Thursday, November 24, 2011

Itinerary, Budget, Hotel, Restoran, Shopping Trip Bandung & other stuff




Assalammualaikum semua :)

Tadi ada kawan duk tanya pasal Bandung.. dan rina pun share la serba sedikit apa yang rina tahu..
rina pernah ke Bandung bulan April lalu
for the first time with my parent

belanja mereka sempena rina dah bekerja sekarang..
alhamdulillah..
salah satu dari azam rina tercapai



happy yang tak terkata bila lihat mereka happy..
mak abah.. I LOVE YOU SO MUCH!
Ya Allah..please..please love them more than they love me..please..T__T

lepas ni, rina nak bawa mereka jalan jalan tempat best best lagi tapi kali ni taknak bertiga.
nak ber-5
baru lahh meriah lagii
sape lagi 2 orang?
menantu dan cucu mereka lahh
hihihi :p

ok sambung balik to the main point.

rina pernah pergi tapi tak pernah Update sebab masa tu, mood ber blogging kurang :P

so, rasanya, macam dah basi..

tapi still, rina nak share my Itinerary dan some notes hasil dari research :p 

tapi tak proper, malas nak edit bagi kemas..
mahap la kalau comot hihi
just copy dan paste ape yang ada :p
TAPI
masa dekat sana, banyak yang berubah hehe!
lagi lagi, Pasar Baru tu..
memang seharian pun tak cukup!

dakwat merah : rina comment sikit 

Selamat bershoping di Bandung!
for me, murah murah pun, beribu gak habis huhu

*********************************************************
Jadual
3 April (Ahad)
11.00 am
Arrival
11.30 am
Check in  + Solat
12.30 pm
Angkutan rute Kalapa-Dago
12.45 pm
Lunch @ Riau food junction tak pegi pun
1.30 pm
Shopping at FOs (Riau)
5.30 pm
Dinner @ Burger di Jalan dago tak pegi pun
7.00 pm
Sambung balik FOs (Dago)
9.00 pm
tidor

4 April (Isnin)
5.00
Bangun + Solat
6.00
Breakfast
7.00
Ke Tangkuban perahu best!
9.00
Arrival
11.00
Balik
1.00
Lunch @ Kg Daun + solat best!
2.30
Toko Toga + Riau stock mall (jeans murah) best!
6.00
PVJ (Jln Skajadi) tak sempat
7.30
Dinner at Simpang Raya - Minang best!
9.00
Solat + tidor

5 April (Selasa)
5.00
Bangun + solat
6.00
Breakfast
7.00
rute Cicadas-Elang  àPasar baru naik teksi
12.00
nasi ayam penyet kat Pak Chi Met (tgkt 7/8) best!
2.00
solat
3.00
Rumah mode (Setiabudi Area)
5.00
Amanda + Kartika Sari + eskem best!
7.30
Dapur Sangkuriang best!
9.00
Solat + packing + tdor

6 April (Rabu)
4.30 am
Bangun + Solat
5.15 am
Ke airport
6.10 am
depart






Important things
-          Airport Tax Rp 75k/person masa nak balik, akan dimintak huhu
-          Tiket itinerary print pergi dan balik
-          Tangkuban : Rp50k per pax/ 15k per car
-          Bawa baju sejuk
-          bwk minyak angin n koyok
-          *102*6--------------------

Embassy of Malaysia at Jakarta Indonesia

Jl. H.R. Rasuna Said Kav. X-6 No. 1-3
Kuningan, Jakarta Selatan 12950
Tel (62-21) 522-4947
Fax (62-21) 522-4974
Email mwjkarta@indosat.net.id
Office Hours: Work day: Monday - Friday 0800 – 1600
 Visa Hours - 0830 - 1230 & 1430 - 1600
Holiday : Saturday & Sunday               

Kak Lina orang yang banyak tahu pasal bandung dan willing to help..jumpa di forum Cari
teh_cumi@yahoo.co.uk
tel: 0172262458

Budget
Hotel : rm400 (Hotel Dago 2)
Makan : rm300
Tambang :rm 300
Tax : rp75k per person (rm30)
Tangkuban perah rp 50k per person

Makan sebijik ikut menu ni..memang terbaikk
·         Dapur Sangkuriang (Makanan Jawa Sunda)
o   Gurame Bakar (kaloi)
o   Tempe goring sedap
o   Jus alpukat
o   Tomyam sunda
o   Pisang cheese

·         Kg. Daun mahal..tapi wajib pergi sebab cantik
o   Air cendol
o   Kupiyur (air bandung + kelapa + natadecoco
o   Sate
o   Ayam Bakar Bumbu Bali

·         Riau food junction tak sempat
o   nasi lengkong, mee koclok n nasi timbel
o   Belgian Waffle Durian

·         Simpang raya (masakan padang)
·         Pakchi met (seafood) ayam penyet sedap
Restaurant Bumbu Desa (Rumah Mode)
-          Karamba cafe : alpukat juice +
-          Nasi Timbel Complit
-          Brekfas disediakan

Shopping
·         Pasar Baru best giler
o   Lantai 3 : Kedai Saroja (Kebaya Sulam) sila beli banyak banyak!
o   Lantai 3 : Vogue (Cotton)
o   Lantai 6 : Kedai makan Kalimantan (Kek lapis) – sebut bella for diskaun mahal dan tak sedap!
o   Kerepek tempe murah
o   Kuih misao
o   Toko laris – kak aina
o   Citra – French lace
o   Lantai 6 : beg murah
o   Lantai 1 : toko laris(telekung) – kak lina, nanang  & endah malaysia lagi murah..rina kene tipu..dekat Pasar Baru kene hati hati..banyak kene tipu.. T__T

·         FO Jalan Dago
o   FO DSE – beli simcard
·         Toko tiga : jual jeans n tshirt murah MURAH GILER
·         Sahar muslimah
·         Secret bju budk2
·         Rumah tas : beg mahal
·         Heritage fo : oklahh..murah bestt
·         Cascade pun best
·         Summit xbest
·         For men : branded dan murah utk lelaki
·         FO Secret & Sahara: bj bdk3
·         FO Donatello kasut+perfume-gucci  flora
·         Kartika sari – brownies, kerepek tempe goring, aiskim durian better beli ni dari kek lapis kat pasar baru!!
·         Amanda – brownies kukus (lg sdp)

Solat (untuk April 2011)
Date
Imsyak
Shubuh
Syuruq
Dzuhr
Asr
Maghrib
Isha
01
04:29:19
04:35:22
05:52:42
11:54:08
15:09:22
17:55:07
19:04:24
02
04:29:10
04:35:13
05:52:35
11:53:50
15:09:24
17:54:38
19:03:56
03
04:29:02
04:35:05
05:52:28
11:53:32
15:09:25
17:54:09
19:03:29
04
04:28:53
04:34:56
05:52:22
11:53:15
15:09:25
17:53:41
19:03:03
05
04:28:44
04:34:47
05:52:16
11:52:57
15:09:25
7:53:12
19:02:36
06
04:28:35
04:34:38
05:52:09
11:52:39
15:09:25
17:52:44
19:02



Map



5 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

FIFIEY LYCHEE MARATION 24/11/11 11:17 PM  

bandung syurga untuk shopping and istirehat, even org jakarta pun byk spend waktu di bandung:)

nurul harnani 24/11/11 11:29 PM  

email for me boley tak? plzzz nanie_nakata@yahoo.com

bahIRAh 25/11/11 12:22 PM  

rina tido patradisa ke? last year ira pegi dgn family tido situ..so far best n takde masalah langsung.. nak ape sume cepat respon..huhu

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top