Thursday, December 31, 2009

saye pun ade azam juga~

Assalammualaikum kawan-kawan
Welcome 2010!

hehe.
lame suda x menulis.
malas n sangattt busy actually.
tapi rugi kalau x tulis azam tahun ni.
sebab tahun 2010 ni sangattt bermakna buat rina.
rina nak buka buku baru!
it is the beginning of my life!
insyaAllah..


here goes my "azams"


The last moment in UNITEN...


InsyaAllah April 2010, rina akan tamat belajar di UNITEN setelah 5 tahun kat sini...
so..rina nak kumpul sebanyak mungkin kenangan manis bersama kawan-kawan yang rina sangat hargai..
they always make me happy, give me the courage to live when i felt like dying..
thank you guys..hanya Allah mampu balas..
nak hang out selalu dengan korang :)


and it is already the last semester, of course i aim for the best result..
hope i will do well for my exams and project 2. chaiyo!!

Rockin' the Working World~*

pastuu keje plakkk.
cewah.
da tua aku rupenye whahha :p
poyo je..

rina berazam nak menjadi pekerja malas contoh setiap bulan hahha :p

hm..rasa2 rina akan bekerja di TNB nanti as i'm scholar ytn holder.
tapi rina sedang berusaha mencari peluang untuk menyambung pelajaran ke peringkat tinggi lagi
pergh ayat karangan hihi

tapi yang pasti after habis study ni rina x nak rehat2..nak teruss carik keje before kene panggil..
xkesala keje ape2
nak gain experiences
and of course i need the money..
why i need money?
meh nak citer :p


Money money where are you?

Firsssttt sekali, rina nak bawak abah pergi mekah..
mak dah pegi..
abah je..tak cukup duet lagi..for some reasons..
tak dapat  ikut mak dulu..
so..rina harap sangat dapat hantar abah pergi haji.
kalau ada rezeki lebih, dapat pergi 1 family lagi bagus
ini akan didahului dari semua perkara..

lepas tu, rina lak nak mlancong ke luar negara.
mana2 lah yang dekat..jepun ke aussie ke..
nak pergi masa winter yey!
nak tengok salji!!!
kecewa haritu pergi pavillion. salji dia buih je.
cis. i ditipu. huh.

pastu nak beli kereta untuk parent.
nak belanja diorang jalan2 melancong tp dlm negara je hahaha. x logikla kalo nak g ovesea lagi. tu azam tahun 2011 kang hihi :p
pastu kalau duit terlebih, nak beli handphone baru,nak beli rumah,kereta,rantai,jam, banyaklahh nak list hahahaha
*macam gaji 8 juta je kan :p*

Welcome the new me..

Of course semua orang pun nak berubah ke arah kebaikan..
tak terkecuali rina..


I want to be a better muslimah, daughter, student, friend pape jela to others.
macam last year,
rina berazam tak nak marah2. and i think i did it kot..80% atleast hehe
rina rasa, rina dapat bersabar dalam banyak perkara.
soo.tahun 2010..
rina nak berubah jadi lebih matang.
tak nak bersifat kebudak-budakan..
nak menjadi wanita.
ok wanita tau hahaha!


nanti bila rina walking to the working world, rina nak org pandang rina sebagai seorang pekerja yang well rounded. i want to give my 100%.
dan
harap semua orang suka berkawan dengan rina lah..


then i want to improve my appearance.
i want to reduce my weight!!
waa gmok da wehh
Rina nak capai target berat 40 kg! haha!
Rina sekarang tengah menjalani program diet.
jurulatih nya adalah rina sendiri :P
harap2 habis sem ni which is bulan 4 tahun hadapan,
dapat lah rina capai target.
tapi macam x sempat je haha.
soo.. by next year da capai lah
mestiii!

 LOVE is CINTA 

rina nak belajar untuk cinta pada Allah, PesuruhNya, diri sendiri lebihh dari orang lain...
tentang cinta pada lelaki lain..
rina serahkan pada jodoh yang telah ditentukan..
rina berazam x nak couple dah..
seriously..rina serik..
serik untuk berpisah..
x mampu lagi rina nak menghadapi situasi tu lagi..
apparently.. i seem to be strong but inside, only Allah knows better..

Stories of Rina remain forever..

and lastly..
Rina nak jadikan blog ni se famous Red Mummy!
hahaha!
hihi. act nak menjana pendapatn dari blog.
and of course rina nak mencatatkan segala perjalanan hidup rina di sini.
tanpa noktah.


that's all azam rina..


harap-harap tercapailah..
harap-harap azam kita semua tercapai..
amin...


happy new year friends!
^_^

Read more...

Sunday, December 27, 2009

dah stat dah

kemalasan beblogging da stat da..
atas kebizian2 yang melanda
ditambah pula dengan addiction2 yang tebaru

so da xtulis ari2 and panjang2 da

tp rina still pegi bace blog2 kawan2 yang laen..

so maybe it's time for me to visit u all punye blog lak.
wait for me!
^_^

Read more...

Saturday, December 26, 2009

sebab bende ni, fyp x jalan!

jangan salahkan rina kalau fyp x siap.
salahkan bende ni ok!


cantek kan kebun saye?? =D

jemputlah datang ke rumah saye. lol!


jiran-jiran tetangga :P


taman yang penuh dengan itik


tedapat tanah pekuburan di sebelah taman =_="


Merry Chrismas! yey!
tanah putih sebab snow ye :p


fun fair pun ade!


transpot saye~


kuda..ayam..dan banyak lagi hehehe


oh..i LOVE this game!
so
saye becita-cita untuk menjadi pekebun yang berjaya satu ari nanti!



kehkeh.
sekian.


Read more...

Friday, December 25, 2009

say no to YES!

nanges camni.
duet rina da banyak abes.
asik shoppiinggg je
kuar seratus, tak sampai seari da abes!

esok nak beli laptop baru lagi..
pinjam duet mak act.
rm2k..
laptop ni da ngekngok sikit da
so rasa x sabar nak gune laptop baru
yey!

pastu nextweek, nak g beli baju utk gradnite plak
T___T

abesla duet rina waa! =P

*YES = Year End Sale*

Read more...

