Thursday, July 16, 2009

Final Year Project Begin~*

Cewah. tajuk xleh blah. haha :P

Mula2, CC ingat nak propose tajuk tentang tasks in power quality memandangkan CC ade experience dengan department power quality during industrial training.
tapi lepas bincang dengan en hamdan, ketua unit power quality kat TNB-ES, dia cakap, company nye data is P & C huhu
so hancurlah harapan CC nak wat project tu :P

Lepas tu tepikir nak wat solar..tapi Dr. Vigna cakap koman sangat..hmm..
So CC decide tggu tajuk kua je..

Ari Slase tajuk kua..macam2 la tajuk..penat da wat research dan tanya2..
ari ni, kamis, ktorang kene pilih dah..kene rebut2 ok. huhu

Dari kol 8 pagi! ktorang dah datang cop tempat kat ITMS nak register. gile semangat kan? hihi
sambil2 tu research2 lagi tajuk ape nak amik ni
akhirnya 10 minit before registration iaitu 12.50 pm CC dah wat list priority untuk tjuk2 :P

Lg seminit masing2 da sibuk me"refresh" window register tu.
tbe2 tgh2 refresh2 tu, butang "register" kluar. menggeletar tangan CC nak klik, teberenti jantung, tebeliak mata, tekejut macam nampak antu je
Memang cuak neves bedebar la kan nak rebut tajuk. korang bayangkan bepuluh2 students nak rebut tajuk. mane kite tau pilihan dorang same ngan kte kan

tapi Alhamdulillah CC dapat tajuk 1st yang CC nak. Alhamdulillah..lega rasanya..
ni tajuk dia :-

Title:Calculation and Estimation of Losses in Enclosures of a 3-phase Common Enclosed Gas Insulated Switchgear (GIS).
Supervisor:IR. TUAN ABD RASHID B TUAN ABDULLAH
Synopsis:Electrical losses in enclosures of a 3-phase common enclosed GIS are mainly due to eddy currents in the enclosure. The losses can only be estimated as they depend on many parameters, e.g. permeability of material, wall thickness, current in the conductors, etc. Student shall study and analyze the sources of electrical losses in GIS enclosures and establish the relationship of the losses with design parameters as above for the enclosures including the geometry of enclosure. A comparison of losses between different type of materials shall be made for example steel and aluminium at various wall thicknesses. Student is required to use a Finite Element Analysis (FEA) to model the enclosures and calculate the losses at various design configurations. A model of 3-phase common enclosed GIS rated at 132kV from actual GIS substation design in TNB will be applied for this project. The estimated losses will be calculated based on the result of FEA and compared for different types of materials. The optimum design of enclosures with regards to the material, wall thickness, geometry, etc. shall be achieved after considering all parameters involved in the calculation.
Methodology:1. Study and analyze the sources of electrical losses in GIS enclosures. 2. Establish the relationship of the losses with design parameters as above for the enclosures including the geometry of enclosure. 3. Compare the losses between different type of materials, example steel and aluminium at various wall thicknesses. (This project will be co-supervised by an expert from TNB Transmission.)
Deliverables:Results from the simulation and reports.
Sponsor Info (Optional):
Project Type:Predominantly Design Based Project
Learning Outcomes:No learning outcomes defined for the project title


Harap2 fyp CC bejalan dengan lancar..xde problem..dapat banyak pengalaman yang berguna dan yang paling penting dapat A hahaha :P

Gudluck to all my friends too! Chaiyo!!

2 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

Jay Chou,  16/7/09 6:42 PM  

Baca description pun dah tak paham XD

Chokichoki 16/7/09 7:09 PM  

hehe. CC phm 10% lol hahaa
dr. vigna ckp stretfowad.ok kott

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top