Wednesday, January 30, 2013

Beli Halford s8 pramette travel system di Sogo Card Day

Ambik kau panjang tajuk. Hihi. Sebabnya rina duk la google pasal Orang beli stroller di sogo. Berbaloi ke idak? Murah ke mahal? Ade stok ke takde stok? Google & survey susah lah nak jumpa. Time sogo card day pun takde orang cerita depa beli stroller. Semua cerita pasal baju. So rina berharap if ada orang google mencari info beli stroller di sogo card day lepaa ni, dapat lah rina membantu serba sedikit :)

Satu lagi, halford stroller ni pun jarang dengar review. Tapi once baca review sure review yang baik baik. Tapi susah lah nak buat keputusan since brand ni macam takde website sendiri je?

Ok, before ni rina pernah lah tulis beberapa entry tentang stroller. Nak letak link susah pulak, update guna henpon je ni..dipendekkan cerita halford s8 pramette ni ada la dalam pilihan tapi rina tak berapa berkenan sebab tak style...

Jadi sampai sudah rina tak tahu nak beli stroller apa. Until lastweek ada Sogo Card Day..rina macam ada instinct sure boleh dapat harga berbaloi time s-card day ni. Lagi lagi boleh dapat rebate Rm10 for every RM100 we spent on that day.

Sebelum tu rina ada ke sogo jugak survey stroller. Ada banyak pilihan dekat sogo. Dari semahal quinny, preg prego,combi, graco sampai lah sweet cherry pon ade. Warranty pulak ikut brand, boleh refer ke sogo or terus ke kilang.

Jadik, masa hari sogo card day tu, rina dan mr zauj bangun awal pagi. Nak pegi awalll sekali so x jem. FYI, sogo start pukul 9 am masa s-card day. Tapi kitorang terlewat sikit :p telajak tdo :p sampai dalam pukul 10 am. Dah jem nak masuk parking. So kitorang u turn balik masuk parking pertama complex. Banyak parking lagi. Ktorang park area senang nak keluar & masuk.

Masuk sogo tak ramai lagi orang. Terusss kami ke tingkat 4 bahagian stroller. Mula lah part paling payah dalam hidup - memilih stroller. Huhuh! Mula mula rina tunjuk Combi. Mr zauj reject. Katanya tak style tapi mahal. Rina cakap la ringan blablabla. Tapi dia tetap tak berkenan. Rina tunjuk pulak maclaren, dia kata huduh reject lagi. Dia tunjuk quinny buzz, rina plak reject sebab mahal sangat hehe. Then rina tunjuk halford s8 pramette, mr zauj tak suka jugak. Dia nampak halford zuzz, dia kata ini style. Tapi rina rasa tak berbaloi, style tapi berat dan besar? Huhu menyusahkan nanti. Last last kami ke bahagian sweet cherry. Mula lah pemilihan antara SCR6, SCR5, SCR9. Dan mr zauj suka pada SCR 6. Terus dia book. Lol. Laju!

Pastu nak pegi bayar rina rasa tak puas hati dah. Rina duk belek belek SCR 6. Nampak banyak kelemahan. Satu, besarr. Lepas fold susah nak tarik. Nak angkat memang tak larat lah untuk rina ni. Then padding tak selesa. Perlu lapik tilam. Lepas tu tak boleh recline sampai baring. Bakul bawah pulak kecikkkkk sangat! Dah lah takde tempat sangkut plastik since pemegang dia jenis macam tu. rina da nampak kesusahan yang bakal berlaku di kemudian hari :p

Ngadu la kat mr zauj. So kitorang sambung survey lagi. Rina tengok halford s8 pramette. Ada discount. Harga lebih kurang lah dengan SCR 6 tapi tak secantik SCR 6. Tapii bakul sangatt luas. Ade tempat sangkut plastik. Ada tempat toddler nak berdiri di belakang stroller. Bila lipat, umbrella fold, jimat ruang! Dan boleh tarik lepas fold. Padding pulak memang sangat selesa, tak perlu lapik tilam dah. Lepas tu boleh rear facing siap boleh recline 180 deg jadi macam katil baby (until 1y old). Try tolak, senang je. Fikir balik, memang banyak kelebihan lah sebenarnya.

Jadi rina cakap kat mr zauj, kalau nak stylo, baik beli quinny. Takyahla beli barang tiruan (SCR 6) hahaha. Ayat nak sedapkan hati mr zauj. Huhu. Lelaki ni memang nak stylo je kan? Perempuan pulak jenis fikir teliti pro & cons :p

Setelah bepikir pikir, kitorang decide nak beli travel system halford s8 pramette ni. Cancel ScR 6. Hihi. Yayy happy! Tapi mr zauj macam tak berapa nak happy haha..