Thursday, December 24, 2009

kawan2 sume!

*this is a sticky post until 24 Dec. Please scroll down for the new entry.*

kawan2 blog yang prihatin..

please lend me ur time..
go to this link

and vote for me!

*edited*
sebab ada kawan tanya,camne nak undi..
so rina nak cite sikit walaupun da nak abes waktu hehehe

korang pegi link kat atas
then comment undi 1.Rina 2.anyone 3. anyone

anyone tu peserta laen
hehe.

thanks ya!
^_^

Read more...

happy ke

x tahu..
entahla..

adeh..malas nak update blog..
act rina ada 1 lagi blog..
tempat luahan hati rina..
luah seluah-luahnya..

biar sume yang sedih hanya kat blog sana..

dan kat sini hepi je..

nanti rina update btol2 ye..
xde mood sekarnag ni
:(

Read more...

Tuesday, December 22, 2009

Happy..


Tiba2 macam sedap lagu2 Wani Ardy ni..
 
Paling rina suka lagu ni..
maybe it is suit to my current situation..
^_^

HAPPY


Excuse me
Listen to me please
This is my heart
We’re talking about here
I have my own reasons
And it happens to be a bad season
Yes, I am a coward
Afraid to be forward

I admit it
I admit it
I admit it
I admit it

I let my buddies do their own figures
I don’t wanna sound too sure,
I don’t know about the future
I know I used to be pissed off
When my girlfriends put me off
Now I am in their heels
I finally see

That

It is not at all a big deal
We should just go back to basic
I’m happy
You should be happy
We can be in love
And there’s no need to tell the whole wide world
And we’re happy
And we’re happy

Excuse me
Listen to me please
This is my heart
We’re talking about here
I know I used to be pissed off
When my girlfriends put me off
Now I am in their heels
I finally see

That

It is not at all a big deal
We should just go back to basic
I’m happy
You should be happy (for me)
We can be in love
And there’s no need to tell the whole wide world
And we’re happy
And we’re happy

Read more...

tak baek tak baek.

benci2 orang ni memang tak baik kan?
tapi rina lama dah x rasa benci sangat2 macam ni.
bukan sengaja..
tapi..
bila teringat sikit pasal dia, rasa marah.
astaghfirullah...

huhu..
sedih dengan perasaan sendiri..

okla..lupekan pasal entry emo2 ni

rina tengah busy dengan FYP sekarang ni..
banyakk x siap lagi ni..
so i need to workhard.

kalo x siap ni, x grad laaa
T_T

pray for me ya!

Hati , walaupun dalam badan kita, tapi kita tak boleh nak kawal dia macam anggota badan yang lain..
Subhanallah..
Hebat betul ciptaan Allah kan?
Ya Allah..bersihkanlah hati kami dari perkara-perkara yang kotor, perkara-perkara yang Kau murkai..
Amin.

Read more...

Benci!!!

selama 22 tahun hidup, macam2 dugaan yang rina pernah lalui..
dan sekarang rina rasa hidup rina macam tenang
IF
sorang tu tak wujud.

so i hate that person.
so much!!

rasa nak bunuh2
cincang2 pastu blender.

sekian
*hanya luahan saje..xyala sape2 tahu.

Read more...

Monday, December 21, 2009

malasss!

malas giler lately ni..
malas tapi bz..
thats y la blog x berupdate..=p

anyway arini beshday mak!
makkkkkkk!!
hepi beshday!!
*macam mak bace je kan hihi*

Lia sayang mak sangat2!
semoga mak dipanjangkan umur
dan diberikan kesihatan..
sentiasa diberkati Allah..
segala kebaikan untuk mak..

I Love U so much Mak!

Read more...

Sunday, December 20, 2009

First and Last jadi pengapit~*


*sambung dari entry sebelum ni hehe

kenapa last?
sebab penat woo
kipas2 pengantin, lap2 peluh pengantin,
tapiii
peluh sendiri??
xde sape lap ok!
hehehe

tp still, it was a wonderful experience to me
^__^

pagi2 buta kol 10 pagi
rina teman kak dayah pegi saloon untuk make up
rina pon tumpang make up skalila
hehe!

act rina x minat make up ni.
lagi2 make up tebal
sebab rina rasa muke rina lagi bruk bile make up.
x caye?

tgok ni


see?????
macam 80 tahun tua dari kak dayah kan??
T_T

tapi xpela..
mak yang nak sangat anak dia make up
"mak teringin nak tgok anak mak make up, jadi muka camne.."
*btol ok, bukan alasan semata :p*

sedara cakap lawa je make up
maybe gaya tudung x bape ok
selamba je la~



tunduk2.
pengapit yg control lebih
over tau
hahah :p


masa ni duduk dulu tgok pesembahan silat before masuk dewan

tgok2 kak dayah, ade peluh ke x
peluh sendiri menitik x hengat xleh lap
heheh



sambil tu usya2 org
carik adah,naza ngan jem yang cakap nak datang
tapi x sampai2! :p



kipas2
kekok sikit sebab kene kipas guna tangan kiri
kak dayah pulak asik mintak laju2 kipas
tecabut tangan
xpe..demi kak dayah tersayang
hihi


sapu ganas2 hahah!



 gambar last sebelum batery camera habis
T_T

gambar masa adah,naza ngan jem datang ada kat kamera naza..
xamik lagi..

nak tau x?
dunia ni kecikk sangat..
adik abg azrul (husband kak dayah) boifren classmate naza masa kat MRSM
kecikkan dunia??
hihi

sekian saje citer pekawinan kak dayah..
nanti kalau ada dpt gmbr2 masa kak dayah ptg kek + pesalinan baju2
rina update la lagi..

semoga kak dayah dipanjangkan jodoh sehingga akhir hayat..
semoga dimurahkan rezeki..
diberi anak yang cute2 so nanti rina boleh tumpang cubit pipi sorg2 hihi
semoga rumahtangga mereka sentiasa dirahmati Allah..
aminnn~



Read more...

