Monday, January 21, 2013

Sebelum dan selepas renovate rumah

Salam. Dulu rina pernah cerita yang rina dan mr zauj nak renovate rumah baru kami if ada rezeki. Alhamdulillah hajat kami tercapai. Ada beberapa entry kot pasal rumah tapi ada 1 entry yang spesific pasal nak renovate ni. Boleh klik link bawah ni untuk baca :
http://rinastories.blogspot.com/2012/02/renovate-rumah-baru.html?m=0

Sorry Comot sebab updet guna tepon je.

Sebelum rupanya camnila rumah kami



Bulat merah tu dapur yang tah pape. Tak logic dapur besar tu. Bersambung terus dengan ruang tamu. Takkan masak dekat ruang tamu? Hoho. Nasib baik ada tanah kosong (bulat hijau) banyak kat belakang. Memang sengaja kot developer nak suruh pembeli renovate huhuh!


Jadi after berbulan lamanya, siap sudah renovation tu..
Rina ambil kontraktor indon. Pure indon. Bos nye pun indon. So memang sangat risky. Takot dia lari ke, kene tangkap polis ke..ape ape pon boleh jadi.

Kami take risk ni dan betawakal sebab budget kami ciput tapi keinginan besar haha!
Actually indon ni di rekemen kan oleh salah sorang jiran yang baru kami kenali dekat area tu, namanya kak diana. Dia buat dengan indon ni. Katanya,sebelum ni indon ni pernah buat rumah mak dia. Tu yang dia percaya. Seriously kak diana dapat harga yang sangat rendah la dengan indon ni.

Rina takdelah dapat harga yang sangat rendah tapi memang betul rendah kalau nak bandingkan dengan kontraktor lain. Serius. Ktorang dah survey sakan.

Tapiii, buat dengan indon memang kita perluuu sangat sangat hati hati. Perlu buat perjanjian hitam putih all that, perlu pantau kerja mereka sekerap yang mungkin! Kalau boleh pergi hari-hari, sila pergi pantau hari-hari! Kita tak boleh lah tidur rumah tu, since indon tu tidur situ huhu. Bila dah ade orang laun tidur situ, faham fahamla. Toilet jadi "bekas" dah dan tak nampak baru. Tapi pastikan jangan sampai rosak la. Lepas tu satu lagi kelemahan, memang lama ambik masa. Mana taknye, pekerja limited. 2 or 3 orang je. Lepas tu bagi rina banyak kerja tak kemas. Thats why, kita perlu pantau dengan teliti agar tak terlambat nak complain. Memang selalu la mr zauj pegi jenguk rumah dan perbetulkan kesalahan dorang. Memang sikit sikit complain sampai tahap yang kita nak. Penerangan pun perlu teliti sebab dorang kadang kadang tak faham. Nasib baik ada mr zauj yang rajin dan hebak hal hal ni hehe. Dia pun bagus dalam handle indon indon tu. pandai dia ambil hati dan buat macam kawan supaya pekerja indon tu tak stress dengan kami as majikan mereka :)

Ok tu jela. Lain lain alhamdulillah. Dorang baik dan boleh dipercayai la jugak..

Ini hasilnya :



Ni ruangan merah atas tadi. Dah dibesarkan jadi dining hall berwarna purple. Bilik bawah sebelah kiri tadi dipindahkan ke belakang. Nampak kan pintu tu? Tu la bilik bawah. Ada toilet dalam bilik bawah tu. toilet tu ada 2 pintu. Satu pintu masuk bilik, satu lagi masuk ikut dapur.











Kemudian bila masuk "pintu gerbang" tu, itulah dapur kami yang dah besar yay!







Masuk dapur, ada satu lagi ruangan belakang tu




Ini namanya ruang membasuh haha. Nak letak washing machine etc.

Selain tu, kami renovate tangga. Ni gambar sebelum




Dan selepas di renovate. Tadaaa



Buat stor bawah tangga. Pintu stor ada di bahagian dapur.




Lepas tu, kami kedepan kan sikit sliding door di ruang tamu sebab pada mulanya sliding door di buat kebelakang sikit. Konon nak bersegi. Tapi kami ratakan jadi camni




Tak payah nak bersegi sangat. Yang penting ruang tamu luas =p




Ruang tamu kami..plaster siling dah macam design office korang kan??




Siap ada lampu biru =_=" haha jangan tanya untuk apa. Sila tanya mr zauj ok!

Design rumah ni banyaknya idea mr zauj. Rina hanya beri komen dan pendapat je dari idea beliau. Sesungguhnya mr zauj sangat berbakat *tangan di dada mata ke atas* hihihi.

Selain ni, ada la benda benda tambahan lain yang kami add on bagi harga yang ditawarkan lebih berbaloi hehe. Kalau korang nak tahu harga yang kami dapat boleh la tanya rina personally. Nak tanya pasal renovation ni pun boleh tanya juga tapi nanti rina akan pass soalan ke mr zauj lah hehe..

Oh ye, tingkat atas kami tak renovate sebab tak mampu nak ambil loan banyak banyak. Yup kami ambil loan untuk renovate. Tak cukup kaya nak guna cash money huhu! So ini bukan entry menunjuk la ye.. Nak share je kepada mereka yang suka nak baca pasal rumah. manetahu dapat info from this entry :)

Apepon rina sangat berpuas hati dengan hasil kontraktor tersebut. Walaupun ada cacat cela sikit sikit tapi rina ok je. Puas hati dah, alhamdulillah. Memang pressure tempoh renovation ni tapi ia adalah satu pengalaman manis buat rina dan mr zauj :)

Okeh tu je alkisah renovation.