After bayar stroller, ktorang nak beli baju baby sikit. Tengok2, baru sedar sogo dah dibanjiri dengan umat manusia yang ramaiiiii giler. Masing masing pilih baju macam pertandingan haha. So ktorang just beli dalam 5 pasang je baju lagi dan rembat sikit sikit barang keperluan yang tak cukup.

Lepas bayar terusss ke tingkat 7, nak redeem RM10 voucher for every RM100 tu. pregnant lady dapat fast lane so takyah beratur. Lepas tu, if berbelanja guna card credit over rM500, dapat lagi RM20 voucher.

Total voucher dapat RM120! Next time boleh datang sogo lagi beli tambah guna voucher :)

Then kitorang turun balik tingkat 4, ambil stroller, belajar sikit macam mana nak guna, pastu balikkk!

Jap je kat sogo. Dalam 2 jam. Sebab mr zauj nak solat jumaat. Tengok kat luar jalan dah banyak tutup. Parking sogo & pertama complex dah tutup. Phewww, sib baik datang awal..

So pastikan korang datang awal ok!

Berapa harga stroller? Yang rina tahu stroller tu RM599. Tapi kalau tolak rebate rM60, harga jadi RM540 je. Murahla kot. Selalu survey kat internet stroller halford s8 pramette ni RM799. Diskaun pun sampai RM699 je. Rina beli satu set dengan carrier sekali (boleh attach). Dalam RM800 kot, ni tak ingat pulak.
Tapi lagi murah sikit sebab beli satu set.

Ni dia my new brand stroller

Warna coklat tak cantik. Tapi warna apa pun tak cantik kot hihi



Merah takde stock huu



Sekian, tq

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Monday, January 28, 2013

Set katil & sofa dari 99 home design

Set katil bilik utama










Teringinnn nak perabot warna putih..tapi mahal mahal. Ni je paling murah, RM1300+ . Selalu mesti nak RM4000 satu set. Tapi takde budget kita go with this first hihi. Cantik jugakkan?? Cuma dinding tak cat.. Putihhhh luasss bilik ni jadinya.

Set katil bilik tetamu






Hanya katil & almari. RM800. Tetiba rasa mahal masa tulis ni :p boleh dapat lagi murah kot?

Set sofa 3+2+1 dan meja kopi










Dalam 2.5k. Pilihan mr zauj. Kalau ikutkan rina, rina nak l-shape yang murah murah je huhu. Tapi yang ni pon murah kot. P.u leather. Okla, empuk la jugak. Besar. Boleh request color. Saja rina pilih warna hitam. Salah satu sebab tahan lama :p dan tak meroyan if anak conteng :p satu lagi sebab rina konon nak tema black+purple+white untuk ruang tamu hihi.

Berangan macam ni



Hihi.

Okla tu je yang termampu buat masa ni. Kalau ade rezeki nak beli set meja makan, aircond.. Rumah ngadap matahari.. Bilik kitorang bahang tahap mandi sambil berpeluh tu huhu!

Ya Allah...murahkanlah rezeki kami...

Sori gambo kecik hikss..

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Thursday, January 24, 2013

Resipi 1# Nasi Lemak + ayam goreng

Salah satu azam rina tahun ni nak belajar masak 100 resipi. So ini resipi pertama :p






Dapat 3 out of 5 stars dari mr zauj hehehe! Katanye standard kedai. Belom capai "wow" lagi hihi! Tapi rina happy dah sebab ni 1st time rina masak. 1st time masak yg betul2 huhu menyedihkan kan? Tapi belum terlambat k :p

So for nasi lemak ni, nanti boleh minta resipi ibu mertua. Mr zauj kata nasi lemak umi terbaik :) kita sebagai isteri perlu la masak ikut tekak suami kan.

Ok, next nak masak apa pulak ek? Cewahhh :p

Kbai

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Monday, January 21, 2013

Sebelum dan selepas renovate rumah

Salam. Dulu rina pernah cerita yang rina dan mr zauj nak renovate rumah baru kami if ada rezeki. Alhamdulillah hajat kami tercapai. Ada beberapa entry kot pasal rumah tapi ada 1 entry yang spesific pasal nak renovate ni. Boleh klik link bawah ni untuk baca :
http://rinastories.blogspot.com/2012/02/renovate-rumah-baru.html?m=0

Sorry Comot sebab updet guna tepon je.

Sebelum rupanya camnila rumah kami



Bulat merah tu dapur yang tah pape. Tak logic dapur besar tu. Bersambung terus dengan ruang tamu. Takkan masak dekat ruang tamu? Hoho. Nasib baik ada tanah kosong (bulat hijau) banyak kat belakang. Memang sengaja kot developer nak suruh pembeli renovate huhuh!