Friday, December 18, 2009

at last, nikah gak~*

Sedihhh Kak dayah suda kawin!
xde geng single dahh :p

 haritu rina da cerita tentang kisah tunang dia.
 dia da selamat mendirikan rumahtangga pada 12.12.2010
alhamdulillah
*ape la kakdayah..tunggula 2012, lawa sikit tarikh ;p*
hehe

ok..jom tengok gambar!~*


macam pinang dibelah dua..
sesuai kan??
husband kak dayah nama dia azrul.
abg azrul ni 31 tahun da! beza 7 thun ok!
tapi nmpk muda n hensem!
pandai kak dayah pilih
hehe


tahan2, ramai nak amik gmbr ni
hahah


gambar masa kat masjid tu
mak melayan cucu sedara + anak sedara
sume nak gula2 dari mak
hihi
*bile mak nak ada cucu sendiri ek :p :p*


begambar ngan family.
ramaiii lagi sbenarnya
tapi sume da kua masjid laju2 nak makan
cehh.rina nye family mmg suke makan dr amik gmbr.
hahah


begambar atas pelamin
ni baru nikah ni
saje suke2
tapi baju kak dayah cam nak sandingg je
lawa giler

bakal pengapit untuk pesandingan!
hihi
it's me!
^_^


gambar selingan :p
nisa ngan ibu dia.
comel kan???

pelamin.
cantikkan???
untung kak dayah sebab ada sponsor.
cousin dia belah satu lagi wedding planner + makeup artis

Beshnyeee kawinnn!
tibe2 rasa nak kawin!



hahahah!
gatal lak hihi
maen2 je ok? :p

*to be continued


Read more...

Pertandingan akhir tahun from Raja Kamil~*

okey. saya tahu saya kelihatan begitu rakus menyertai contest
tapi TAK PERNAH MENANG.
:p
hehe

tapi nak joinnn gak contest ni! sebab senang xD

**********************

Raja Kamil seorang usahawan internet sepenuh masa mengadakan cabutan bertuah lagi.
Hadiah kali ini lebih lumayan daripada sebelum ini.
Begitu juga dengan syaratnya, paling mudah, tak sampai seminit pun masa diperlukanuntuk peluang memenangi hadiah beliau.
Jika anda hendak memenangi sebuah MP3 Player berkapasiti
2GB, baca lanjut di cabutan http://rajakamil.biz/2009/11/20/pertandingan-akhir-tahun-update

********************** 

hadiah yang ditawarkan!


mintak-mintak ada rezeki.
Aminnnn :p

Read more...

Confirm dapat hadiah Contest ! ~*



Yuhu! Yuhu! Yuhu!
rina join contest lagi!
Hehehe!

kali ni confirmmm dapat adiah!
Besh kan?
ape lagi, joinla~

1st rule untuk contest ni..
Peserta perlu berusia 3 tahun ke atas.


Nasib baik rina dah 22 tahun! =_="


2nd rule plak
copy paste ni :
-----------------------------------------

Hai. Kawan saya nama Adney ada buat contest. Contest dia ni pelik sikit. Apa yang saya tahu saya join saja dan saya kompem-kompem dapat hadiah. Dapat TOPUP FREE, dapat DUIT FREE, dapat TEMPLATE FREE.
Kalau nak tahu lagi pasal contest ni boleh rujuk sendiri di laman blog saudara Adney sendiri di sini.
-----------------------------------------

dan sekarang, kita hanya tunggu hadiah je~

hihihi.

Read more...

Thursday, December 17, 2009

Program Diet | Eps 2 :P

minggu lepas x update pon huhu.
sepatutnya jumaat lepas nak timbang kat gym, tapi gym tutup sebab cuti awam plak.

hari isnin minggu lepas, rina pergi gym
selasa pergi swimming.
lepas tu dah x exercise hehehe

ade kenduri kawin lagi
memang makan x kontrol la hahah

minggu ni pon x exercise ape2
kecuali hari ni pegi gak gym
sebab esok gym cuti lagii

cara pemakanan, rina cuba makan sikit2
tapi ade kadang2 rina makan banyak
contoh semalam makan kfc, selasa makan malam fish and chip,lunch sup tulang..
ok fine, memang x de makan sikit
T__T

tapi ade gak try..btolll :p

so hari ni timbang
dan keputusannya ialah

49 kg

ceh..sikit je turun :(
300 gram
nasib baik turun
kalau naik buat malu je :p

Chaiyo!








Created by MyFitnessPal - Nutrition Facts For Foods





Read more...

Wednesday, December 16, 2009

BFundi BroFramestone dengan Rina

*entry untuk contest dr blog Broframestone*

1) gambar tecomel




adehhh. selipar2 mencemar pemandangan! hahaha :p
saje amik gambar ni.
muslimah sikit.
muslimah itu kan comel? :P

*********************
2) 5 azam 2010

 okey..act rina nak buat asing la entry untuk azam 2010.
tapi xpelah..buat awal dulu untuk top 5.
yang lebih2 tambah nanti.
hihi. biasala. azam kene banyak :p

Pertama
InsyaAllah bulan 4 tahun depan rina akan grad.
So, dalam tahun tu gak rina akan bekerja dan mula kumpul duet.
Perkara utama yang rina aim is nak hantar abah pergi haji..
mak dah pegi..
abah je..tak cukup duet lagi..for some reasons..
tak dapat  ikut mak dulu..
so..rina harap sangat dapat hantar abah pergi haji.
kalau ada rezeki lebih, dapat pergi 1 family lagi bagus
^_^

Kedua
Rina nak capai target berat 40 kg! haha!
Rina sekarang tengah menjalani program diet.
jurulatih nya adalah rina sendiri :P
harap2 habis sem ni which is bulan 4 tahun hadapan,
dapat lah rina capai target.
kalau x, by next year da capai lah
mestiii!