- Posted using BlogPress from my iPhone

22 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

izfanora 21/1/13 8:24 PM  

ya Allah, cantiknya rina.. klu za ni, dpt rumah pun dah ok..

Anak Lebah Comot 21/1/13 10:37 PM  

Wah..pasnie dh boleh pergi umah rina...

cha 21/1/13 10:59 PM  

wah bestnya dh siap renovate semua dh. nanti ada rezeki renovate atas plak :D

arda 22/1/13 8:54 AM  

wah.bestnya :) terkejut tgk lampu biru tu ;)

~ NANA ~ 22/1/13 9:19 AM  

bestnya tengok! byk rumah rina transform...hehe

::Aja:: 22/1/13 9:56 AM  

cantekla rina..umah beli area mana ni? umah skang mmg kecik2..tp harga?huhu..design nak gempak tp smpit..

I.Q.W.A 22/1/13 10:15 AM  

Cantiknya!!!!!!! lucky u ! :)

AlianaZ 25/2/13 10:49 PM  

Salam Rina,

Akak tjumpa blog Rina bila survey klu2 ada renovation lavender 2 ni..akak pun dlm proses nk buat renovate tgh cari2 kontraktor yg blh bg good offer..klu x kbratan, blh bg contact no. indon yg buat rmh rina and total cost roughly yg rina abis utk semua tu..emel akak yer ozalianaz@gmail.com..and welcoming the new baby too ;)
Thanks dear.

Anonymous,  7/3/13 11:37 AM  

Nak tny berapa cost renovate dapur?

Anonymous,  11/3/13 9:53 AM  

hi, nak tanya..u ambil loan apa utk renovate rumah ni?personal loan?

ammar 17/4/13 12:17 PM  

salam, nak tanya, ambil loan apa untuk renovation ni? & satu lagi kalau tak keberatan, boleh saya nak tahu tak kos renovation ni & brp anggaran luas kawasan yg renovate?
sy tanya byk ni sbb dlm planning nak renovate rumah jg..
email saya ammarshaiful@gmail.com

Mama Aida 10/6/13 12:32 PM  

Mama aida nak tny berapa byk loan yg rinna buat...n dgn bank mana...emailkan boleh...nuraida298@gmail.com

Insight Design 24/6/13 3:19 PM  

cantiknye rumah awk..brape total sume ni? sy pn ade renovate rumah n kedai dl.. sy guna kontraktor ni..ok jugak kerja dia..sy bg tau budget sy n dia suggest apa yg patut.. just nk share.. sesape yg nk try cuba tnya no ni 0172561504/insightdesign78@gmail.com

Anonymous,  23/7/13 1:40 PM  

SALAM... bole saya tahu cost renovate ni? sebab saya baru beli rumah di bandar saujana putra. sejibik je design sebelum renovate. 20x70. bole text pada saya 019-3263066/miyukieme@gmail.com

jeep,  15/8/13 4:22 PM  

Salam Boleh saya dapatkan no tel org indon tu. sms 017-7556806 @ emel adjeep07@yahoo.com

Anonymous,  17/8/13 12:03 PM  

AsSalam,


saya nak bertanya seperti soalan En Ammar di atas. (17/4/13 12:17 PM). email saya ye. tq

nazrisme@gmail.com

Anonymous,  21/8/13 11:11 AM  

Salam...bley bg detail tntng renovation ini?? gril rm bpe...kabinet bpe?? N wat loan ape ek?? Plzz email ke ni_kyra@yahoo.com...Tq..

Anonymous,  12/9/13 6:49 AM  

As Salam rina. akak baru nak plan renovate car porch..dah dok bsp 4 tahun baru sekarang ada rezeki nk renovate.bole akak dptkan contact indon tu...tgh cari contrctor yg bole buat dgn budget akak yg skit ni..rina bole contact akak 0126690387/neq02@yahoo.com
tq.

Anonymous,  13/9/13 4:59 PM  

Salam sis Rini, seronok bace en3 sis pasal renovate rumah.... sy berminat nk tahu kos renovate mcm ni n no indon yg buat renovate ni sis.... rumah sy akn siap nnti dan memerlukan renovate.... blh jugak sy nk tahu indon tuh die bleh wat kat area mane?sbb rumah bru sy nnti kat area dengkil... sis emailkan kat nordiela15@gmail.com terima kasih sis...

Anonymous,  17/11/13 10:21 PM  

assalammualaikum..bagi sesape yang nak renovate rumah atau construct rumah atas tanah sendiri bolehla contact no ni ok..rizal (016-6532772)-area melaka dan johor-..pakej istimewa untuk loan kerajaan (tanpa bayaran dahulu)..dijamin puas hati :)

Anonymous,  7/1/14 8:25 PM  

assalammualaikum rina..cantiknya rmh ni..kalau x keberatan, boleh tak emailkan anggaran kos renovate ni dgn nama dan no contact kontraktor....nak buat bajet sbb nak renovate rmh gak...hehe..trm kasih..email:mpegaudio@gmail.com

aida afandi 16/3/14 9:44 PM  

assalammualaikum sis..cantikni..boleh tak emailkan kos renovation and contact number kontraktor....tq
Hanacookies88@gmail.com

Related Posts with Thumbnails

✿ VVIP Visitors ツ

Make your own

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


✿Gossip Box ツ

  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top