Jadi after berbulan lamanya, siap sudah renovation tu..
Rina ambil kontraktor indon. Pure indon. Bos nye pun indon. So memang sangat risky. Takot dia lari ke, kene tangkap polis ke..ape ape pon boleh jadi.

Kami take risk ni dan betawakal sebab budget kami ciput tapi keinginan besar haha!
Actually indon ni di rekemen kan oleh salah sorang jiran yang baru kami kenali dekat area tu, namanya kak diana. Dia buat dengan indon ni. Katanya,sebelum ni indon ni pernah buat rumah mak dia. Tu yang dia percaya. Seriously kak diana dapat harga yang sangat rendah la dengan indon ni.

Rina takdelah dapat harga yang sangat rendah tapi memang betul rendah kalau nak bandingkan dengan kontraktor lain. Serius. Ktorang dah survey sakan.

Tapiii, buat dengan indon memang kita perluuu sangat sangat hati hati. Perlu buat perjanjian hitam putih all that, perlu pantau kerja mereka sekerap yang mungkin! Kalau boleh pergi hari-hari, sila pergi pantau hari-hari! Kita tak boleh lah tidur rumah tu, since indon tu tidur situ huhu. Bila dah ade orang laun tidur situ, faham fahamla. Toilet jadi "bekas" dah dan tak nampak baru. Tapi pastikan jangan sampai rosak la. Lepas tu satu lagi kelemahan, memang lama ambik masa. Mana taknye, pekerja limited. 2 or 3 orang je. Lepas tu bagi rina banyak kerja tak kemas. Thats why, kita perlu pantau dengan teliti agar tak terlambat nak complain. Memang selalu la mr zauj pegi jenguk rumah dan perbetulkan kesalahan dorang. Memang sikit sikit complain sampai tahap yang kita nak. Penerangan pun perlu teliti sebab dorang kadang kadang tak faham. Nasib baik ada mr zauj yang rajin dan hebak hal hal ni hehe. Dia pun bagus dalam handle indon indon tu. pandai dia ambil hati dan buat macam kawan supaya pekerja indon tu tak stress dengan kami as majikan mereka :)

Ok tu jela. Lain lain alhamdulillah. Dorang baik dan boleh dipercayai la jugak..

Ini hasilnya :



Ni ruangan merah atas tadi. Dah dibesarkan jadi dining hall berwarna purple. Bilik bawah sebelah kiri tadi dipindahkan ke belakang. Nampak kan pintu tu? Tu la bilik bawah. Ada toilet dalam bilik bawah tu. toilet tu ada 2 pintu. Satu pintu masuk bilik, satu lagi masuk ikut dapur.











Kemudian bila masuk "pintu gerbang" tu, itulah dapur kami yang dah besar yay!







Masuk dapur, ada satu lagi ruangan belakang tu




Ini namanya ruang membasuh haha. Nak letak washing machine etc.

Selain tu, kami renovate tangga. Ni gambar sebelum




Dan selepas di renovate. Tadaaa



Buat stor bawah tangga. Pintu stor ada di bahagian dapur.




Lepas tu, kami kedepan kan sikit sliding door di ruang tamu sebab pada mulanya sliding door di buat kebelakang sikit. Konon nak bersegi. Tapi kami ratakan jadi camni




Tak payah nak bersegi sangat. Yang penting ruang tamu luas =p




Ruang tamu kami..plaster siling dah macam design office korang kan??




Siap ada lampu biru =_=" haha jangan tanya untuk apa. Sila tanya mr zauj ok!

Design rumah ni banyaknya idea mr zauj. Rina hanya beri komen dan pendapat je dari idea beliau. Sesungguhnya mr zauj sangat berbakat *tangan di dada mata ke atas* hihihi.

Selain ni, ada la benda benda tambahan lain yang kami add on bagi harga yang ditawarkan lebih berbaloi hehe. Kalau korang nak tahu harga yang kami dapat boleh la tanya rina personally. Nak tanya pasal renovation ni pun boleh tanya juga tapi nanti rina akan pass soalan ke mr zauj lah hehe..

Oh ye, tingkat atas kami tak renovate sebab tak mampu nak ambil loan banyak banyak. Yup kami ambil loan untuk renovate. Tak cukup kaya nak guna cash money huhu! So ini bukan entry menunjuk la ye.. Nak share je kepada mereka yang suka nak baca pasal rumah. manetahu dapat info from this entry :)

Apepon rina sangat berpuas hati dengan hasil kontraktor tersebut. Walaupun ada cacat cela sikit sikit tapi rina ok je. Puas hati dah, alhamdulillah. Memang pressure tempoh renovation ni tapi ia adalah satu pengalaman manis buat rina dan mr zauj :)

Okeh tu je alkisah renovation.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Friday, January 18, 2013

33 weeks check up

Ibu baby

Alhamdulillah sihat je. Cuma low blood pressure & keputihan. Normal kot. Perlu banyak rehat & jangan stress..

