Friday, October 07, 2011

Inai atau henna untuk pengantin

Hukum pemakaian inai bercorak mengikut Syarak

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa:
  1. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.
  2. Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan. Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalahdibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.
  3. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan



Source : www.e-fatwa.gov.my

Ohh..ingatkan haram terus..so bolehlaa rina nak inai nanti hehe..

tapikann..tangan rina sangat keding...mesti nanti serabut T__T

takpelah..nak berangan dulu..jom kita survey corak mana cantik (bagi rina la haha)!

ni simple je kan..macam sesuai la dengan tangan rina yang kurus
 
ni pon rina suka..tapi macam penuh sangat



ini cantikkan?? tapi tak boleh lebih dari pergelangan tangan tau!



ini pulak macam comel!


 palinggg rina sukaaa 

jeng jeng jengg


 sesuaii untuk tangan kurus kan??

dan lagii


oh my....cantiknyaaaa tangan dia :)

dan last sekali corak inai ter famoussss zaman ini



inai Ayu Raudhah!

so nak pilih mana?
tiba tiba rasa tak nak corak corak..
pakai kat kuku sudah

macam lagi manis jee






6 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

Mr feckry 7/10/11 8:26 AM  

inai itu sunnah nabi kan..ikut kaedah nabi berinai

farra8979 7/10/11 8:30 AM  

masa me kawen, pakai inai sampai kaki kat jalan TAR. pastu terus ke kereta berkaki ayam. hihihi.. n sampai skrang masih suka berinai tapi kat kuku je la.. ^__^

starzieti 7/10/11 11:06 AM  

comel la sume2 tuh tapi lagik comel n manis klo berinai cam bese. ehe ~

iedchan 7/10/11 9:38 PM  

betul2 saya pakai inai jugak sebab baca pasal ni,..hehe pakai simple2 jek mase kawen tade la sampi lengan kan...hehe

Rina (◕‿◕)✿ 7/10/11 11:29 PM  

mr feckry : really? rina br tahu..thanks for the info :D

farra : rina pon plan nak wat gitu gak. wat kt area semua house hee

starzieti : samelahh kite! tp mcm tringin corak jugak..hmm

iedchan : hahah..geli kam kalau sampai ke siku =_="

Alang Atie 22/10/11 1:30 AM  

Salam Rina..alang nk share 1 link regarding inai especially for men kay..tp myb boleh buat research lg..

http://www.ustaznoramin.com/2010/02/hukum-memakai-inai-bagi-lelaki.html

Newsy..alang tak pnh bace pakai inai ni sunnah nabi..mohon kalau Mr.feckry boleh bg penjelasan. Dlm artikel2 yg saya bace pun, xde pun ustaz2 tu mention inai ni sunnah nabi..coz setahu saya, pemakaian inai ni dtg nye dr adat Hindu..

Related Posts with Thumbnails

✿ VVIP Visitors ツ

Make your own

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


✿Gossip Box ツ

  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top