Ketiga
Berubah ke arah kebaikan.
ni koman la kan?
macam last year, ehh this year lagi :p
rina berazam tak nak marah2. and i think i did it.
rina rasa, rina dapat bersabar dalam banyak perkara.
soo.tahun 2010..
rina nak berubah jadi lebih matang.
tak nak bersifat kebudak-budakan..
nak menjadi wanita.
ok wanita tau hahaha

Keempat
Rina nak kumpul duit untuk pergi melancong luar negara!
rina teringinnn sangat nak pegi oversea.
nak tgok negara 4 musim.
x kisah la musim apa. janji bukan summer laa. Malaysia hari2 summer kot!
hehehe.
rina kann, x pernah naek flight. sedih tak? cis!
so tahun depan, rina berazam, atleast rina dapat jalan2 ke 1 negara pun janjilaa.
aussie ke~

Kelima
Rina nak jadikan blog ni se famous Red Mummy!
hahaha!
tapi dapat jadi cam Bro Framestone pon da ok
*bodek2*
hihi. act nak menjana pendapatn dari blog.


ok tu jela top 5.
banyak lagi sebenarnya. sume pon top.
nanti rina update laen ok :)

*********************
3) Dunia blogging ku!

Rina start blogging ni dah lama sebenarnya.
Mula2 blog kat friendster. lepas tu ada try kat blogspot.
tapi mesti tak lama.
then rina tengok bestfriend rina Gie buat blog and dia ada ramaiii kawan.
so rina pon buat lagi.
tapi jarang update la.
rina selalu update masa intern..
konon2 nak buat kenangan la kan hihi.
and rina rasa hepi sangat if ada orang komen or ada kawan2 bagi respon pasal ape yang rina tulis.

semangat rina untuk berblogging ni menjadi2 bila tengok ramai bloggers menjana pendapatan melalui blog.
sampai ribu2 pulak tu!
contoh redmummy dan viruspadu.
my favourite blog.
kalau lah rina pon camtu.memang besh la.
so rina pon berazam untuk tak berhenti blog.

pada mulanya rina hanya balas2 komen dengan kawan2 universiti atau sekolah je.
dan banyakkkk lagi la..
ade setengah, sebab blog lah ktorang jadi rapat and bertegur sapa.
kat luar x pernah. macam segan kot. tapi bila dalam blog, rasa cam rapaatt je.

Lepas tu, ada pula orang luar yang datang bagi komen and jadi follower.
excited wehh kalau orang luar, yang kita tak kenal, tapi nak ikuti kisah hidup kita.
soo, mestila kita want to give our besh untuk bagi diorang rasa worth untuk jadi follower.
btul tak??

Bila ramai yang dah blogwalking ke blog rina, rina pun start jalan2 ke blog orang lain.
guess what?
i felt others' stories alwayssss better than mine.
hahaha!
baca life orang, memang seronok. tak pecaya? give a try!

antara kawan2 blog yang pernah komen blog rina
Kak ninie, Fark, wunny, Edda, cik chelsea
dan semestinya abang gagah perkasa, Broframestone! hakhak

alamak..x ingat lah sape lagi..x ramai la yang rajin komen blog rina..
yelaa..blog rina mana famous lagi plus rina pon jarang tinggal komen kat org heheh
most of the time, rina jadi silent readers jee.

but anyways,
thank you guys!


Lepas tu..rina start join2 contest.
sangat besh ok walaupun x menang. hihi.
tapi ada 1 keburukan blog ni.
blogshopping!
hahaha. bahaya bahaya! habis duet i tauu~ :P

impian rina dalam dunia pembloggan ni,
rina nak catatkan kesuluruhan hidup rina di sini.
dari rina belajar..sehingga bercucu nanti
hihi.

di sini, rina nak ambil kesempatan
terima kasih tak terhingga buat mereka yang rajin melawat blog ni.
semoga persahabatan kita kekal sehingga akhir hayat.
^______^

*********************

4) Sambung perkataan!

 Sila nyatakan “BroFramstone merupakan ……. (tidak melebihi 15 patah perkataan)

Bro Framstone merupakan abang hensem gagah perkasa lagi bijaksana yang sangat pemurah nak bagi rina menang kali ini.

*hahaha! bodek giler :P*
susah woo contest bro ni. hanya mereka yang rajin je boleh masuk hahaha.

Read more...

Tuesday, December 15, 2009

I'm back!

ok. setelah lebih kurang 2 minggu berkabung :p
rina kembali mengaktifkan diri dalam bidang pembloggan *poyo je*
hihi

tapi still, dalam sedih2 tu rina update je kann blog.
cume x becerita sangatla..

sekarang ni tak tau la sedih ke hepi ke,
tapi macam ok laa..
so-so
mesti sume orang pelik kan apsal rina tiba2 sedih ni
*bajet ade org nak pelik je hahahah*
ape2 pun, rina masih belum readyla nak becerita...
macam malas pun ada..

so kita lupakan aje.yey!.

sekarang ni tengah nak menyusun,
nak update mana 1 dulu ni.

Banyakkk sangat nak cerita ni..
contest pon x buat lagi.
alamak!! contest Broframestone nak expired dah!
pastu ada lagi 3 contest nak masuk
tamak x?
hahahahha
*hobi tebaru ni :p*

tapi x pernah menang pon! ceh!

ok. xpe.
slow2.
satu hari satu update.

*bile nak start fyp 2 ni?? *
T___T

Read more...

Monday, December 14, 2009

Kata-kata mak...

Hari ini, rina terbaca satu artikel dari : http://www.iluvislam.com/

walaupun ditujukan kepada orang lain..tapi masih lagi pesanan dari seorang emak..

mak...terima kasih..

************************



Saya bertanya kepada emak, “mana satu pilihan hati, orang yang sayangkan kita atau yang kita sayang? ”

Mak jawab, “dua-dua bukan..”