Maybe rina terlalu buat kerja kemas rumah on weekend.. Letih jugak..tapi enjoy kemas rumah ni hehe sebab tu tak kisah.

Berat 57 kg. ingat dah 60 kg. rupanya penimbang salah. Baru 57 kg. tapi rasa gemok sangat dah.

Baby

Alhamdulillah dah 1.8 kg. doktor estimate baby kecik je dalam 2.5 kg. doktor kata ok je baby kecik sebab tulang punggung kecik. Huhu! Ingat dah cukup besar, rupanya lemak je lebih hakhak!

Jantung, perkembangan fizikal semuanya normal. Kedudukan ok, plasenta tak tutup laluan. Kepala di bawah. Masih di atas, tak turun lagi.

Ok tu jek.




Me in my 33 weeks pregnancy ^_^



- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Saturday, January 12, 2013

Kabinet dapur in progress








Hari ni pasang cabinet, maybe nexweek pasang table top granite. Nanti da full complete rina tunjuk lagi.

So far puas hati. Laju cina ni buat kerja. Kemas pun kemas. Tapi ada kena tambah RM350 huwaa mahal gila tambah.. Sebab macam ada space yang boleh buat storage so rina mintak tambah pintu dekat situ jadi boleh letak banyak barang.

Sekali kena tambah banyak gitu. Nangis. Tapi nak tambah tapi kedekut. Haiyaa..


- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Friday, January 11, 2013

Antara stroller pilihan

Salam semua. Hari ni update blog guna laptop hehe..lama tak bukak laptop. laptop ni macam dah berkulat dan berhabuk pon ada hohoh..semenjak kahwin memang tak ngadap laptop dah..apa apa just update guna iphone...hanya bukak laptop ofis je la nak buat kerja ofis.

Sebenarnya bukak laptop sebab nak buat research untuk Master. tapi malas pulak T___T memang tak grad la rina tahun ni if asyik malas macam ni T___T

tak kira nak malas gak. so entry kali ni adalah kesinambungan dari entry yang lepas - Survey stroller.
dalam entry tu rina ada tulis kriteria-kriteria stroller idaman hati =P tak sangka nak pilih stroller pon susah ye. kalau boleh macam nak yang terbaik tu. tapi masalahnya budget takde =P

okeh. sambung sambung!

1st stroller yang rina terpikat ialah Quinny Zapp Xtra.


Pengaruh dari duk baca entry Nana la ni. memang sebelum mengandung pon rina suka baca blog Nana. so 1st jenama stroller yang rina tahu terbaik adalah Quinny. Quinny Zapp Xtra ni boleh attach dengan baby carrier/ car seat Maxi Cosi. Semua ciri idaman ada kecuali takde penghadang depan jelah. tapi ada 5 point harness so still selamat. lepas tu rina tak berapa minat cara melipat & memasang. macam sedikit leceh. nampak leceh lah, tak tahu la sebenarnya ok ke tak hihi. Harga pula still within budget kot kalau pandai cari kedai. lepas tu tak nampak smart di mata rina & mr zauj, maybe sebab roda kecil.

Oleh itu rina beralih ke 2nd choice iaitu Quinny Buzz

ya Allah..why so smart??? hahaha....orang kata agak bulky. tapi nak lipat mudah. cuma rina tak sure, boleh tarik ke tak after lipat tu? kalau boleh tarik ok la kot. tapi if perlu angkat, jenuh gak berat-berat.
tapi still rina suka sangat sangat Quinny Buzz ni. bila nampak ada parent tolak baby dekat mall guna Quinny Buzz rasa macam smart sangat!!
tapi tu lah...mahal sangat...lebih budget T__T tapiiiiiiiii ada yang lebih kurang..iaituuu


SCR 6 by Sweet Cherry. Our third choice.

wahhh macam sama kan? macam je lah. still Quinny Buzz cun lagi hihi =P tapi ok la kot. still smart dan mematuhi ciri-ciri idaman rina! boleh attach dengan baby carrier dan yang penting LEBIH MURAH dan sangat within budget. cuma a bit bulky dan I'm not sure after lipat boleh tarik ke? macam tak je. huhu..tak pernah survey di Mall lagi..
Hanya survey survey dalam internet je. bila survey-survey dalam internet, rina terjumpa la satu lagi stroller jenama Sweet Cherry yang juga jadi pilihan.

4th choice : SCR 5 by Sweet Cherry

Lebih kurang dengan SCR 6 tapi ringan 500g, lebih murah dan mungkin lebih kukuh since ada 2 tayar dihadapan *theory rina haha!* jadi, kalau antara SCR 5 & SCR 6, besar kemungkinan, SCR 5 akan jadi pilihan.

