Tuesday, July 20, 2010

Beza file PNG, JPEG dan GIF

Rina baru je tahu pasal ni :p

haritu rina buat Header blog ni

rina save as .jpg
rina pelik apsal ketak-ketak header ni?
tak cun betul!

then rina tanye pakcik Google

baruuu rina tahu
hoooooooo ada beza yang besar between file JPEG dan PNG nih

so rina nak share la apa yang rina tahu

File JPEG (.jpg)
khusus buat gambar photography
gambar-gambar tu kan menggunakan banyakkk range of colour
JPEG support 16.7 million colour!
Size : Besar dari  GIF dan kecil dari PNG


File GIF (.gif)
satu-satunya yang support animated graphic.
pun boleh untuk transparency
GIF boleh support 256 color
so kalau semua graphics tanpa gambar photography, memang sesuai
da lah file dia kecik je
Size : kecik sekali

File PNG (.jpg)
PNG ni improve GIF
lebih besar range of color
tapi still tak boleh lawan JPEG
plus tak boleh buat animated graphic
walaupun boleh untuk transparency image
Size : Besar sikit dari PNG

So, cuba teka Header rina file apa?

file PNG la~
tapi lambat sikit loading since berat dari GIF

Tips
Pastikan most of graphic, pics dalam blog dalam format GIF
laju sikit page blog nak load

tak faham lagi?
jom layan kartun ni



<--- guna PNG

---> guna JPEG

Habis!
hihi

UPDATED : Ilyani said - sbenarnya bleh je utk save as jpeg tapi tak pecah2 tu.. mula2 save grafik tu as PNG (kalu GIF color tak cantik, utk gamba2 icon bleh la).. then bila dah puas hati resize semua, baru save as JPEG (last action).. so grafik takkan nampak pecah2.. sebiji mcm PNG :) jadi file JPEG ni ringan & load faster & tak makan bandwidth byk..huhu..
I do so for my Bunny & Pucca comic pics tu..

thanks ily!
^__^

*ada ramai request tutorial, rina akan buat @ guide, tapi kalau terlepas, minta maaf ye*

5 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

Wan_hazel 20/7/10 10:16 AM  

wan nye header file jpeg..besar size nye..lambat nak load..hehhee..law pakai file png..pelik lak upe nye..hehhee..

ilyani 20/7/10 11:21 AM  

sbenarnya bleh je utk save as jpeg tapi tak pecah2 tu.. mula2 save grafik tu as PNG (kalu GIF color tak cantik, utk gamba2 icon bleh la).. then bila dah puas hati resize semua, baru save as JPEG (last action).. so grafik takkan nampak pecah2.. sebiji mcm PNG :) jadi file JPEG ni ringan & load faster & tak makan bandwidth byk..huhu..

I do so for my Bunny & Pucca comic pics tu..

Pinky Pixie 20/7/10 12:41 PM  

thanx for sharing.. hehe, sy slalu men blasah jer gune jpeng.. hihi

Anonymous,  28/4/13 4:37 PM  

ape pulak file png tu .jpg??? engko mabuk ke? knpe file format png tu besar sikit dari png? file png bkn ke sama?

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top