Saya tercengang..Mak mengukir senyuman.

“Pilihan hati mak adalah yang sayangkan kita kerana Allah..” Saya menarik nafas dalam-dalam.

“Macam mana nak tau orang tu sayang kita kerana apa?” Mak diam sekejap berfikir dan kemudian tersenyum.

Rasanya mak dapat menduga apa yang sedang bermain dalam hati anak perempuannya. Mana mungkin saya mampu menyorokkan rahsia hati dari mak sedangkan sekilas saya pun mak mampu membacanya. “Yang paling tahu hanya Allah..” mak merenung dalam-dalam wajah anaknya. “Kerana hanya Allah mampu membaca hati hambaNya.. ” mak menyusun ayat-ayatnya. “Dan keikhlasan kerana Allah itu akan terserlah keberkatannya tanpa perlu sengaja ditonjokan oleh seseorang tu..”

Saya memintas, “Tak faham..”

Mak menyambung “Cinta di dalam jalan Allah.. Bertemu kerana sama-sama mencari redha Allah..” Mak menyambung lagi, “begini, setiap insan yang bergelar manusia telah Allah ciptakan berpasang-pasangan. Rasa ingin dikasihi antara seorang suami dan isteri suatu fitrah. Automatik boleh ada daya tarikan magnet tu..” Wajah saya merah, sedikit cemas jika mak dapat mengesan gelora jiwa muda ini.. Mak menyambung “Setiap manusia telah Allah tetapkan rezeki,jodoh dan maut sejak azali lagi..Persoalannya ialah.. Siapakah jodohnya itu?” mak berhenti seketika. Saya tunduk malu, cuba menyorokkan rasa panas di pipi. Emak buat-buat tidak nampak.

Secret Admirer

“Kakak, mak dulu masa besar ada secret admirer.. Rajin betul dia hantar surat..Masa tu mak dah tahu yang bercinta sebelum kahwin ni tak halal..Dan masa tu mak tekad tak mahu layan sebab mak takut arwah tokwan kena seksa dalam kubur.. Mak sedar mak anak yatim, anak orang miskin, adik beradik ramai.. Mak nak belajar sungguh-sungguh.. Lama budak tu tunggu mak.. Akhirnya mak bagi kata putus, mak hanya akan membalas cinta dia jika dia sah suami mak.. Dan dia memang bukan jodoh mak, maka tak pernah dia menerima balasan cinta tu.” Mak merenung jauh. Saya merapatkan badan kepada emak, semakin berminat dengan kisah lama mak..

“Mak memang tak ada perasaan lansung pada dia ke?” saya menyoal sambil memandang tajam wajah mak. Emak ketawa kecil. “Walaupun mungkin ada, mak tak pernah bagi peluang pada diri mak untuk mengisytiharkan perasaan tu.. Mak takut pada Allah. Mak bukan seperti rakan sebaya mak yang lain.. Mak, seperti kakak..” mak memandang saya sambil memegang pipi dan dagu saya. Kemudian tangannya mengusap rambut di kepala saya.

“Mak anak ustaz ustazah.. Tapi zaman tu ustaz ustazah nya masih berkebaya pendek dan ketat. Tok wan mak kiyai. Mungkin berkat doa keturunan sebelum ni yang soleh-soleh, hati mak tertarik sangat pada agama walaupun tiada sesiapa yang mendorong.. Bila di sekolah, mak pelajar pertama yang bertudung.. Mak membawa imej agama. Kawan-kawan dan cikgu-cikgu panggil mak dengan gelaran mak Aji.. Sebab zaman tu hujung 70an dan awal 80an tak ramai lagi yang bertudung betul menutup auratnya..Zaman tudung nipis dan nampak jambul. Kemudian kawan-kawan mak sikit-sikit ikut bertudung. Akhirnya kami semua dipanggil di perhimpunan. Kami dimarah guru besar kerana bertudung sedangkan ustazah kami bertudung tapi nampak jambulnya..” emak melemparkan pandangan ke lantai. “Selepas tu ustazah jumpa kami secara persendirian. Ustazah kata dia tak mampu nak pakai seperti kami. Dia suruh kami teruskan..” sambung emak. Ada getar di hujung suara emak. Kisah silam perjuangan emak di sekolah dahulu sikit-sikit emak ceritakan pada saya. Itulah juga salah satu inspirasi kepada saya untuk bangkit semula setiap kali terjatuh ketika berjuang di sekolah dulu.

“Mungkin kerana personaliti mak, mak menjadi tempat rujukan kawan-kawan mak.. Jadi, bila mak nak ambil sesuatu tindakan, mak kena fikir betul-betul sama ada tindakan mak tu akan menyebabkan Allah marah atau tidak. Mak ayah berdosa tak? Dan maruah pembawa agama terjejas tak? Kalau mak membalas cinta si lelaki tadi, bermakna mak sedang menconteng arang di muka-muka pembawa-pembawa agama. Orang akan pandang serong terhadap orang yang bertudung sedangkan kesilapan tu hanya seorang dua yang buat. Besar fitnah akan timbul apabila orang-orang agama mengambil ringan batas syariat duhai anak..” mak menelan air liurnya. Saya diam. Fikiran saya sedang cuba memahami maksud mak saya.


Adakah ia suatu diskriminasi?

“Kakak.. Jatuh cinta perkara biasa. Apabila kita jatuh cinta pada seseorang, itu tandanya ada sesuatu keistimewaan pada seseorang tu. Apatah lagi orang yang kita jatuh cinta tu di atas jalan dakwah ni..Tetapi kita kena ingat.. Kita tak akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh cinta atau saling cinta mencintai.. Bercouple mungkin.. Tetapi bukan berkahwin.. Kerana kita berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah dah tetapkan sejak azali.. Dan tak mustahil orang yang kita paling benci itulah jodoh kita yang kita akan dikahwinkan dengannya..” Tiba-tiba air mata saya mengalir. Argh! Ego saya kalah bila mendengar hujah emak. Emak meneruskan, “Allah itu Maha Adil.. Dia tak pernah menzalimi hambaNya..Sesungguhnya, yang selalu menzalimi hambaNya ialah diri hamba tu sendiri.. Sebabnyam hamba tu degil. Dia mahukan yang bukan haknya, yang bukan milik dia. Mencintai seseorang tidak semestinya memilikinya.