Ingatkan dah ada lah pilihan stroller. tapi TERsembang pulak dengan sepupu, dia suggest Halford S8 Pramette Travel system. katanya sangat tahan, within budget dan umbrella fold. rina pon mula lah survey stroller brand Halford ni...survey punya survey tetiba TERjatuh hati dengan stroller seterusnya iaitu..

Halford Zuzz 4 - 5th choice

I like I like!! tapi rupanya bukan umbrella fold. adeh! penat jatuh hati. tapi compact fold macam ni boleh tarik tak? tak boleh kan?

So kembali kepada Halford s8 pramette sebab boleh umbrella fold *6th choice*

tapi stroller ni tak boleh facing mommy, lepas tu design tak comey =P berat pulak tuh. haha bila tak suka untuk pertama kalinya, memang nampak segala kelemahan =P tapi rina akui stroller ni nampak comfy dan tahan lama lah. harga pun not bad if pandai cari kedai.

dah pening...tetiba ternampak stroller baby twin Nadya warna purple, nampak cantik sangat. jatuh hati lagi untuk kali ke lapanpuluhjuta =_=" Dia belikan Maclaren Techno XLR ke XT tah, I'm not sure. dan mula lah rina survey brand Maclaren pulak huhu..
Bagusnya brand ni sebab ringan & boleh umbrella fold. walaupun 4 roda kecik tapi nampak comel dan smart. tapii tak boleh rear facing........

Ada jugak rina survey brand Combi sebab baca review dari Shakina tapi agak mahal lepas tu Mr Zauj tak suka nama Combi wakaka...lawak la Mr Zauj ni...alasan macam ni pon boleh ke?

Actually ada banyak brand lagi..brand Graco, Peg Perego, Maxi Cosi, Stokke, My Dear dan banyak lahh lagi. Dari semurah-murah *under RM100* hingga lah semahal-mahalnya *lebih RM5000*

makin survey makin pening nak buat pilihan. kadang kadang asyik Google & baca benda yang sama berulang-ulang kali. HUWAAA seriously pening. Mr. Zauj macam dah malas nak layan dah bila rina sebut pasal stroller hihihi..

so, kesimpulannya memang tiada kesimpulan. sampai sekarang rina tak tahu nak beli yang mana. nak beli di mana lagi lah tak tahu..yelaa..if dah ada pilihan boleh lah survey harga pulak tapi masalahnya takde pilihan lagi..

penat betul survey. penat, tau tak?
dokong jelah. senang cerita.

sekian. jom buat Master. tapi macam malas =P bai


 

Read more...

Thursday, January 10, 2013

Bila melecur jangan letak ais

Kalau tak ini akibatnya



Gelembung macam lintah geli okeh!

Jangan pecahkan if gelembung. Biarkan dulu bagi "tua" dalam sehari dua.

Then tetiba tepecah sendiri




Ngeri tak? :p tapi tak sakit pun. Ni sebab mr zauj terpegang tangan huhuh. Keluar air kosong, tak busuk pon.

So biarkan je luka ni kering dan tekopek sendiri.

Lama lama baiklah




Tips taknak bagi gelembung : alirkan tempat melecur dekat paip air selama yang mungkin.
Dan JANGAN letak ais di tempat lecur.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Wednesday, January 09, 2013

Survey stroller

Salam semua. Sekarang ni sibuk cari travel system : stroller & baby carrier. Mula mula ingat stroller dah cukup tapi rina macam perlu jee baby carrier. Sebab maybe rina terpaksa travel masa baby masih 3 bulan...

Masa tu adik ipar kahwin..perlu balik ke kelantan. Lepas tu perlu attend bertandang di Kedah pulak. Then tetiba je dorang rancang nak bercuti di Langkawi dan mr zauj nak pergi.. Rina sebagai isteri terpaksalah menurut walaupun rasa berat hati..

Baby 3 bulan ok ke nak travel banyak banyak tempat ni ye? Kuat dah ke dia? Bukan mudah jatuh sakit ke? Kalau tetiba demam masa travel macam mana? Entahlah. Tapi ade orang siap ke oversea lagi kan bawak baby kecik. Tapi why we have to take risk if there's other option?

Takpelah, lambat lagi. Rina doa supaya dorang tak jadik pegi langkawi hahahaha matilaa adik adik ku & mr zauj baca :p ampun kan kaklia sebab doa gitu hihi

Ok berbalik pada cerita asal. Jadi baby carrier agak penting bagi rina walaupun hanya berguna till 1 year je. Boleh juga digunakan masa nak hantar ke rumah pengasuh atau rumah mak. Tak perlu nak kejut baby dari tidur. So tiada adegan menangis.

