Friday, May 01, 2009

Tension!

Tension nyee!! tgok sume orang turun berat badan! konon2 stress sebab kerja.
tapi nape chokichoki xturun berat badan pon!! hukhuk.
kene diet pasni. diet diet! :(

tibe tibe emo :p

Tadi chokichoki search tentang sifat dan jenis darah..tapi jumpe pilih makanan ikut jenis darah gak.
sifat2 macam dah biase sangat..so chokichoki share makanan ikut jenis darah je la.
mane tau leh dipraktikkan :p


Memilih Makanan mengikut Jenis Darah
sumber: http://site.100percentnutrisyen.com (MAHADI BIN ARIFIN, R Ph)

Adalah diperhatikan bahawa tindakbalas jenis darah terhadap/kepada tekanan (stess) mempengaruhi fungsi hormon thyroid pada peringkat selular. Tahap atau amaun hormon ini sangat kritikal bagi menyenggara tahap lemak badan.


Jenis A dan AB adalah dua kumpulan yang tahan dengan diet vegan; vegetarian.

Struktur protin pengalihlectin, diketahui terdapat dalam makanan, mempunyai tindakbalas spesifik dalam sel-sel, tisu-tisu dan sistem imun bergantung pada jenis darah.


Oleh demikian adalah disyorkan:


Jenis O : mengambil lebih protin dari sumber haiwan; focus dalam menangani dan menguruskan perasaan marah; mengambil bahagian dalam riadah berat; mengawal tabiat melawan.


Jenis A : mengambil makanan dari sumber sayur dan ulam; menumpukan menguruskan tekanan (stress); melibatkan riadah ringan bagi menangani stress; rehat antara tugasan harian bagi mendapat tumpuan kerja/tugas.


Jenis B : pelbagaikan diet; tumpukan kepada minda yang kreatif; melibatkan dalam meditasi bagi menangani stress; elakkan tindakbalas emosi berlebihan.


Jenis AB: Makan sedikit tetapi lebih kerap; tumpukan dalam membaikkan kecenderungan spiritual; riadah ringkas tetapi berulang-ulang dalam sehari bagi mendapatkan tenaga; elakkan berperasaan diasingkan.


Walaupun bunyi seolah-olah ‘alchemy’ dan ‘anecdotal’ pemerhatian yang teliti dan masa yang lama telah dilibatkan bagi merumuskan syor di atas.

Diet mengikut jenis darah telah diamalkan ramai guru-guru seni mempertahandiri, ‘martial arts, di Jepun China dan eropah, juara-juara tinju, pro bola keranjang, pro sepakbola dan athelit.

Kajian lebih lama akan membuahkan rumusan lebih saintifik bagi digunakan secara rasional dalam perubatan.

Pada sudut perubatan functional, tiada halangan kembali kepada alam semuladijadikan untuk mendapatkan tahap kesihatan yang lebih baik.


*chokichoki darah AB..pasni nak makan sikit2 je la tp kerap..pstu eksesais ringkas ulang2. chaiyo2! :p

6 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

Rizdiahk Nahraf 1/5/09 7:04 PM  

tips nak kuruskan badan: hilangkan sume artikel di blog berkenaan 'makan percuma', 'orang belanja makan' dan sewaktu dengannya.

akhir kalam.....

gemok hahahahhaha

Chokichoki 1/5/09 7:17 PM  

hhaha
susahla camtu..org blanje xleh tolak.
pastu kene mkn smpi abes nanti org xnak bnje lagi haha

adeh..ptotla gmuk ek..:(

pensukebulan 1/5/09 11:00 PM  

nice one... aku darah a. ngeh3. tgh diet nih. bgs ko bg tips ini

Chokichoki 2/5/09 11:13 PM  

hehe..jom2 diet!!

bru td mkn pnuh sepggn nc =_="

syamim,  8/5/09 10:03 PM  

rina...ko dah kije ke??nway tips nk kuruskn badan.
1. Jangan diet xmakan tp amek makanan sehat,small serve but frequent.
2. Dinner b4 8.kalu nak makan gak after 8 makan fruits or veges.those are easy to digest n let ur body burns stored fat when u r sleeping not burning the calories from your late snacks.
3. Exercise exercise exercise...ye..majulah sukan utk negare
Ok....tu la tips utk hari ini =>

Chokichoki 8/5/09 11:30 PM  

industri training je..
hehe
maseh bg tips..
mmg byk je tips cume xdipraktikkan je ehehhe

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top