Sunday, October 02, 2011

Wedding Checklist

Assalammualaikum semua :)

Ahad ahad ni mesti semua sibuk jalan jalan kan...tapi rina duk rumah je...bosan.. :(
ingat nak pergi Matta Fair dekat Mid Valley...tapi takde sape teman..sedih sedih..

so rina pun menggunakan hari ini untuk prepare apa yang patut untuk hari bahagia rina nanti, insyaAllah..

firsttt sekali, sebagai bride to be, harus lahh ada wedding checlist!
nampak sikit apa yang belum siap, ape yang dah..insyaAllah tak akan ada yang terlepas.

berbekalkan rujukan dari beberapa blog Bride to Be yang lain, rina pun berjaya senaraikan semua perkara yang perlu rina selesaikan sebelum hari tersebut

Progressnya boleh dilihat di blog ini pada setiap hari. kalau korang perasan, atassss sekali ni..ada tab "Bride2be" sebelah tab "Sharing"

tapi for today rina tunjuk dekat sini dulu...



Legal Documents

  1. Kursus Kahwin               
  2. Borang kebenaran nikah              
  3. Test HIV
  4. Jurunikah

Important
  1. Cincin for me
  2. Cincin for him

Hantaran For Him (draft)
  1. Set baju kerja
  2. Jam Tangan
  3. Wallet & Belt
  4. Kasut Body Care
  5. ? (kiv)
  6. Sejadah & AlQuran
  7. Buah-buahan
  8. Sirih junjung 
  9. Cincin
Hantaran For Me
  1. Cincin + Hantaran + Mas kahwin
  2. Sirih junjung
  3. Body Care
  4. kain baju kurung
  5. Beg tangan
  6. Buah-buahan
  7. ? (kiv)

Hantaran Decoration
  1. Dulang
  2. Alas Dulang
  3. Bunga Dulang
  4. Bekas Hantaran

Outfit
  1. Baju Nikah - off white
  2. Tudung Nikah
  3. Veil Nikah
  4. Kasut Nikah
  5. Aksesori Nikah
  6. Baju Resepsi
  7. Tudung Resepsi
  8. Veil Resepsi
  9. Kasut Resepsi
  10. Aksesori Resepsi
  11. Baju Bertandang
  12. Tudung Bertandang
  13. Veil Bertandang
  14. Kasut Bertandang
  15. Aksesori Bertandang
  16. Post Wedding outfit (kiv)

Pelamin Pilihan
  1. Nikah (Bantal)
  2. Resepsi
  3. Bertandang
  4. Bunga Pahar Resepsi

Mekap Pilihan
  1. Nikah
  2. Post Wedding
  3. Resepsi
  4. Bertandang

Bilik Tidur
  1. Katil
  2. Dressing table
  3. Langsir
  4. Cadar
  5. Hiasan
  6. Lampu
  7. Kipas/aircond

Official Photographer

  1. Nikah
  2. Resepsi
  3. Post Wedding
  4. Bertandang
Official Videographer
  1. Nikah
  2. Resepsi
  3. Bertandang

Hand Bouquet
  1. Nikah
  2. Sanding
  3. Tandang
Venue
  1. Nikah 
  2. Sanding
  3. Tandang
Catering

  1. Nikah
  2. Resepsi
  3. Bertandang
Dewan Resepsi
  1. Deco Dewan : Arc, stand
  2. Meja Makan beradab
  3. Candy buffet (kiv)
  4. P.A System
  5. Projector
  6. meja Guestbook
Doorgift
  1. doorgift VIP
  2. doorgift guest
  3. doorgift kanak kanak
  4. bakul doorgift
  5. doorgift nikah
Pembantu tersayang hee
  1. Pengapit lelaki (bersanding)
  2. Pengapit perempuan (bersanding)
  3. Pengapit lelaki (bertandang)
  4. Pengapit perempuan (bertandang)
  5. pemberi doorgift
  6. Pengacara majlis
  7. Pembaca doa
  8. Jaga P.A system
  9. Runner makanan
  10. Penggubah hantaran
  11. Handle doorgift
  12. Flower girls
  13. Pegang duit
  14. Jaga Barang Hantaran
Invitation Card
  1. Guest List
  2. Design
  3. Printing
  4. scan & letak di facebook/email
  5. Post
Honeymoon
  1. Tickets
  2. Date
  3. Accommodation
  4. Itinerary
  5. Transport
  6. Duit poket
Keperluan Lain
  1. Penunjuk Arah jalan
  2. Bunga Manggar
  3. Kompang
  4. Persembahan (kiv)
  5. CD selawat/ ayat alQuran
  6. Wedding Cake
  7. Inai
  8. Homestay
  9. Guestbook
  10. Guestbook corner (Bunting or frame)
  11. Tag Pembantu & Family
  12. Video Pengantin 
Home Appliance (Shortlisted)
  1. Set bilik tidur
  2. Set dapur - memasak
  3. gas
  4. Pinggang mangkuk periuk
  5. Peti Ais
  6. Alatan pencuci
  7. Kipas
  8. Lampu
  9. Cat
  10. Barangan bilik air
  11. Sofa
  12. TV
  13. Safety
  14. Langsir
  15. Telefon
  16. Wifi
Itu je kot buat masa ni. If ada yang da setel, rina akan tulis Done!

kalau perasan, siap ada Home Appliance lagi kat bawah hahaha..yelah..nanti lepas kawin nak masuk rumah takde benda benda ni, camne nak hidup hee..

Seriously, memang pakai banyakkkk duit! tak tahu lah akan cukup ke tak..
Takpelah..maybe boleh cut budget di mana mana, if tak cukup..

takut lak memikirkan pasal budget huhu..

semoga Allah permudahkan segalanya...Amin..

8 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

NUNU EERA 2/10/11 5:03 PM  

nk pinjm cekllist ni jgk utk i gna nnti.. ;)

Cik Puan Mimi 3/10/11 9:29 AM  

whattt??? matta fair smlm ke???
ble lagi ada eh?? melepassss lagii..geramnyee

░♥si lampu neon♥░ 4/10/11 9:11 PM  

adoii rinaa i tak sangka la pulak kalau mnak kawen list dia panjang berjela camnieee aduhaiii hehehehe

ku-cit 5/10/11 9:07 AM  

panjangnya checklist nya...tu br peringkat awalkn..ehehe

nasir@koktel,  5/10/11 12:47 PM  

salammm..
wow...checklist nei ko buat ke or amik dr site lain..huhu..terbaik la..ade soft copy ke..nak..good luck la..tahniah dh tunang..huhu

Rina (◕‿◕)✿ 5/10/11 5:46 PM  

memangg banyak..sape2 nak copy, copyjelaa..rina pon copy gak heheh

mimi : a ahla..haa lainkali kene alert haha

anne nieta 31/8/12 12:02 AM  

Rina..saya nak mntak kebenaran rujuk awak punye idea wedding planning ni...mintak izin eh..best ..banyak idea boleh dapat...

anne nieta 31/8/12 12:04 AM  

Rina..saya nak mntak kebenaran follow beberape idea wedding awak...mintak izin ye..best, byk idea dapat n rujukan yg sgt menarek...:)

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top