Setelah survey stroller semenjak tahu pregnant sampai sekarang (nak dekat 6 bulan kot) rina still tak tahu nak beli stroller yang mana!!! Letih wei!! Apsal susah sangat nak buat pilihan?!

Ciri ciri WAJIB stroller idaman hati basically ialah :

1) within budget haha! Budget RM1500 ke bawah including baby carrier. The lower the better hihih! Rina rasa dah cukup tinggi budget rina ni tapi ruparupanya stroller cecah 5 ribu hengget pon ada weii korang! Baikla kami beli motor lagi bagus!

2) Tahan lama. Means tahan lasak, tak mudah rosak & boleh pakai sampai toddler. Atleast umur 4 tahun. Dah beli mahalkan, tak kuasa nak tukar tiap tahun.

3) sesuai untuk newborn. Ini semestinya lah kan. So boleh recline. Dapat yg boleh recline 180 degree lagi bagus.

4) boleh facing mommy. 2 way facing seat.time masih kecil mesti kita nak sentiasa pantau anak kita kan.

5) boleh dikendalikan oleh rina sorang jek. Maknanya tak leceh nak melipat masuk dalam kereta. Dan yang penting ringan atau mampu diangkat oleh rina yang gagah ni. Atleasttt lepas lipat tu boleh tarik. Angkat berat kejap kejap takpe lagi.

6) safety. Nak yang ada penghadang kat depan. Ada setengah stroller takde pun penghadang tu. nak add-on pun tak boleh. Bagi rina macam tak cukup je setakat belt.

7) oh ye! Sebab nak travel set so mestila yang boleh adapt dengan carrier sekali.


Ciri ciri TAMBAHAN stroller idaman hati. Kira bonus point la.

1) nampak smart hehe! Rina tak kisah berapa roda pon janji nampak kemas, smart dan kukuh.

2) jimat ruang bonet kereta. Sebenarnya ingat nak jadikan ciri-ciri wajib memandangkan second car rina is kancil. Tapi pikir balik jarang guna kancil. So tak perlulah masuk dalam list wajib nanti makin susah nak buat pilihan.

3) ada shopping basket yg besar. Senang nak menumpang sekaki haha!

4) ada tempat toddler pijak. Alaa yang budak besar sikit boleh berdiri kat belakang stroller tu. boleh lah kakaknya menumpang sekaki, taklah asyik nak rebut duduk dalam stroller kan.

5) comfort cushion. Kalau tak berapa nak comfort boleh je beli padding & tambah bantal bagi selesa.



Ha itu jela kot. Yang lain lain selalunya sama je kot ada kat semua stroller & tak berapa penting kot. Preloved pon ok janji macam baru lagi. Jenama tak penting (hakikatnya ada gak tedetiknak jenama hebak haha!).

Okla, banyak dah tulis. Letih naip guna iphone. Next entry rina cerita pula shortlist stroller yang memenuhi kriteria atau hampirrr memenuhi kriteria hehe..

Kalau ade pembaca yang sudi nak suggest pada rina, rina sangat hargai :)

Sekian tenkiu bai

- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Thursday, January 03, 2013

31 weeks & 9 more weeks !

Tak sabar nak bersalin dah..

Nanti nak pergi berurut badan sampai bunyik prakkk kruk kruk prakkkk

Perghh mesti nikmat!

Lenguhnya lah badan..rasa tak senang duduk..baring tak senang..apatah lagi if berdiri or berjalan..

Macam makcik tua patah tulang.

Tapikkkk mana boleh bersalin lagiii. Nanti premature plak baby takmo takmo.

So sila lah bertabah wahai rina. Bertabahlah demi Amanah Allah ini..

Lain lain updates :
- baby tendang, golek golek, mengembang mengecut dengan kerap tak kira pagi malam petang, lepas makan lepas beyak lepas mandi tiap masa pon beraksi. Syabas mera beta! Aktif anak ibu ni sampai tak dapat ibu bayangkan macam mana la nak jaga awok nanti.

- cepat kenyang, tak berapa nak nikmat makan since tak sanggup mengah. Nanti perut ketat cam nak pecah.

- susah tidur. Dah tidur pun asyik terjaga. Kadang sebab baby tak henti begerak, kadang sebab nak tekucil, kadang sebab panas, gelisah, resah. Huihh...

- hasil dari itu, keadaan diri makin comot dan tak teratur. Sentiasa nampak letih dan merimaskan. Tak sanggup tengok diri sendiri dalam cermin hihi.

So kepada anak ibu yang sedang membaca ni (nanti bila dia dah besar nak suruh dia baca blog ni), susah k nak nandungkan kamu. So ibu nak hadiah beg coach sebijik. Tak kira!

