Sunday, August 29, 2010

Bukan Senang Jadi Anak Tunggal

Hihi
Tajuk dicuri dari blog Adib :p

tak susah mana pun, lagi senang dari Anak Sulung rasanya
sebab beban kurang, takde adik adik yang perlu ditanggung.
tapi, mungkin susah sedikit dari anak bongsu.
sebab anak bongsu ada ramai tempat bergantung.

apa apa pun, bagi rina, it depends on the situation..
keadaan family tu sendiri.

Selalu, kalau orang tahu rina ni anak tunggal mesti ada satu soalan wajib,
"Best tak jadi anak tunggal, takde adik beradik?"

soalan ni memang general betul.
sebab rina tak biasa jadi anak sulung, anak bongsu atau anak tengah.
so rina tak dapat nak beza kan, lagi best ke tak.

tapikan, rina teringin nak jadi anak tengah.
nak ada abang,kakak, adik lelaki dan adik perempuan.
lengkap! :p

biar rina senaraikan apa yang best dan tak berapa best jadi anak tunggal.
ini version anak tunggal tak kaya ok.
anak tunggal orang kaya maybe berbeza..

Best

(1) Of course tak perlu bersaing dalam mendapatkan perhatian ibu bapa. hehe!

(2) Boleh makan part ayam favourite, ikan bahagian ekor, ketam 2 ekor tanpa perlu gaduh gaduh *Gemok*

(3) Minta hadiah selalu dapat ke? Bolehla~ Rina jarang meminta ni sebab dulu hidup susah. tapi masa zaman sekolah rendah, kalau exam dapat good result, boleh minta hadiah :D

(4) Dimanjakan. ok, mengaku. memang agak manja..tapi bukan spoilt tau hihi

Tak Best

(1) Kalau ada masalah family, terpaksa pendam sorang sorang..ni yang rina paling tak suka. Biasalah, setiap family sure kadang kadang ada problem kan

(2) Menjadi satu satunya harapan ibu bapa. fuh! memang pressure juga sebenarnya.

(3) Dikongkong. Zaman sekolah memang agak dikongkong..sekarang dah kerja baru bebas nak keluar (tapi stil kene bagitahu dulu). tapi ok gak..takdelah rina lepak tak tentu arah.

(4) Tanggungjawab menjaga ibu bapa terletak pada rina sorang je. takde istilah rotate ke etc. Rina tak kisah pun..harap harap dapat suami yang memahami *cewah* Tapi parent rina cakap, diorang boleh hidup sendiri...sedihnya...rasa malas kawin pun ada lalala

ok tu je kot.

sunyi tak?
kadang kadang.. bila cuti lama je
since rina duduk asrama dari form 1 sampai Universiti.
cousin yang rapat pun ramai.
dah macam adik beradik sendiri je.
so takdela sunyi sangat

sekian terima kasih.
soalan
"Best tak jadi anak tunggal, takde adik beradik?"
jangan tanya dah lepas ni heheh!



26 footprints here! Thanks! (◕‿◕):

Lan Bingka 29/8/10 12:21 PM  

ada masalah kongsi la dengan kawan atau sepupu rapat..jangan pendam sorang2..;)

nabilah abd rahman 29/8/10 12:26 PM  

jadi anak tengah ke,sulung ke,bongsu ke,tunggal ke..masing2 ada kelebihannya...

ilyani 29/8/10 12:29 PM  

saya anak sulung.. ada best dan tak best nye jugak ^_^

(pelik tak, kdg2 i wish to be anak tunggal.. ehehe)..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr 29/8/10 12:33 PM  

setiap perkara tu ada kelebihan dan kekurangannya...

