Monday, March 19, 2012

Perancangan hidup update ! hehe

Kita hanya mampu merancang
tetapi hanya ALLAH yang berhak tentukan =)

wajib bagi kita untuk merancang hidup ni supaya kehidupan kita tak sia sia

biar ada matlamat dan tujuan yang pasti
dan pastikan matlamat kita memberi manfaat untuk kita dan membantu kita mengecapi kebahagiaan hidup di akhirat yang selama lama nya =)

tazkirah pendek dari hamba yang hina ini..hee

sebenarnya tadi rina teringat tentang perancangan yang rina buat pada 14 Januari 2011

pada ketika tu, rina masih single, belum tahu arah hidup..
masih lagi dalam mood bersedih sebab break up (bengom bila ingat)
tapi rina bernasib baik..sebab dapat fikir secara rasional..
kehidupan seorang wanita bukan terletak di tangan lelaki ye..
kehidupan kita terletak di tangan ALLAH..please trust HIM..dan serahkan diri kita padaNYA..

jadi waktu tu rina SANGAT bersemangat nak mulakan hidup baru yang lebih sempurna dari sebelumnya..
TANPA melupakan kenangan lalu
apa yang baik, rina jadikan teladan dan buruk rina jadikan sempadan..

so, kepada yang membaca ni..if anda SEDANG berkabung sebab putus cinta, SILA GO ON WITH YOUR LIFE! jangan mudah mengalah dan terlalu bersedih hanya sebab putus cinta =_=" please ok..
better sedih untuk Palestin yang merana, mak bapak diorang mati kena bom,
its reality..bukan rancangan TV =(
semoga Allah melindungi mereka di sana..

ok dah banyak bebel..padahal nak taip sikit je, tapi tiba tiba tangan ni laju je hahaha

14 JANUARI 2011 (sini)

2011 : Start buat Master sambil kerja
2012 : Ambil CP (Competence Person)
2013 : Kawin (hahaha) + Siap buat Master
2014 : Dapat anak sorang (hahaha lagi)
2015 : Ambil ujian IR. dan apply jadi Lecturer dan lagi sorang anak (hahaha sekali lagi)
2016 : jadi lecturer sambil membesarkan 2 orang anak yang comel =_="
2017 : same jugak
2018 : same jugak
2019 : Minta cuti tanpa gaji untuk buat Phd + dapat lagi sorang anak (yes da 3 hahah adoi)
2020 : Cuti lagi dan dapat sorang anak (4 cukuplahh..alhamdulillah hihihi berangan memang best)
2021 : Cuti lagi sambil membesarkan anak. eh? lama pulak nak cuti. berhenti je lah hehe
2022 : Kerja balik (jadi lecturer) dan habiskan Phd (hopefully dapat habiskan lebih awal)
2023 : Kerja seperti biasa
hahah!
dan rina nak update
19 Mac 2011
2011 : Start buat Master sambil kerja *DONE! nasib baik start buat MASTER..fikir lama betul hee*
2012 : Ambil CP (Competence Person) & LULUS..please + KAWIN :)
2013 : Siap buat Master + Dapat anak sorang
2014 : Dapat anak sorang lagi =P
2015 : Ambil ujian IR. dan apply jadi Lecturer dan lagi sorang anak (hahaha sekali lagi)
2016 : jadi lecturer sambil membesarkan 3 orang anak yang comel =_="
2017 : same jugak
2018 : same jugak
2019 : buat Phd + dapat lagi sorang anak (yes da 4 hahah adoi)
2020 : Phdi dan dapat sorang anak (5 cukuplahh..alhamdulillah hihihi berangan memang best)
2021 : Phd sambil membesarkan anak.
2022 : habiskan Phd (hopefully dapat habiskan lebih awal)
2023 : Jadi lecturer sambil online business =)
Dah umur 36 tahun masa ni =)
Maybe akan berhenti pada umur 50 tahun (2037) dan tumpu pada business pulak =)
masa tu anak sulung dah umur 24 tahun dan bongsu 17 tahun
insyaALLAH

sekali lagi kita perlu ingat..ape ape rancangan kita tak semua akan menjadi kenyataan
kerana ALLAH yang tentukan segalanya..
dan rancangan ALLAH semestinya lebih baik dan penuh hikmah =)
apa apa pun rina berdoa agar segalanya dipermudahkan dan kita sentiasa berada dalam golongan yang beriman..

amin..


ok dah setel angan angan saya yang tak habis habis ni.
anda pula bagaimana? =)



4 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

Cik Zimie 19/3/12 9:54 PM  

bakal doktor engineer berjaya ni.heee goodluck rina!!!!

zimie?errr masih belum merancang ape2, nak jadi housewife berjaya boleh tak?kekeke

Mr feckry 20/3/12 9:22 AM  

semoga Allah bersama dengan planning ni

miss jue 20/3/12 11:21 AM  

All the BEST rina! doakan jue cekal nk buat master lepas kahwin nanti.

ku-cit 20/3/12 12:39 PM  

betul2 perancangan jangka panjang ni kan..hope 2023 nanti dapat update ehh...eheheh

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top