K bai


- Posted using BlogPress from my iPhone

Read more...

Wednesday, January 02, 2013

Azam tahun 2013

Assalammualaikum =)

Ok lepas review azam 2012, mari berazam untuk tahun 2013 pulak

1) Graduate!
So, rina perlu siapkan research & thesis by May...waa...susahnya rasa...malasnye nak fikir T__T tapi nak graduate sangat sangat tahun ni..nak graduate sama-sama dengan Mr. Zauj..mesti best kann? pakai jubah sama-sama, ambil gambar 1 family pakai jubah graduasi. Rina siap berangan nak tempah jubah graduasi untuk baby so nanti semua sepasang hihi...mesti comel...tapi macam susah nak tercapai T__T

2) Selamat melahirkan bayi yang sihat dan sempurna
InsyaAllah my EDD awal bulan 3...ada lagi 2 bulan untuk prepare mental dan fizikal..nervousnya hanya ALLAH yang tahu...tapi nak tak nak rina memang kena face it!...kena hadapi demi melahirkan zuriat yang bakal menjadi khalifah di bumi Allah ini...semoga rina dapat bersalin normal, cepat sihat dan baby pun sentiasa sihat..

3) Berdikari di rumah sendiri
Dah lebih 7 bulan kahwin tapi sejujurnya rina dan suami belum betul betul menjalani kehidupan suami isteri yang berdikari...yelaa...tinggal rumah mak...mak yang masak semua hikhik..lagi-lagi mengandung *alasan*, so rina still depends on mak...makin bertambah manja bila ada suami..pun asyik nak harapkan suami..jadi harap-harap after rumah fully siap & furnish bulan 2 ni, kami dapat pindah masuk dan rina dah boleh start practice menjadi isteri yang baik...dapat sebulan dulu pun jadi lah..sebab lepas tu berpantang rumah mak balik dalam sebulan...

4) Menjadi ibu yang terbaik & breastfeed until 6 months *at least*
Seperti pesanan Dr Muhaya, "jadikan tugas membesarkan zuriat itu sebagai tujuan hidup". pheww~ mendalam maksudnya...membesarkan amanah Allah ini bukan satu kerja yang mudah..rina harap rina dapat mendidik anak rina sebaik mungkin..dan sebagai permulaan rina nak breastfeed atleast 6 months, kalau boleh sampai 2 tahun seperti yang disuruh dalam Al-Quran, insyaAllah..hasil perkongsian dalam blog ibu-ibu, rina tahu ia bukan sesuatu yang mudah tapi rina perlu positif! 

5) Pandai masak 100 resipi
Hee..berkait kot dengan azam nombor (3)...rina failed lagi bab ni..jadi rina nak belajar at least 100 resipi tahun ni. Yay tak sabar nak main masak masak!! nanti rina share recipe dalam blog ni k! Cewah! =P

6) Menutup aurat dengan sempurna
Ok...dah banyak tahun azam yang sama..adeh! so tahun ni biar rina set target yang lebih terperinci. nak tukar pakai shawl labuh *ala ala Diana Amir kihkih koya* dan tudung 60". insyaAllah..
Nak jadi muslimah solehah bukan senang...solat sempurna, dihiasi dengan sifat-sifat mahmudah, diiiringi dengan amalan-amalan sunat etc. bukan senang...jadi rina start dengan menutup aurat sebab tu paling mudah sebenarnya. dan rina yakin dengan menutup aurat sebagai permulaan, insyaAllah lebih mudah untuk kita baiki dalaman... tapi ini pon susah! apekah?

7) Kurus balik bawah 50 kg
Dah gemok sekarang..dan pasti susah nak turun after bersalin if dilihat dari keturunan hihih...jadi azam rina nak dapatkan body masa zaman bujang atleast huhu..kalau mampu nak kurus sampai Mr Zauj susah hati haha!

8) Jalan-jalan pergi oversea
Since rina & mr zauj suka menjelajah jadi kami berazam nak jelajah sebuah lagi negara. Singapore pun jadila =)

9) Nak dapatkan CP
CP stands for Competence Person..salah satu requirement dalam TNB..so rina nak dapatkan..

10) Kemaskini logbook
Sama je azam dengan tahun lepas..penting sebenarnya..untuk rujukan masa depan..masa jadi lecturer nanti ke? so tak lupa ilmu-ilmu masa kerja ni

11) Lengkapkan rumah
Nak lengkapkan keperluan rumah, perabot etc...sedikit demi sedikit...so by 2014, rumah kami lengkap macam rumah yang sebenarnya...jadi rina rasa tahun ni, duit banyak habis untuk rumah hehe!