Dalam Islam, kita dah diajar untuk saling mencintai antara satu sama lain seperti diri sendiri.. Jadi apabila kita mencintai saudara perempuan, kita bebas peluk dia. Tetapi bila dengan lelaki, kita ada batas-batasnya. Orang kafir kata batas-batas ini suatu diskriminasi, tetapi sebenarnya batas-batas syariat itulah yang memelihara kehormatan seorang lelaki dan seorang perempuan. Cuba kakak renungkan, kita mengenali seorang insan yang amat baik, sempurna agamanya dan rajin. Lalu kita jatuh hati padanya. Ditakdirkan jodohnya dengan insan lain, kita pula dengan yang lain.. Tetapi itu tidak bermakna ukhwah antara kita dan dia terputus.. Kita dan dia sama-sama mencari redha Allah.. Kita dan dia masih boleh sama-sama bekerjasama untuk mencari redha Allah.. Perbezaannya, dia halal untuk isterinya sedangkan untuk kita, dia tetap lelaki ajnabi seperti yang awalnya.”
emak berhenti seketika..

Bukan luar biasa

Tentu kering tekak emak menerangkan kepada saya persoalan hati ini. “Kakak.. jadi di sini mak nak kakak faham, jatuh cinta bukan perkara luar biasa.Dan berkahwin pun bukan suatu jaminan untuk tak jatuh cinta pada lelaki lain.. Kerana itulah ramai isteri yang curang, suami yang curang.. Ada orang tukar pasangan macam tukar baju. Apa yang penting ialah kita kena perjelaskan pada diri kita supaya setiap kali kita jatuh cinta, jatuh cinta itu kerana kita jatuh cinta kepada Pencipta dia. Kita bagi tau pada diri kita berulang kali yang kita mencintai Allah, kerana itu kita mencintai si dia. Letakkan Allah sebagai sempadan hati kita, segala perkara yang kita cintai dan sayangi termasuk mak abah adalah kerana mencintai Allah.. Dan apabila kita membenci seseorang atau sesuatu, beri tahu pada diri sendiri berulangkali yang kita benci sekian-sekian hal kerana Allah semata-mata.. ”

“Kakak.. Hati kita ni walaupun dalam dada kita sendiri, ia tetap bukan milik kita. Kita tak mampu untuk mengawalnya.. Hanya Allah yang boleh memegangnya.. Sebab tu kita kena dekatkan diri dengan Allah.. Sebab kita nak dia pegang kukuh-kukuh hati kita. Bila dia pelihara dan masuk dalam hati kita, itulah nikmat lazatnnya bercinta. Masa tu biarpun satu dunia menyakiti kita, kita tak rasa sakit sebab kita asyik dengan nikmat bercinta dengan Allah..Bercinta dengan Allah sangat berbeza dari bercinta dengan manusia. Kerana tentulah pegalaman bercinta dengan lelaki kaya,rupawan, sempurna dan bijaksana tak sama rasanya bercinta dengan lelaki miskin, hodoh,cacat dan dungu.. Betapa nikmatnya cinta Allah, hanya mereka yang pernah merasai sahaja yang mampu mengerti. ”

Redha

“Kakak.. Walau siapapun jodoh yang Allah hantarkan untuk kakak, terimalah dengan hati yang redha.. Tak mustahil dia adalah orang yang kita benci. Kalau yang kakak sayang, tak jadi hal lah.. Tapi kalau dapat yang kakak tak nak, lantaran kelemahan yang ada pada dia, ingatlah bahawa dalam diri setiap insan telah Allah ciptakan dengan kelebihan masing-masing. Dan mungkin kakak ada kekuatan yang dapat mengubah si lelaki tadi supaya hidup dia bermakna dan mungkin kakak sahaja yang mampu mencungkil kelebihan yang ada pada dia.. Mungkin juga si lelaki ini ada sesuatu kelebihan yang kakak sangat-sangat perlukan yang satu dunia tak mampu bagi pada kakak.. Alangkah bertuahnya kakak kalau kakak mengerti setiap pemberian Allah dan belajar untuk bersyukur.. ” Sekali lagi berjuraian air mata saya turun. Terasa lemah lutut hendak berdiri.

Emak menarik tubuh saya dan memeluk erat. Pelukan emak sangat-sangat kuat. “Emak dah didik anak emak dari belum lahir untuk mencintai Allah.. Sekarang emak serahkan anak emak yang mak sayang sangat ni pada Allah untuk Dia pelihara..” Emak mengakhiri kata-katanya dengan suara sebak dan air mata yang mengalir ke bahu saya.

Read more...

Friday, December 11, 2009

Contest Melaram dengan Handbag~*


hehe
contest ini pon masuk.
ye..ini adalah satu teraphy untuk menghilangkan kesedihan
sambil2 memastikan blog tak bersawang :p

kali ni kak fiza plak yang buat contest
dia cute tau! tp da kawen :P


rina mempertaruhkan gambar ni
walaupun gambar ni penah muncul di blog ini dah




gambar raya lagi..beg tu beg murah giler.
beli untuk pakai waktu industry training.
rina jenis tak pakai handbag sangat.
beg semua jenis besar2 yang muat buku untuk g kelas tu
so susa lak kalau takde hand bag kecik nak g site
tu yang beli tu

sekarang zip beg tu da rosak
tapi still simpan
sayang tu..banyak kenangan :P

Read more...

Gradnite 2010!

Rina join gradnite 2010 kali ni..
tolong2 bagi idea..
and jadi comitte kang
with my other friends.

