Saturday, January 08, 2011

Master di UNITEN ke UM ?

Tiba tiba rina rasa nak sambung Master lahh..

1 sebab rina boring takde cinta *jujur tak? haha!*
2 sebab tak sabar dah nak jadi lecturer
3 sebab memang nak sambung Master, cepat atau lambat je

Rina nak minta bantuan MOHE untuk sambung Master.
so MOHE ni boleh support kita kalau buat Master secara full time selama 2 tahun
di mana mana IPTA dan IPTS yang terpilih.

setelah dikaji kaji..hanya 2 universiti yang menjadi pilihan rina
yang ofer Master in Electrical Engineering

iaitu UNITEN (tempat degree rina) dan UM

kedua dua universiti ni ada pros dan cons..

rina list lah kat sini

  1. UNITEN

Pros : -

  1. dah biasa…kenal lecturers.
  2. dengar macam senang sikit lah..bertambah senang sebab kita da biasa dengan suasana.
  3. ada kelas on weekdays malam..so xya la nak kacau weekend. Tapi sebenarnye penat jugak either way.
  4. 7 subjects + 1 project

Cons : -

  1. sebab utama rina taknak..ex-bf ade jadi r.a kat sana ..rina taknak teserempak dgn dia
  2. walaupon possibility terserempak rendah..tp rina banyak kenangan kat sane..nanti rasa sedih
  3. jauh gak dari rumah ( 30 minutes)..plus, kalau kelas malam, terpaksa tempuh jem


  1. UM

Pros :-
  1. Universiti yang diiktiraf gak la kat Malaysia 
  2. Master nampak beharga sikit la..lebih lebih lagi takde la buat kat U yang sama 
  3. Rasa suasana baru…pengalaman baru…
  4. Dekat giler ngan rumah

Cons :-
  1. susah sikit… ada 12 subjects + 1 project. kene buat jurnal…sempat ke 2 tahun untuk 12 subjects?
  2. takut gak sorg2..buat takde kawan…(kat uniten pun still kene cari kawan baru) tapi sebab UM, kita tak biasa kan
  3. kelas weekend… taktaula ni pros or cons…sbab rina bukan watpe sangat on weekend…



so...kawan kawan sekalian..rina patut sambung di mana ye...susah betul nak buat keputusan..
rasa nak buat di UNITEN je..senang...tapi takut sedih balik
nak buat kat UM, malas pun ada

adoyai!~



13 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

nadia rosle 8/1/11 3:25 PM  

better choose UM :D bukan senang nak masuk UM. 1st class uni kot.

^misslina^ 8/1/11 3:51 PM  

um.sounds better~

niesz 8/1/11 5:33 PM  

wat solat istikharah, insyaALLAH semue kerja d permudah kan..

Apit 8/1/11 5:44 PM  

rasa2 better try UM plak...bosan r dh undergrad kt uniten, then sambung kt uniten..kdg2 kna try suasana baru..ak dlu undergrad utm-mech..master wat part time kt utm, but offshore program kt penang..KL sng, byk tmpt offer postgrad study...pasai kna wat jurnal 2, layankan ja...mana2 tmpt pun sama ja susah dia...

aLya 8/1/11 7:09 PM  

better UM..pengalaman baru, suasana baru, kawan baru..hehehe
maybe something yg rina x expect kat sane ada n lg bez..hehe

miss cleopatra 8/1/11 11:09 PM  

uniten!
jgn nak pening2 kan kepale buat masters..uniten da kenal lect sng kalo nak mntk tulun..hee..

just my opinion..buatlah kptsn yg terbaek! =)

Shag 8/1/11 11:17 PM  

Shag undi UM! Sebab dekat dgn rumah. Kalau tetiba ada kelas malam dekat lah jugak nak pergi kelas tu. Ni kalau kat UNITEN jauh nak balik malam malam. Haih. Awak tu anak dara, Rina ;)

12 subjek tu insyaAllah boleh cover. Tinggal nak yakin kan diri utk buat je.

Entri terbaru Shag : Surat Perletakan Jawatan dari Cik Kembar

dR Hannah 9/1/11 1:49 PM  

rinaaaaaa!!!

aku tatahu nak cakap ape. haha! tapi better try tempat baru kan.

takpon, MOHE tak hantar pg oz ke??? :p

Rina (◕‿◕)✿ 9/1/11 1:52 PM  

hehe tenkiu semua...
mohe tak hantar g obesea lahhh haha..

rina akan consider satu2 pndapat korang...nanti bila da wat keputusan..rina bagitau

thanks sesangat..love u all lahh :*

RG 19/1/11 3:45 PM  

nope..choose utm..utm is better u know..1st of all..u need to make sure dat..dat university gives a M.Eng..some U awards a M.Sc..

Anonymous,  23/1/11 7:45 PM  

Ambil MPhil di UM. Cuba dapatkan maklumat dari laman web Institut Pengajian Siswazah UM. 2 penyelia dari jabatan berlainan diperlukan. Yuran cuma RM seribu lebih setahun. Kursus 100% by research.

Ataupun cuba Endeavour Scholarship untuk universiti-universiti di Australia.

Nadia Sulaiman 14/5/15 9:32 PM  

Salam. tq if u willing to reply
I plan nak buat master engin @uniten. coz dekat dgn umah. I tgk uniten ada ms engin power, nanti cert MEng ke MSc? can u suggest a few lecturers yg ok utk jd project sv. Coz i previously from another U n hv no ideas where to start in such new places

Nadia Sulaiman 14/5/15 11:15 PM  
This comment has been removed by the author.
Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top