri, 
tapi macam makin bertambah teruk je??
terawikh pun tak pergi :(

insaf..

banyak sangat perlu perbaiki sebelum berkahwin..
terutama pengetahuan agama dan belajar masak!
hee..

kahwin bila?
lambat lagi..
tapi masa ni berjalan dengan pantas sangat..
mesti sekelip mata je..tetibe esok nak kawin dah huhu

baik bersedia dari sekarang kan?

banyak pulak rina menaip hari ni..
tapi macam nak cerita lain pulak :p

selamba je lahhh hahaha

rina ingat nak public kan balik blog ni..
mungkin tahun depan..
nak public after kawin lambat sangat pulak

strategi rina (cewahhh) nak famouskan balik blog ni,
so nanti after kawin boleh buat bisness bersama si dia :)
bisnes online macam dulu rina pernah buat tuu

takdela famous, cuma atleast ada blog peribadi so nanti pembeli macam percaya pada kita :)

lepas tu kann..
rina macam privatekan wall facebook rina..
saje taknak ada orang kecoh pasal tunang..
lagipon dah bosan main facebook..

kalau kawan kawan nak contact just message me :)
sebab tu rina tak deactivate terus..sebab taknak kehilangan kawan kawan rina

hmm
ape lagi yee..

oh..
si dia sedang dalam perjalanan pulang ke kampung halaman dia..
iaitu di Kelantan..
semoga selamat segalanya..
lebih kurang 2 minggu kami tak akan berjumpa..
aiseh..rindu macam ni..

sebab selalu sangat jumpa since study sama sama..
dan dia pun selalu datang makan di rumah..

dia cakap nak kurang kan jumpa lepas tunang nanti..
tapi macam mana?
ambik master sama sama kan..

maybe boleh kurangkan keluar tanpa tujuan kot..
dan kurangkan perbincangan mengenai perasaan yang boleh menyebabkan lalai..
insyaAllah..

maybe kami bukanlah pasangan yang alim dan terlalu baik..
tapi insyaAllah kami mahu ke arah itu..
semoga Allah bantu..Allah permudahkan..

ok, dah habis hee
assalammualaikum





Read more...

Wednesday, August 24, 2011

Cincin




Sebabkan cincin boleh timbul pergaduhan.. Memang tak patut..
Rina ni sangat cerewet..
Sidia nak biar umi pilihkan tapi rina takut pilihan umi tak menepati citarasa rina..

Tapi memang sepatutnya lebih afdal biarkan sebagai suprise..

Tapi kalau dapat yang rina tak berkenan macam mana?

Rina still pakai kan? Takkan nak muncung sedepa?

Sebab ape yang lagi penting adalah kebahagiaan sesuatu perkahwinan tu.. Bukan nya harga atau bentuk cincin tu..

Okeh. Tenkiu blog! Tetiba cam tersedar sendiri..
Nak biar dia pilihkan..
Sebab apa yang dia pilih adalah yang terbaik untuk rina..
Lagipun isteri mana boleh membebankan suami. Cewahh prektis prektis :p

Ok. Tak jadi merajuk hee



- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Sunday, August 21, 2011

Esthetika slimming centre

Kali ni rina beli coupon dari groupsmore. Esthetika slimming centre ni terletak di area ampang point. Jauh gak laa.
So kat sini rina buat slimming treatment macam biasa tapi cara disini agak berbeza.

Firstly rina dicucukcucuk di part yang bermasalah dengan menggunakan mesin. Konon nye untuk hilangkan water retention. Bila dicucuk nanti macam air tu pecah hoho.
Dapat 6000 cucukan okeh hahaha
Tapi tak sakit pun. Macam tak berhasil pun ade err..

Lepas tu kene pakaikan satu alat ni. Tau tak yang macAm pam doktor guna untuk cek darah tinggi tu?

Hah, guna tu la. Dia balut dari perut sampai ke bawah. Lepas tu start mesin tu. Nanti tetiba je bende tu kecut, then kembang balik. Selang seli, mula dekat atas lepas tu bawah kaki lepas tu perut. Best. Macam digenggam2 haha geli sikit.

Lepas tu dia urut2 sikit tapi tak sakit macam dulu.

Lepas tu habis. Taktaulah berhasil ke tak huhu..




- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Buat bakal suami ku..

Aku Hanya Wanita Biasa
Tampak Sempurna Di Luarannya
Namun Hakikat Masih Memerlukan Seseorang 
Untuk Menyempurnakan Kehidupanku
Dan Buat Adam Yang Bakal Menjadi Pendampingku Kelak
Ketahuilah Bahawasanya
Aku Takkan Selamanya Nampak Muda Dan Menarik
Kerana Waktu Bakal Memamah Usia
Tua itu pasti menjangkau tiba

Buat dia bakal menjadi raja di hati
Aku Hanya Wanita Biasa
Kadangkala Ada Waktu
Saat kerja menghambat waktu
Aku mungkin terlalai seketika
Maafkanlah aku
Apabila aku alpa dengan duniawi
Maka tegur dan bimbinglah aku

Buat Dia Bakal Imamku
Aku Hanya Wanita Biasa
Aku Mohon Sokongan Dan Bimbingan
Aku Mohon Pemahaman Dan Pengertian
Aku Mohon Kasih Sayang Tidak Berpenghujung
Aku Mohon Kekuatan Meneruskan Liku-Liku Kehidupan
Bimbinglah Aku, Ajarlah Aku

Fahamkan Aku Supaya Aku Tahu
Redhakanlah Hatimu Menerima Segala Kekuranganku
Kerana Aku Hanya Wanita Biasa

Read more...