UNITEN STUDENTS PLEASE CLICK HERE!

lama x update blog..
ntah..
something happen in my life ..
and i am trying really hard to accept the thing..
and not to cry..

blum masa lagi untuk rina cerita..

so i just update this blog when i feel to do so.

please pray for me..
to be strong..to be really strong..

thanks friends..
for always with me.


Read more...

Tuesday, December 08, 2009

PRINCESS KEBAYA CONTEST


saje masuk contest ni.
untuk menggembirakan hati yang sedang berduka.

jenis kebaya..xtau la.
rasanye kebaya labuh je.

actually kebaya ni nak pakai untuk majlis pesandingan cousin rina, Kak Dayah, hujung minggu ni.
rina jadi pengapit dia.
tapi tiba2 Ibu Kak Dayah nak pengapit baju coklat sebab nak ikut theme.

so rina pon pakai la time raya haritu.
masa ni pegi beraya rumah sir Rashid, lecturer rina. ada buaian. masing2 sibuk posing.
rina x ketinggalan gak..hihi

tu je kot. =)

sorila. rina tak ada mood nak tulis entry.
ada problem sikit...sedih..
masih tak bersedia untuk dikongsikan.
mungkin satu hari nanti.

so..untuk menghiburkan hati..
rina join contest jela.
still ada 2 contest x buat lagi.
tungu ye broframstone and mrdaha.
^_^

Read more...

dear friends..

rina will be away for a while.
thank you

Read more...

Sunday, December 06, 2009

Endless addiction~*




click picture to enlarge

Read more...

Saturday, December 05, 2009

Akhirnye..

Setelah penat memikirkan nak ambik subjek elektif ape,
akhirnya rina dah buat keputusan..
ini hasil jadual untuk sem ini~


Sepatutnya rina just tinggal 10 kredit hour je.
tapii syarat nak dean list kene atleast 12 kredit hour..
sooo..rina tak nak la menyesal kang.
mane la tau kan..tibe2 ada rezeki kan..
dapat 3.5 ke atas tapi 10 kredit hour tapi tak dapat dean list.
kan rugi tuu.

So...
rina pon ambil keputusan nak add 1 lagi subjek.
pada mulanya rina nak ambik bahasa Jepun..
tapi sebab orang kata takde orang dapat A la..pastu 6 ORANG JE AMIK??!
n takde geng. rina pon tak jadi amik huhu..

Soooooo..
sekarang ni rina ambil subjek
Electrical Installations
Power System Communication
Artificial Intelligence and Neural-fuzzy Systems
 *terlebih 1 subjek elektif. rajin kan? maseh =_="* 

Read more...

Friday, December 04, 2009

Ketika Cinta Bertasbih ~*






 By Melly Goeslow;


Bertuturlah cinta
Mengucap satu nama
Seindah goresan sabdamu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih
Mengutus Hati ini
Kusandarkan hidup dan matiku padamu

Bisikkan doaku
Dalam butiran tasbih
Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta
Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah
Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika Cinta bertasbih Nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud sukur padamu atas segala cinta


 P/s : Terlalu asyik mengejar cinta manusia..sampai terabai cinta pada Yang Satu..Insaf..

Read more...

Program Diet | Eps 1 :P

Oleh sebab setiap sem rina asik azam nak kuruskan badan
TAPI TAK PERNAH BERKESAN!

maka dengan ini rina ingin membuat
entry khassssssss
untuk program diet rina ini!

hahaha semangat tak??
sem ni WAJIB turun berat.
bukan kawan2 je saksi ni. sume readers dari seluruh pelusuk dunia menjadi seksi saksi :P
*bajet ramai sangat readers kan haha*

so pada minggu pertama program ini
*eceh! :p*
rina tak timbang lak berat badan before program :P
tapi agak2 dalam 50 kg la hahahaha
gemok kan? naek masa cuti hari tu hahaha alasan.
untuk tinggi 153 cm kot  
*pendek ok. macam penguin pendek gemok comel kan? =_="*
adehh..malu lak reveal kat sume orang :p :p

Badan rina ni jenis kalau berat tu memang berat LEMAK la jawabnye.
pasal tulang ku sangattt laahh kecik.
so berat tulang adalah sangat ringan!

kalau orang laen 50 kg tu ringan
tapi untuk badan cam rina, memang lemak belapis2 dah ye
ces.
 T_T
Target rina adalah...
hmm..40 kg kot.
sebab rina penah 44 kg tapiiii ade satu part ni masih besar
kuikui.
malu2.
hanya perempuan sahaja yang paham.
lelaki sila jangan baca.
sekian :P

tapi kalau dapat 44 kg tu dah kira
SYUKURRR.
tapi target mesti melampau baru jadik hakhak.

minggu ni rina dah pegi futsal pada ari rabu
dan gym pada hari jumaat

so current berat is
49.3 kg

*setiap hari jumaat rina akan timbang di Gym*

Chaiyo!!!




Created by MyFitnessPal - Nutrition Facts For Foods

Read more...

Thursday, December 03, 2009

....

Feeling like dying inside....
Please Allah..aku tak mampu lagi..

Read more...

Wednesday, December 02, 2009

Final semester!! bukan final year dah weh! Final Semester ok! hahaha :P

InsyaAllah.
kang tiba2 kene extend isk. Nauzubillah.

Adoii
cepatnye masa belalu.
bagus2.
dah tak sabar nak keluar uniten.
opss. hihi.
*mahu jauh dari sini..mahu jauh dari kenangan itu..T_T*

Dulu rina ada buat entry untuk Final Year.

godek2 balik and copy paste semua azam-azam haritu :


1. CC berazam nak dapat 4 flat! wow hehe :p ..tinggi btol cita2..tp xde yang mustahil kan..dulu pnah sekali dpt..tapi rasanya time tu sebab subjek senang2 kot..CC xdla pandai n rajin sangat pn..ape salahnye berazam..xrugi pn kan? :) [tak dapat. T_T. azam untuk this sem gak. I'll try my besh. walaupun macam susah je..haish haish.]