=)

twinkle twinkle 29/8/10 12:45 PM  

bersyukur je jd ank2 pape pon hehe :) semuanya best

Rina (◕‿◕)✿ 29/8/10 12:47 PM  

lan : tapi bdose cte hal dalaman kt org lua hehe...

nabilah : btol2 hihi

ily : hehe..biasela tu..rina wish nk jd ank tgh :p

gadis kg separa bndr : tepat skali!

twinkle : alhamdulillah :D

echah mashuri 29/8/10 12:52 PM  

kalo ade kembar lg best kn?heeee

Rina (◕‿◕)✿ 29/8/10 1:40 PM  

echah : tu lg bestt hihi

Hamzah Ian 29/8/10 1:43 PM  

ko anak tunggal rupanya rina.. izin kan aku menjadi orang ke4 dlm keluargamu.. hahahah

Linglung 29/8/10 2:14 PM  

gua komen yg ke sebelas! nnt gua nak jd yg 1st :)

Che Armster 29/8/10 2:14 PM  

adeh aku baru nak komen tapi lepas baca komen Hamzah hilang dah idea aku.. cis!

Linglung 29/8/10 2:16 PM  

jadi anak tunggal ni dapatla merasa jadi anak sulung dengan bongsu sekaligus kan??? hehe

tp tu la, gua anak sulung, terasa juga nak ada abang dgn kakak..hehe..adik gua dpt la merasa mcmana feel dia

doop 29/8/10 3:11 PM  

ok nasib baik letak kredit. lepas ni sile belanje pulak. mekaseh~

azzey 29/8/10 3:49 PM  

MANA2 PUN BETS.....JANJI ADA FAMILY YG SYGKAN KITA.....

Rina (◕‿◕)✿ 29/8/10 3:58 PM  

linglung : hehe, kalo lu dpt 1st rina bg aiskim coklat dlm mimpi :p btul2. tp ad x org teringin nk jd ank sulung :D

che arm : whaha. hamzah memang sntiasa ade idea melebihi pemikiran yg waras lol

doop : kedit sudah lalala

azzey : yup2.betul tu ^__^

Bert 29/8/10 4:36 PM  

ala cian die, meh sini bert buat jadik akak angkat...haha

miszAM 29/8/10 5:34 PM  

bru tau rupenye anak tunggal...

iqbalsyarie 29/8/10 8:16 PM  

Satu lagi kelebihan anak tunggal ialah mak mesti suruh kawin cepat2..nak cucu!kan?haha

TERBARU: mencari wajah Tuhan

Rina (◕‿◕)✿ 29/8/10 9:32 PM  

bert : yeah! dpt abg angkat dah haha

miszAM : hihi...nmpk mcm anak sulung kan :p

iqbal : haha, no comment :p

kata kila 29/8/10 9:53 PM  

hehehe..tang jadi anak harapn tu yang susah sikit!

HaNTwO 29/8/10 10:48 PM  

alololololo cian dia..meh jadikan hantwo adik terangkat rina nak x?? ;p

Rina (◕‿◕)✿ 29/8/10 10:52 PM  

kila : kann?? ank tunggal gak ke

hanafi : yeah. abg angkat da ade, adik angkat da ade. so sape2 nak jd akak angkat ni? hihi

hamzah ian 29/8/10 10:59 PM  

nanti aku citer pasal adik aku.. hahaha.. aku ramai adik..

Kelkatu 29/8/10 11:55 PM  

jadi anak tunggal ke, anak ape ke,
same je..yg penting kene hormat org tua kite..jgn sekali lawan ckp diorang.. :)

Rina (◕‿◕)✿ 30/8/10 12:07 AM  

hamzah : abesla adik2 hamzah, harus besedia haha

kelkatu : baiklah hihi..matang btul abg sulung kte ni haha :P

Related Posts with Thumbnails

Follow by Email

✿Visitors ツ


✿NotaKaki ツ

+ Semua gambar adalah hak milik peribadi Rina.
+ Penyalahgunaan gambar akan dikenakan tindakan.
+ Plagiarism is not allowed.
+ Blog ini akan di updet hari2. (maybe :p)
+ Ok. Itu je kot buat masa ni. Thanks for visiting ya!


  © Rina Stories~* at Rinastories.Blogspot. All Rights Reserved. Powered by Blogger.

Goto Top