Saturday, April 21, 2012

Idea : Sesi brainstorm Guestbook Corner, jom sama sama.

Assalammualaikum semua..

rina busy dan serabut sekarang
hahah dah 18 juta kali bagitahu..mesti orang menyampah baca =P
tapi still nak update blog hee =P

macam tak biasa, dulu dulu time study, esok nak exam pun rina sempat update lagi.
biasa laaa
time busy, time tu laaa nak buang masa kan =P

ok kembali pada tajuk...INSYAALLAH dalam sebulan sahaja lagi ke tarikh keramat itu

dann sekarang ni baru lahh rina duk sibuk sibuk fikirkan pasal guestbook..
T__T

please korang, yang lama lagi tu, please setelkan je semua hal awal awal
abaikan mereka yang suka buat buat terkejut sambil berteriak 
"AWALNYEE KAU PREPARE??TAKSABAR NAK KAHWIN KEE?"

ABAIKAN ORANG MACAM TU TAU!

sebab memang kena prepare awal awal..
kalau tak dah jadi macam rina..
rasa serabut sangat..
dengan nak exam..nak pindah rumah, beli barang, nak settle hal kahwin..
sempat ke tak..tak tahula..

okey kembali kepada topik asal...tentang guestbook..

sekarang ni memang trend lah guestbook corner ni..
memang menarik..boleh tetamu yang hadir tulis tulis ucapan
lepas tu boleh pengantin baru baca sama sama sambil ketawa ketawa hihi

actually, rina dah fikir macam macam idea macam mana nak DIY guestbook corner ni
nak jimat cost lah kata kan..

berikut adalah barang barang yang rina dah ada dan semuanya percuma =P

 kecuali kertas memo tu..

beli sampai 2 kotak..ingat nak buat macam ni
lepas tulis masuk dalam mangkuk kaca
after selesai majlis rina akan masukkan dalam sticker album =)

lepas tu, rina beli pulak guestbook dekat MPH (dapat voucher RM200 dari kerajaan)





 dalam RM15..kecik je

tapii tak perasan dalam dia ada table
Date | Name & Address






Hahah!

Lepas tu, rina terbaca pula review dari Mizaein

dia buat guestbook macam ni


wahhh bestnya siap ada gambar!!

so, rina terusss lah tanya Faiz, dia ada buat sewa kamera polaroid yang murah!
tapi rupanya, bukan lah semurah yang disangka wuwuwu
sewa murah, RM50 tapi film mahal..
dalam RM25 gakla untuk 10 shoot..

so, if beli 10 filem..dalam RM250 kena ada..

eh, tetiba teringat Gie ada!
yay Gie bagi pinjam free..
tapi still kena beli filem pulak..

selain tu, ada vendor yang menyediakan perkhidmatan membuat guestbook
cantik cantik!
antaranya ialah



siap ada mini signage


cantik sangat
tapi semuanya dalam RM300 *pitam*

dan lagi



waoww!!
lagi cantikkkk!

harga tak tahu sebab owner tak reply email lagi..
mungkin malas nak layan bride to be yang last minute macam rina =(

dan satu lagi



hwaoaoawhaow *over*
pun rina tak dapat reply lagi dari vendor tersebut..

sedihhh..
korang, kalau nak buat tempahan, PLEASE BUAT 2 BULAN BEFORE WEDDING
sebab mereka sangat laris, dan kebanyakannya part time, tak boleh ambil order banyak..


jadi, dalam banyak banyak idea..
rina sangat berkenan dengan idea kedua,
yang ambil gambar guna polaroid camera
macam lagi besttt lagi sentimental =)
(Update : Tetiba rasa malas..nak simple & save budget)

kalau korang budget lebih bolehlah tempah guestbook then beli polaroid camera juga hehe

ok, setel.
mari senaraikan barangan apa yang rina perlu untuk merealisasikannn impian ini!!! *semangat*

setakat 21 April, 9.44 pm (akan diupdate dari semasa ke semasa)