12) Belanja mak & abah honeymoon
Nak belanja mak & abah pergi honeymoon yang ada candle light dinner & pakej spa sekali haha! nak buat suprise nanti =)

ok tu je kot..
bagi rina..kebahagian yang rina ada sekarang ni berkekalan  pun dah lebih dari cukup..

semoga cinta antara rina dan mr zauj makin mekar..
kebahagiaan makin terasa dengan kehadiran cahaya mata sulung kami..
menjadi keluarga mukmin yang diredhai Allah..
kebahagiaan kami juga membahagiakan orang lain..

mak, abah, umi, abah
saudara mara,
keluarga ipar
diberikan kesihatan yang baik..
dimurahkan rezeki..
dikuatkan ukhuwah..
diberikan kebahagiaan dunia dan akhirat.

AMIN


Read more...

Review Azam tahun 2012

Assalammualaikum

Dah pun nak masuk tahun 2013.
Dari tahun 2008 kot rina menulis di blog ni. dari tahun 2008 dah ada azam.
sekarang nak masuk 5 tahun!

azam untuk tahun 2008
ni ditulis masa 2009, kononnya review balik azam tahun 2008.
entry betul betul untuk azam 2008 macam takde pula...blog lama kot?

azam untuk tahun 2009
ni macam azam untuk sem terakhir je. bukannya azam 2009 =P
cari cari tapi tak jumpa pulak. so kira azam 2009 gak lah!

azam untuk tahun 2010
masa ni rina dah start tulis proper azam.
kira azam yang logik la nak dicapai hehe..da matang sikit kot =P

azam untuk tahun 2011
lebih ringkas untuk azam tahun ni. ringkas tapi bermakna =)

azam untuk tahun 2012
yeah~ dan azam tahun ini. tahun 2012!
adakah tercapai???

actually untuk tiap tahun pun rina review rasanya, tapi malas nak link kan.
maybe sape nak baca bolehla check dekat sidebar bahagian "sweet&sour" dalam bulan 12 & 1 every year.
mana la tahu kan...rina pon suka baca blog orang, ada perasaan ingin tahu tu
atau dalam bahasa kasar, saya adalah stalker tegar hihi..orang tak kenal pun best nak stalk =P
kalau kenal lagi haku suka nak stalk kuikui

ok, back to the topic.
adakah azam 2012 rina tercapai?
 briefly je la rina cerita..nak baca penuh sila la baca di SINI


LOVE

rina nak berkahwin dengan en Tunang hehe!
*TERCAPAI! alhamdulillah =)*

ATTITUDE

1) Bangun awal pukul 5 pagi every morning.
*tak tercapai pon..macam sama je bangun hee*
2) nak jadi lebih matang..tak nak bersifat budak budak dah..cewah =p
*errrr macam matang sikit dah kot hikhik!*
3) nak jadi lebih penyabar..nak belajar hormat En Tunang, supaya tak kekok nanti bila dah begelar isteri.
*hee hormat je Mr Zauj hee..kadang kadang je emo sikit lala!*
4) Tutup aurat dengan sempurna
*masih belum sempurna....tsk tsk..*

CAREER

1) Nak update buku log sambil revise dan sharpen ilmu yang telah diperoleh
*buku log dah jadi pekasam T___T*
2) Nak dapatkan sijil CP
*tak dapat lagi...*
3) dan seperti selalu, mahu ikhlaskan hati, niat kerja sebagai satu ibadah
*try jugaklah...tapi bukan hari-hari huhu..*

MONEY

1) Nak beli kereta baru!
*tercapai =)*
2) Nak pergi honeymoon~
*tercapai juga~*
3) Nak berjimat..tak mahu spent duit kepada yang tak perlu..priority to my life after marriage
*jimat ke? ade jugak membazir..tapi banyak duit memang habis ke arah family*


OTHER THINGS MATTER

1) Nak diet & fit !
*langssung tak! lagi lagi ngandung, makin bulat hihi*
2) Nak cantikkan diri, buat spa di rumah selalu =P
*makin huduh sobs*
3) oh..kan rina buat Master..rina harap lulus semua subject dan dapat buat research dengan lancar
*alhamdulillah, subject semua lulus...tinggal research je!*

so...kesimpulannya...berapa percent yang tercapai ek??
dalam 6/14 kot (ikut suka kira hihi)
dalam 43% sahaja lah yang tercapai..

bermakna rina FAILED =(
adus..kena lebih motivated untuk tahun 2013 ni!

tapi apa pun..2012 adalah tahun paling bermakna buat rina =)
kehadiran suami & baby dalam kandungan adalah segala-galanya..syukur ya Allah..

ok, da penat menulis..hehehe nak berazam untuk 2013 pulak..

 erm..next entry lah hihi..semak plak rasa kalau campur.

bai


Read more...
Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top