2. CC nak selalu luangkan masa dengan kawan2 CC. Miza, Gie, Elly, Adah, Jem, Azie, Naza, Far, Put, Aishah, Sha, Erien, Mun, dan semualaa. byk sangat nak type hihi. adeh rindu korang dah. [yey! ini rasa2 nye tercapai gak last sem. banyakkan kenangan together2? =D]

3. X nak sedih2 dah. sem last2 ni byk CC sedih2 untuk bende yang x berfaedah. so thun akhir ni, CC xnak sedih2 lagi. CC nak happy jer. Chaiyo2! [hm..sedih lagi. still.. tapi alhamdulillah i can keep it to myself. thanks and sorry kepada sesiapa yang kadang-kadang menjadi tempat luahan hati ini..thanks for the time and sorry for disturbing..sometimes..I need somebody shoulder to lean]

4. Nak jd hamba Allah yg beriman. wah gitu :P :P [hihi. Ini tak dapatlah nak cakap. Hanya Allah je yang tahu But I dont think so...But I'll never stop try. InsyaAllah.]

5. Nak kurus!! Nak diet. Nak eksesais. (ari2 azam yang same =_=") [okey fine. seperti yang dijangkakan tak berhasil. cis. tengoklah this sem. KORANG TENGOKLA!! hahahaha *berangan*]

6. X nak shoping sangat. X nak membazir. [Adeh. last sem agak membazir.this sem lak try jimat. huhu! Sikit lagi nak kerja dah rina..besusah2 dulu oke? - monolog dalaman whahaha]

7. Nak msk nasi kat rumah. boleh jimat tu. kalau sehari jimat rm1, 4 bulan da jimat rm120! :P (cmne nak diet, awal2 da pk pasal nasik) [hahaha. adela kadang2 masak nasi kat rumah :P ]


8. Nak kumpul duit beli camera hahha- ni la tujuan berjimat :P xdela. jimat nak bayar road tax ngan duet kete gak la..[dah beli yey! Camera Pink ku!]

9. xnak tinggal terawikh hehehehe..cpat2 amin kan.[okey fine. banyak lopong. cis.T_T]

Semua azam di atas still akan dipraktikkan untuk final sem ni except no. 8 & 9. 
Tambahan untuk final sem kali ni!
*Temasuk pekara2 yang  ingin dilakukan sebelum grad!*


10. Taknak study last minute. Taknak buat projek last minit. lalalala~

11. Nak tangkap gambar kat semua penjuru kat UNITEN ni hahha

12. Nak bagi hadiah/kad kat all the lecturers yang penah aja.

13. Nak bagi surat cinta kat sumer crush2 dulu. hahahah. NI TIPU JE ok :P

The Final Semester has Begun!~


Read more...

Tuesday, December 01, 2009

Alhamdulillah..lama x sakit.


mula2 sakit perut. sekarang demam.
tapi blogging tetap gigih.
ini namanya blogger tegar.
haha :P

*********************
sabda nabi muhammad s.a.w

عن أبي هريرة رضي الله عنه قال عن النبي صلى الله عليه وسلم قال : مايصيب المسلم من وَصب ، ولا نصب ، ولا هم ،ولا أذى، ولا حزن ، ولا غم حتى الشوكة يشاكها إلا كفر الله بها من خطاياه.

Yang bermaksud: Dari abi Hurairah r.a telah berkata : telah bersabda nabi s.a.w : tidak ditimpa ke atas orang muslim itu sakit, keletihan, kemurungan, kesakitan, kesedihan, kerungsingan sehinggakan duri mencucuk dirinya melainkan Allah akan menghapuskan dosa dosanya. [H.R Bukhari : 5641, Muslim : 2573]

sumber : Hikmah Sakit
*********************

Alhamdulillah ^_^
tapi harap2 cepat sembuh..
baru nak mula semester ni..
banyak perkara kena buat.
tadi da ponteng kelas 2jam..
serius xlarat. tapi kuatkan semangat.
huhu

okla.
kembali pengsan
zzzz

Read more...

I've falling in LOVE again!!!

With Edward Cullen~
hehe :P



*************
Edward Cullen: So how come Jacob Black gets to give you a present and I don't?
Bella Swan: Cause I have nothing to give back to you.
Edward Cullen: Bella, you give me everything by just breathing.

 *************
Edward Cullen: I love you. You're my only reason to stay alive... if that's what I am.

 *************
Edward Cullen: Nothing compared to what could’ve happened. I promise never to put you through anything like this ever again. This is the last time you’ll ever see me.


 *************
Edward Cullen: What choice have I? I cannot be without you, but I will not destroy your soul.

 *************
Bella Swan: The absence of him is everywhere I look. It is like a big hole has been punched through my chest
 *************

Last night my friends and I were watching this awesome movie,
which I can rated it as the best movie of the year!!
Ignore all the negative comments about this movie, I don't think it is bad at all.

Sangat besh bile tengok ngan kawan2 perempuan.
Ktorang macam gatal gle je malam tu hahahaha!
alaaa. sekali tu je gatal2 gedik2 sikittt je..pastu kembali normal menjadi wanita ayu yang pemalu kan
hihi :P

Teringin nyee nak beli novel dia....
haha. orang lain baca before movie lagi kan.
tapi i dont like SPOILER!
so nak beli after dah tengok movie
tapi....tapiiii..
haih..harap hadiah contest Bro Framestone yang novel tu is Novel Twilight or New Moon.
boleh kan bro??
pleaseeeeeeeeee :P
*bajet rina menang je hakhak*
and
for this movie,
I give 5 over 5 stars!
lala~

tak sabar nak tengok lagi
Gie tolong download movie ni cepat2 ye
hhahah
 *can't wait for eclipse*
 Will you marry me?
to be cont.
=_="

kelaka.

Read more...
Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top