1) Meja Guestbook : Done. Dewan ada meja lebih.
2) Lapik Meja : Pending. Sedang mencari lapik meja yang sedia ada!
3) Guestbook : Pending. Nak DIY. Print kemudian binding. simple!
4) Polaroid Camera : Pending. Gie baru nak cari. if Gie takde, terpaksa sewa dari Faiz (Tetibe macam tanak)
5) Film : Pending. Nak beli dari faiz. 10 sudah. untuk 100 orang (sebab mahal)
6) Mangkuk kaca : Pending. Dah alang alang beli memo, guna jelah atau pun nak letak gula gula
7) Sticker Album : Pending. Lepas kahwin baru fikir.
8) Pen warna warni : Pending. Dah beli hari tu, pegi tinggal dalam kereta member pulak.
9) Tempat letak pen : Done. Ambil sedia ada di ofis.
10) Double Selotep : Pending. Untuk tampal gambar.
11) Sticker : Pending. Tak penting sangat
12) Frame : Done. ada 2. Untuk jadikan signage.
13) Hiasan : Pending. Tak penting pun.
14) Tong sampah : Pending. Nak letak bawah meja untung buang kertas tak jadi.
15) Soft Copy Layout Guestbook & Signage : Done. Ambil dari sini. hihi!
16) Jurukamera : Pending. Maybe cousin jadi mangsa. kamera perlu dijaga hehe!
17) Gula gula : Pending. lepas makan dapat gula gula pun best kan

itu je kot. ada apa apa lagi tertinggal tak??
perghhhh
nak buat guestbook corner pun banyak benda kena fikir!
sangat pening....

sekali lagi rina remind pada bride-to-be lain, please settle perkara remeh ni awal awal..
lain lah kalau korang ada wedding planner, so no need to worry =)

semoga perjalanan kita semua dipermudahkan...
ya Allah...permudahkan lah kami...semoga majlis kami nanti berjalan lancar dibawah rahmatMU..

thankyou for reading!



10 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

ZYASH 21/4/12 5:03 PM  

Oh, boleh tambah candy, sweet ker, marshmallow ke kat meja guest nanti, jgn lupe DIY proop yang boleh diorg gune utk tangkap gambar nanti yer...

Cik Ain 21/4/12 7:08 PM  

best nya rina ada guestbook. kita nak wat tapi mak tak bagi. sedey nya. :(

Rina Lia (◕‿◕)✿ 21/4/12 8:40 PM  

Zyash : diy props tu kalU rajin rina buat hee. Yang candy buffet tu x kott..xckup budget huhuh. Tgkla dlu camne :) tq dear for the idea :)

Cik ain : lahh knape..wat simple2 jee.. Diy kan jimat..

Rara Nasiha 22/4/12 12:38 AM  

i love the third picture. cantik gila kalau buat kad macam tu. :)

FaRa AhMaD 22/4/12 4:15 PM  

wow...cantik2 lah...
thx 4 ur info dear :)

http://8917fara.blogspot.com

Done follow you...u have a great content

FaRa AhMaD 22/4/12 4:15 PM  

wow...cantik2 lah...
thx 4 ur info dear :)

http://8917fara.blogspot.com

Done follow you...u have a great content

Rina Lia (◕‿◕)✿ 22/4/12 8:31 PM  

cantikkannn wuu xdpt satu pn :(

♕ niaa ♔ 23/4/12 7:55 AM  

cantik la guest book yg no 2 2...rina blh email template yg untuk guest book x????loveliey_babypumpkins@yahoo.com

NURSHAKIRA ABDUL HALIM 23/10/13 3:17 PM  

Huhuhu serius semuanya cantik2..shakira nanti guna guestnote je, tulis2 masuk kotak..sama mcm plan asal sis, nak letak kat stiky album..huhu shakira saja tak nak buat guestbook :)

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top