Monday, August 15, 2011

24 tahun sudah..alhamdulillah

Assalammualaikum..
(bagi salam bagi nampak matang sikit cewahh hihihi)

alhamdulillah, Allah panjangkan umur rina..
sudah genap 24 tahun rina hidup di bumi ini..

tapi masih belum ada something meaningful to Islam thai i have done..
sobsob..

ape ape pon kek sebijik untuk rina

thank you Mr Google
sayang dia banyak banya, tanpa Mr Google, takde lahh kek cantik macam ni untuk saya haha
.cacat.

Wish rina untuk tahun ni...macam banyak sikit..
semoga rina dipertemukan jodoh pada umur 24 tahun ni.
semoga pada umur 24 tahun ni, rina menjadi lebih matang dari yang sebelumnya..
i mean, matang pemikiran. perangai kanak kanak sikit takpe kuttttttt lalala!

dan akhir sekali, semoga rina dapat beri kebahagian, senyuman, dan kenangan manis buat semua insan yang rina sayangi..

aminn..

dann
tahun ni amat lah special..
sebab ada someone very special sambut birthday saya yay!
alhamdulillah..
^__^






Read more...

Sunday, August 07, 2011

Kupinangmu dengan Bismillah :)



by Rossa ft. Ungu

Atas restu Allah ku ingin kau menjadi milik ku
ku berharap kau akan menjadi yang terakhir untukku..


Read more...

Saturday, August 06, 2011

Persiapan tunang

selain nak kuruskan badan,

rina nak belajar masak 
dan juga persiapkan diri sendiri untuk jadi ister solehah

itu lagi penting!

boleh pulak fokus nak kurus badan jek..

haih..

lepas tu, pikir macam mana nak ambil hati family si dia..
huhu
segannyee

walaupun adik beradik dia baik baik
tapi rina segannn

macam mana mau jumpa ni
aiyak!

*NERVOUS*


Read more...

Tudung tunang

Rina beli selendang kosong je untuk tunang.

Tetibe rasa cam buruk.. Da la baju memang buruk.. Tudung pun buruk.. Adeh

Mekap ade tanya satu tukang make up ni. Jumpa kat internet. Murah jugak dan area shah alam.
Plus syafa ade suggesy makeup di bodyshop.

Aiyak. Assignment x jalan sebab dok pikir pasal tunang je. Weee tak saba nye nak tunang! Hihi

Gediks. Bye


- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Friday, August 05, 2011

Baju nikah dan tunang


Hari ni pergi ambil baju tunang. Actually kain ni beli kat bandung. Untuk buat baju raya.
Lepas tu terfikir nak buat untuk tunang.
Sebab ingat nak buat simple je, malas nak membazir.

Ini dia baju tunang rina;




Simple je kan.

Then pergi jalan tar, beli selendang untuk dikenakan dengan baju ni. Memang simple habis. Cam nak pergi kelas je hahaha

Dekat jalan tar, rina beli baju untuk nikah plak.

Beli dekat jakel.



Kain chiffon putih jadi pilihan. Sebab nampak bersih dan simple.

Harga boleh tahan. Dalam 600 gak lah.. Tapi dapat baju melayu ngan inner sekali.

Harini ade masalah sikit. Dah terkantoi dengan elly pasal nak tunang. Terkilan sangat sebab bukan dari mulut rina sendiri.

Lagipun rina tak sure nak jemput kawan kawan ke tak..

Yela, ni first time family rina dan sidia berjumpa. Nanti ramai2 sangat susah plak.

Rina bukan reti nak jemput sikit sikit je kawan. Nanti ade plak yang kecil hati. Huhu.

Pening kepala dibuatnye. Sabar je la rina...
T_T

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Thursday, August 04, 2011

rasa nak menangis

tak tahu lah...rasa nak menangis je malam ni...

ya ALLAH..permudahkan lah segalanya..
andai dia yang KAU cipta buat ku, pertemukan lah jodoh kami..
andai bukan dirinya..KAU jauhkan lah dirinya dari ku..

aku tak nak buat kesilapan yang sama sekali lagi ya ALLAH..
hanya padaMU aku berserah, hanya pada MU aku memohon pertolongan..

Read more...

Decleor Paris Treatment

Beli voucher dekat groupsmore RM 88. treatment kali ni more to nak hilangkan selulitla. Bukan kurus kan badan.

Rina amik kat cawangan Mid Valley. Dekat tingkat 2.

So macam biasa, bukak baju hehe. Lepas tu meniarap. Dia sapu scrub kat seluruh badan.
Lepas scrub dia suruh mandi. Lembut giler badan rasa. Halusss je kulit. Serius!

Lepas tu dia suruh meniarap lagi skali. Die mula letak gel dekat kaki belah kanan. Mula2 dia just tekan kuat. Lepas tu dia urut guna disiku dia. Sakit gilerrr meraung2 rina kat situ hehe. Lepas tu dia karate karate kaki kita, cubit cubit hebatt punya. Bepeluh rina walaupun aircond kuat. Rasa cam oene dera huhu. Lepas kaki kanan belakang, kaki kiri belakang, then kaki kanan depan, then belakang.

Tersiksaa! Dia kata nak bagi jadi merah means pengaliran darah lancar dah.

Lepas tu dia sapu gel panas tben balut dengan selimut panas.

Sebenarnye rina pilih bahagian peha. Boleh je pilih perut atau tangan. Kalau perut agak2 boleh tercirit kot haha.

Abes tu pegi mandi. Lepas mandi dia sapu krim pelembab kat kaki.
Setel.

Macam biasa die promote macam2. Rina tahan jelaa.

Tapi rina rasa tempat ni bagus. Kalau buat selalu confirm kulit licin tanpa selulit insyaAllah :)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...
Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top